Vrijwilligers verzorgen lopers BAX Run warm welkom

In het weekend van 25 en 26 november vond  voor de vijfde keer de BAX Run plaats. Zo’n 15 vrijwilligers van Hospicegroep De Lelie– waaronder de coordinatoren en een aantal bestuursleden – verzorgden de deelnemers een warm welkom op de pauzeplaats in Dieren.

Het is 2° C buiten en er staat een felle wind. Om 02.00 uur arriveren we op de parkeerplaats van de sportvelden aan de Helfrichlaan. Sponsor Ruesink Catering uit Aalten heeft drie partytenten en een aantal statafels en buffettafels meegenomen waarop etenswaren en drank worden uitgestald. Er is ook een warmtekanon waar de renners zich later die nacht gretig voor verzamelen om weer warm te worden. Met vereende krachten worden de tenten opgezet. De tafels staan ook al snel en dan kunnen de ‘opwarmertjes’ voor de renners worden neergezet: warme chocolademelk, ossenstaartsoep, krentenbollen, mars repen en bananen. Gesponsord door Grolsch en Sel. Vlak voor 03.00 uur staat alles en dat is precies op tijd, want daar komt de bus met een deel van de renners al aan. In totaal zijn er 40 renners, opgedeeld in twee groepen. De route beslaat 6 à 7 etappes, met een totaalafstand van ongeveer 50 kilometer. De eerste en laatste etappe leggen beide groepen gezamenlijk af. Daar tussenin wisselen ze elkaar af.

Björn Harbers van Bax. “Het hele kantoor werkt hier aan mee. Het draagt bij aan de groepsbuilding. Gedurende 80 uren werken we intensief samen aan één doel en dat verbroedert”. De eerste 3 keer ging het sponsorgeld naar Serious Request. Vorig jaar besloot de stichting lokale doelen te zoeken. “Het is beter zichtbaar waar de opgebrachte sponsorgelden naar toe gaan”, zegt Björn. “Geld ophalen is makkelijk, maar wat je er vanuit het goede doel voor terugkrijgt, zoals hier bij de pauzeplek, is onbetaalbaar. Dit is een geweldig onthaal , zo midden in de nacht. En dat allemaal vrijwillig. Vorig jaar was de impact op de renners nog groter, toen de route langs het hospice liep. Dan zie je echt waar je het voor doet”.

Om 05.00 uur zijn de laatste renners aangesterkt en opgewarmd en vertrekken zij en de Bax Run-bus naar de volgende pauzeplek. Tijdens het thuis waken ligt het zwakste moment vaak rond 05.00 uur. Dan kan het moeilijk zijn wakker te blijven. Deze nacht was zo enerverend en bijzonder dat het geen enkel probleem was de klok van 05.00 uur te halen. Met vereende krachten worden de partytenten en tafels weer opgeruimd en ingeladen en om 06.00 uur reizen de vrijwilligers van Hospicegroep De Lelie weer tevreden af richting Winterswijk. Hospicegroep De Lelie is de Bax Run-deelnemers, zeer dankbaar voor hun inzet. In het totaal is met de Bax Run ruim € 31.000 opgehaald. Met de bijdrage die Hospicegroep De Lelie hieruit ontvangt kunnen langdurige vrijwilligers ingezet worden bij het thuis waken en in het hospice.