Hospice De Lelie sluit deuren vanwege Corona

Winterswijk – Het bestuur van Hospicegroep De Lelie heeft besloten om het hospice in Winterswijk tot nader order te sluiten. Vanmorgen werd van de enige gast die nog in het hospice verbleef, bekend dat deze besmet is met het Corona virus.

Voorzitter Johan Teeuwsen betreurt het besluit om de deuren van het hospice te moeten sluiten. “Ondanks alle preventieve maatregelen die wij in de afgelopen weken getroffen hebben, hebben we dit niet kunnen voorkomen. De vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren is dan ook niet te beantwoorden. We moeten nu ook niet achterom kijken, maar we moeten handelen. Onze eerste zorg is de opvang voor onze gast en de veiligheid van onze vrijwilligers. In goede samenwerking met Marga Klompé en de familie kan de gast nog tot in het hospice verblijven totdat wij een passende plek voor de gast hebben kunnen regelen. De vrijwilligers hebben we deze week bij het eerste vermoeden op Corona allemaal preventief naar huis gestuurd.”

Opvang Corona patiënten
Hospicegroep De Lelie heeft sinds de Corona crisis diverse preventieve maatregelen genomen om in bedrijf te kunnen bliven. “We hebben de afgelopen weken telkens maximaal twee gasten gehad in het hospice. Ook het aantal bezoekers en het aantal bezoekmomenten hebben we geminimaliseerd. Daardoor konden we het hospice met een minimaal aantal vrijwilligers draaiende houden. Nu we de vrijwilligers niet meer in kunnen zetten met het oog op hun veiligheid, kunnen we niet anders dan de deuren sluiten. Wij hebben het hospice aangeboden bij het Corona Crisis team als opvang voor Corona patiënten. Wij hopen volgende week te horen of ze gebruik willen maken van dat aanbod”, aldus Johan Teeuwsen. Het aanvragen van thuis waken was al een aantal weken niet meer mogelijk. Hoe lang het hospice gesloten blijft is nog niet duidelijk. De vrijwilligers zijn allemaal geïnformeerd via een brief.

Hospicegroep de Lelie zoekt nieuwe vrijwilligers

Hospicegroep De Lelie organiseert twee inloopavonden voor het werven van nieuwe vrijwilligers. Mensen die meer willen weten over vrijwilligerswerk in het hospice of over thuiswaken kunnen op donderdag 30 januari terecht in De Mattelier in Groenlo en op dinsdag 4 februari in De Zuiderkerk in Aalten.

Hospicegroep De Lelie zet zich in voor terminale zorg bij mensen aan huis en in het hospice aan de Leliestraat in Winterswijk. Coördinator Joke Verwey: “Wij bieden persoonlijke zorg in de laatste levensfase. Dit doen wij met zo’n 60 getrainde vrijwilligers. Een deel van deze vrijwilligers verleent zorg in het hospice. Daarbij moet je denken aan wassen, strijken, boodschappen doen en maaltijden bereiden. Daarnaast assisteren ze de thuiszorg bij de verzorging van de gasten. Maar ook een luisterend oor bieden is belangrijk.” Coördinator Marlies Hengeveld: “Daarnaast hebben wij ook vrijwilligers die een nacht in de week (23.00 – 07.00 uur) of enkele uren overdag thuiswaken bij mensen die terminaal zijn. Daar is het vaak een kwestie van aanwezig zijn om de mantelzorgers te ontlasten. Voor zowel het hospice als het thuis waken zoeken we nieuwe vrijwilligers.”

Twee inloopavonden
Het verzorgingsgebied van de hospicegroep is gelijk aan dat van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. “Dat betekent dat inwoners van de gemeentes Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk een beroep op ons kunnen doen. Dat zijn ook de gemeentes waarin we op zoek zijn naar vrijwilligers”, aldus Marlies. Joke vult aan: “Om vrijwilliger te kunnen worden hoef je niet per se een achtergrond in de verzorging te hebben. Van de mensen die zich aanmelden wordt verwacht dat ze een introductietraining van acht avonden volgen voordat ze officieel aan de slag kunnen als vrijwilliger. Tijdens de inloopavonden kunnen mensen vrijblijvend langskomen. Er zijn vrijwilligers aanwezig die graag vertellen over hun werk in het hospice of het thuiswaken.” Op donderdag 30 januari is er van 19.00 tot 20.00 uur een inloopavond in De Mattelier in Groenlo en op dinsdag 4 februari is er van 19.00 tot 20.00 uur een inloopavond in de Zuiderkerk in Aalten. Zaterdag 1 februari zijn belangstellenden welkom op onze maandelijkse inloopochtend in Hospice de Lelie in Winterswijk.

Foto: Daniël Hoitink fotografie & video

Jubileumfeest en reünie Hospicegroep De Lelie

Hospicegroep De Lelie organiseert op dinsdag 10 december een jubileumfeest en reünie ter gelegenheid van haar 15-jarig jubileum. Het feest en de reünie vinden plaats van 17.00 tot 20.00 uur bij Theater De Storm. Inloop vanaf 16.30 uur. Deelname kost 12,50 euro per persoon en kan overgemaakt worden op bankrekeningnummer NL06RABO0380272539 onder vermelding van reünie.

Aanmelden kan tot uiterlijk 29 november via info@hospicegroepdelie.nl

De Jubileumcommissie heeft een feestelijk programma opgesteld voor het jubileumfeest en de reünie ter gelegenheid van het 15 jarig bestaan. Foto: Daniël Hoitink fotografie & video

 

Vrijwilligers gezocht: Hospicegroep de Lelie organiseert speciale inloopochtend

Winterswijk – In het kader van het 15-jarig jubileum organiseert Hospicegroep De Lelie een speciale inloopochtend waarbij extra aandacht is voor de complementaire zorg die zij bieden. Mensen die meer willen weten over vrijwilligerswerk in het hospice of over thuiswaken kunnen op zaterdag 6 juli tussen 11.00 en 12.30 uur terecht in het hospice aan de Leliestraat 36 in Winterswijk.

Hospicegroep De Lelie zet zich in voor terminale zorg bij mensen aan huis en in het hospice aan de Leliestraat in Winterswijk. Coördinator Joke Verwey: “Wij bieden persoonlijke zorg in de laatste levensfase. Dit doen wij met zo’n 60 getrainde vrijwilligers. Een deel van deze vrijwilligers verleent zorg in het hospice. Daarbij moet je denken aan wassen, strijken, boodschappen doen en maaltijden bereiden. Daarnaast assisteren ze de thuiszorg bij de verzorging van de gasten. Ook kunnen zij de professionele zorg aanvullen met complementaire zorg, bijvoorbeeld door het geven van een handmassage. Maar ook een luisterend oor bieden is belangrijk.” Coördinator Marlies Hengeveld: “Daarnaast hebben wij ook vrijwilligers die een nacht in de week (23.00 – 07.00 uur) of een dagdeel thuisraken bij mensen die terminaal zijn. Daar is het vaak een kwestie van aanwezig zijn om de mantelzorgers te ontlasten. Voor zowel het hospice als het thuis waken zoeken we nieuwe vrijwilligers.”

Handmassages en kook demo’s
Het verzorgingsgebied van de hospicegroep is gelijk aan dat van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. “Dat betekent dat inwoners van de gemeentes Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk een beroep op ons kunnen doen. Dat zijn ook de gemeentes waarin we op zoek zijn naar vrijwilligers”, aldus Marlies. Joke vult aan: “Om vrijwilliger te kunnen worden hoef je niet per se een achtergrond in de verzorging te hebben. Van de mensen die zich aanmelden wordt verwacht dat zij een introductietraining van acht avonden volgen voordat ze officieel aan de slag kunnen als vrijwilliger.” Marlies vult aan: “Tijdens de inloopochtend zijn vrijwilligers aanwezig om vragen te beantwoorden. Daarnaast kunnen mensen zien en beleven hoe onze vrijwilligers invulling geven aan de complementaire zorg die wij bieden. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de handmassages en is de demonstraties van onze kookvrijwilligers, zij laten zien en proeven wat zij zoal maken voor de gasten van het hospice”.

Foto: Daniël Hoitink fotografie & video

Hospice organiseert maandelijkse inloopochtenden

Hospicegroep De Lelie stelt de deuren van het hospice aan de Leliestraat 36 in Winterswijk maandelijks open voor belangstellenden. Elke eerste zaterdag van de maand kan iedereen tussen 11.00 uur en 12.30 uur vrijblijvend binnenlopen.

Data inloopochtenden 2019

– zaterdag 6 juli 2019
– zaterdag 3 augustus 2019
– zaterdag 7 september 2019
– zaterdag 5 oktober 2019
– zaterdag 2 november 2019
– zaterdag 7 december 2019

Belangstellenden kunnen meer informatie krijgen over de zorg die de vrijwilligers van de hospicegroep bieden aan mensen tijdens de laatste levensfase. Zowel in het hospice als bij mensen thuis (thuiswaken). Ook is er gelegenheid om het hospice te bezichtigen. Mocht er een gastenkamer leeg zijn, dan kan ook deze bekeken worden. Een dienstdoend coördinator is aanwezig om informatie te verstrekken en een rondleiding verzorgen.

De meeste gasten ervaren het hospice als een warme omgeving. De zorg tijdens hun laatste levensfase is bij onze vrijwilligers in goede handen. Maar niet alleen in het Hospice kunnen mensen rekenen op goede hulp. Ook in de thuissituatie kunnen vrijwilligers ingezet worden ter ondersteuning van de mantelzorgers. Zij waken veelal s nachts.

Voor velen van u wellicht bekend, maar voor vele anderen ook niet. Mocht u een beeld willen krijgen van wat een hospice is, of wat vrijwilligers in de thuissituatie kunnen betekenen, dan ben u welkom. Maar ook als u door het lezen van dit bericht geïnteresseerd ben geworden om vrijwilligerswerk te doen voor Hospicegroep de Lelie, bent u welkom.

Roparun team 100% Running Winterswijk sponsort koppelbedden

Winterswijk – Het Roparun team 100% Running Winterswijk heeft met hun deelname aan de Roparun onder meer geld opgehaald om koppelbedden aan te schaffen voor diverse zorginstellingen in de Achterhoek. De koppelbedden werden afgelopen week officieel overhandigd aan Careaz, Livio en Hospicegroep De Lelie.

In 2019 nam team 100% Running Winterswijk voor de vierde keer deel aan de Roparun. Teamcaptain Ruud Storck: “De Roparun is een driedaagse estafetteloop van Parijs naar Rotterdam, of van Hamburg naar Rotterdam. Alle inkomsten die de stichting Roparun ophaalt met dit evenement worden besteed aan diverse projecten om de levensomstandigheden van mensen die met deze ziekte te maken te hebben, te verbeteren. In het Pinksterweekend zijn wij met ons team de sportieve uitdaging aangegaan om in ruim 48 uur met acht lopers 565 kilometer van Hamburg naar Rotterdam af te leggen. Om de 8 lopers te begeleiden is een team van 16 personen actief: voor het vervoer, de catering, de sportverzorging en begeleidende fietsers. Het geld dat wij opgehaald hebben is voor meerdere goede doelen in de omgeving van Winterswijk.”

Dicht bij elkaar
Dit jaar heeft het team onder meer geld opgehaald om koppelbedden aan te kunnen schaffen voor Careaz, Livio en Hospicegroep De Lelie. Livio kreeg een koppelbed voor hun woonzorgcentrum De Meergaarden in Eibergen. Careaz kreeg twee koppelbedden voor de woonzorgcentra J.W. Andriessen in Borculo en Dr. Jenny in Dinxperlo. Anke Giesen van Careaz vertelt waarom de gift voor hen belangrijk is: “Met deze koppelbedden kan familie letterlijk dichtbij hun partner, vader, moeder opa of oma zijn. Zeker als cliënten ziek of bedlegerig zijn is het fijn om zo dicht mogelijk bij elkaar te kunnen zijn.” Haar collega Carla Heming vult aan: “Tot nu toe was familie aangewezen op een logeerkamer of een extra matras op de kamer, nu kunnen we mensen echt iets bieden.”

Koppelbed al ingezet
Ook Hospicegroep De Lelie ontving een koppelbed voor het hospice in Winterswijk. Coördinator Joke Verwey: “Gasten en hun naasten zijn al blij met alle extra zorg die wij in het hospice bieden. Maar alleen het benoemen van de mogelijkheid van een koppelbed tijdens het intakegesprek, wordt al als fijn ervaren. Haar collega Marlies Hengeveld vult aan: “Onze vrijwilligers hebben het niet hebben van een koppelbed echt als een gemis ervaren. Naasten willen graag dichtbij zijn als mensen stervende zijn. Dat kan met dit koppelbed. Wij hebben het afgelopen week zelfs al een keer ingezet. Het is toch beter dan de slaapbank of twee bedden aan elkaar. “

Ruud Storck van team 100% Running Winterswijk, Marlies Hengeveld, Joke Verwey, Leo Scharenborg (hospicegroep) en Anke Giesen en Carla Heming (Careaz) bij het koppelbed in het hospice. Foto: Ester Reusink

28 mei: mini-congres rouwverwerking

Op dinsdag 28 mei organiseren wij een mini-congres over rouwverwerking in De Oude Calixtuskerk in Groenlo.

Dit mini-congres is toegankelijk voor professionals en vrijwilligers in de terminale zorg, als mede voor vertegenwoordigers van de lokale overheden die zorg in hun portefeuille hebben, een mini-congres over rouwverwerking. Deze bijeenkomst staat ook open voor nabestaanden, mantelzorgers en overige belangstellenden op het gebied van terminale zorg.

Sprekers
Wij zijn erg verheugd dat wij twee vooraanstaande sprekers hebben gevonden die ieder vanuit hun eigen kennis en ervaring graag meer vertellen over rouwverwerking:

Manu Keirse: expert in patientenbegeleiding, rouwverwerking en palliatieve zorg
Monique L’Hoir: expert op het gebied van wiegendood en rouwverwerking na onverwacht en verklaard verlies van een kind

Accreditatie

• Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC 1): 1 punt
• NVvPO: 2 punten
• Accreditatie bij V&VN is aangevraagd.

Programma

19.00 uur inloop met koffie/thee
19.30 uur welkom door Johan Teeuwsen, voorziter Hospicegroep De Lelie
19.40 uur lezing Manu Keirse
20.15 uur Pauze
20.45 uur Lezing Monique L’Hoir
21.15 uur Afsluiting
21.20 uur informele borrel
22.00 uur einde programma

Aanmelden
De kosten voor deelname bedragen 5 euro, dit is inclusief twee consumpties. Aanmelden kan via de aanmeldmodule van Proscoop (LINK).

Monique L'Hoir

Monique L’Hoir

Manu Keirse

Manu Keirse

Schenking twee nieuwe rolstoelen

Een van onze vrijwilligers – Brigitte Voci – heeft in de afgelopen maanden een spontane actie gevoerd voor een nieuwe rolstoel in het Hospice. Via de relaties van het bedrijf van haar man en zoon D en F Afbouw heeft zij een bedrag ontvangen van € 1800 voor de aanschaf van niet een maar twee nieuwe rolstoelen. De rolstoelen zijn vorige week afgeleverd in het hospice. De medewerkers van de hospicegroep zijn erg blij met deze gift. Wij bedanken alle bedrijven en personen die hier aan bijgedragen hebben. Op de foto staat de familie Voci en coördinator Joke Verwey.

Schenking vogelhuisjes

Er zijn vier nieuwe vogelhuisjes geschonken voor op de terrassen van de gastenkamers. De schenking is afkomstig van de vrienden van dhr Schwartz – die hier heeft verbleven- en de familie Prinsen. Op de foto staan Arjan, Eline en Fenne. De vogelhuisjes zijn gemaakt en deels gesponsord door Parlijn Werkbedrijf, voor mensen met een arbeids-en begeleidingsbehoefte in Eibergen.

Hartelijk dank voor dit mooie gebaar!

Nieuwe vrijwilligers geïnstalleerd in november

Op woensdag 14 november zijn twee nieuwe vrijwilligers geïnstalleerd:

Jacqueline Olijslager (links op de foto ) en Annemiek Joldersma (rechts op de foto).
Wij wensen ze veel succes!

Hospicegroep de Lelie zoekt nieuwe vrijwilligers

Hospicegroep De Lelie organiseert twee inloopavonden voor het werven van nieuwe vrijwilligers. Mensen die meer willen weten over vrijwilligerswerk in het hospice of over thuiswaken kunnen op 1 november terecht in de Zonnebrinkkerk in Winterswijk en op 5 november in De Huve in Eibergen.

Hospicegroep De Lelie zet zich in voor terminale zorg bij mensen aan huis en in het hospice aan de Leliestraat in Winterswijk. Coördinator Joke Verwey: “Wij bieden persoonlijke zorg in de laatste levensfase. Dit doen wij met zo’n 60 getrainde vrijwilligers. Een deel van deze vrijwilligers verleent zorg in het hospice. Daarbij moet je denken aan wassen, strijken, boodschappendoen en maaltijden bereiden. Daarnaast assisteren ze de thuiszorg bij de verzorging van de gasten. Maar ook een luisterend oor bieden is belangrijk.” Coördinator Marlies Hengeveld: “Daarnaast hebben wij ook vrijwilligers die een nacht in de week (23.00 – 07.00 uur) thuiswaken bij mensen die terminaal zijn. Daar is het vaak een kwestie van aanwezig zijn om de mantelzorgers te ontlasten. Voor zowel het hospice als het thuis waken zoeken we nieuwe vrijwilligers. Ook kunnen we nog een aantal vrijwilligers voor de PR-commissie gebruiken.”

Twee inloopavonden
Het verzorgingsgebied van de hospicegroep is gelijk aan dat van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. “Dat betekent dat inwoners van de gemeentes Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk een beroep op ons kunnen doen. Dat zijn ook de gemeentes waarin we op zoek zijn naar vrijwilligers”, aldus Marlies. Joke vult aan: “Om vrijwilliger te kunnen worden hoef je niet per se een achtergrond in de verzorging te hebben. Van de mensen die zich aanmelden wordt verwacht dat `ij een introductietraining van acht avonden volgen voordat ze officieel aan de slag kunnen als vrijwilliger. Tijdens de inloopavonden kunnen mensen vrijblijvend langskomen. Er zijn vrijwilligers aanwezig die graag vertellen over hun werk in het hospice of het thuiswaken.” Op donderdag 1 november is er van 19.00 tot 20.30 uur een inloopavond in de Zonnebrinkkerk in Winterswijk en op 5 november van 19.00 tot 20.30 uur in De Huve in Eibergen.

Hospicegroep de Lelie organiseert op 1 november (Winterswijk) en 5 november (Eibergen) inloopavonden om nieuwe vrijwilligers te werven voor het hospice en het thuiswaken.

 

Barkrukken opnieuw bekleed

De firma Henk Klumpenhouwer uit Aalten heeft twee van onze barkrukken kosteloos van nieuwe bekleding voorzien. Nu kunnen ze weer een mooi tijdje mee.
Wij zijn erg blij met dit mooie gebaar van de firma!

Drie nieuwe vrijwilligers geïnstalleerd

Afgelopen week hebben we drie nieuwe vrijwilligers geïnstalleerd: Brigitte Voci, Marie José Soeters en Coby van Roest. Alle drie hebben zij de introductiecursus met goed gevolg doorlopen en waren zij ook erg positief over deze cursus. Wij zijn erg blij met hen en hopen dat zij een goede tijd bij ons hebben.

v.l.n.r. Brigitte Voci, Marie José Soeters en Coby van Roest

Citywonen schenkt nieuw vloerkleed

De firma Citywonen- Eugelink te Kortschot heeft een nieuw vloerkleed voor de woonkamer van het hospice geleverd. Dit hebben zij gedeeltelijk gesponsord. De heer te Kortschot kwam het kleed samen met een van zijn medewerkers – Pim Stronks – het kleed persoonlijk langs brengen. Joke Verwey mocht dit prachtige kleed in ontvangst nemen. Wij zijn erg blij met dit gulle gebaar en bedanken Citywonen voor hun bijdrage!

Gul gebaar van De Jager Wonen

Afgelopen week hebben wij bij De Jager Wonen in Winterswijk een barkruk gekocht. Toen wij eigenaresse Susan Schreurs vertelden dat wij eigenlijk wel twee krukken zouden kunnen gebruiken, hebben zij ons de tweede geschonken!! Heel fijn dat er nu twee barkrukken bij het kookeiland in onze keuken staan. Wij zijn er erg blij mee.
De Jager Wonen hartelijk dank voor dit gulle gebaar!

Vijf nieuwe televisies voor hospice

Afgelopen week hebben wij uit handen van Henk en Marian Walvoort vijf nieuwe televisies gekregen voor de gastenkamers en de huiskamer. Deze televisies zijn gekozen vanwege de gebruiksvriendelijkheid voor onze gasten. Wij zijn hier heel blij mee en bedanken Marian en Henk heel hartelijk voor!

Rondleiding voor Vrouwen van Nu Geesteren/Gelselaar

Onlangs was een aantal dames van de ‘Vrouwen van Nu’ uit Geesteren /Gelselaar aanwezig in het hospice voor een rondleiding. In 2017 waren wij te gast bij hun bijeenkomst en hebben wij een lezing verzorgd. Daarnaast hebben zij met een collecte tijdens de kerstviering nogmaals onderstreept hoe zij ons werk waarderen. De opbrengst van die collecte kwamen de dames Diny Voskamp en Anneke Vruwink persoonlijk langs brengen. Tijdens hun eerstvolgende vergadering zullen zij zeker nog vertellen over hun bezoek aan ons “bijna thuis huis” Hospice De Lelie. Voor hen was het een mooie afsluiting van hun aandacht aan ons werk. Het geven van lezingen aan groepen blijkt een mooie manier om ons werk bekendheid te geven. Wij hopen ook dit jaar weer vele lezingen te mogen verzorgen in de hele regio waarin onze vrijwilligers werkzaam zijn, in zowel in het hospice als in de thuis situatie.

Gift familie Bruggers

Wij hebben een gift ontvangen van de familie Bruggers. De heer Bruggers heeft voor zijn verjaardag geld gevraagd voor de Hospicegroep. Samen met zijn vrouw heeft hij € 500 aangeboden aan Hans ten Kate en Joke Verwey. Bedankt voor dit gulle gebaar!

Tiny Appeldoorn 12,5 jaar vrijwilliger thuiszorg

Tijdens het overleg van de thuisvrijwilligers op maandag 8 januari is Tiny Appeldoorn  in het zonnetje gezet. Op 21 december 2017 was zij 12,5 jaar vrijwilliger binnen de hospicegroep.
In al deze jaren heeft Tiny vooral thuis gewaakt, hier ligt haar hart. Maar daarnaast vult ze ook diensten in het hospice in, is ze 6 jaar vrijwillig coördinator geweest en
is ze al jaren heel actief op het gebied van PR. Tiny werd toegesproken en kreeg een bloemetje en een bon overhandigd en werd bedankt voor haar tomeloze inzet voor de hospicegroep.
Hopelijk blijft ze nog jaren vrijwilliger.

Zingen aan het sterfbed

Op zondag 14 januari heeft de zanggroep Quinta Essentia gezongen voor onze gasten en hun naasten. Quinta Essentia bestaat uit vier dames en ze zingen voor mensen die ongeneeslijk of levensbedreigend ziek zijn, bij ceremonieën en rituelen rondom het sterven, een afscheidsmoment of andere bijeenkomst. Quinta Essentia zingt makkelijk in het gehoor liggende liederen in verschillende talen en vanuit diverse culturele achtergronden. Soms vrolijk, soms sfeermuziek en natuurlijk op aanvraag ook een lievelingslied. De aanwezige gasten, hun naasten en de aanwezige vrijwilligers hebben genoten van het afwisselende repertoire van Toon Hermans tot Adele.

Quinta Essentia

 

 

Cheque voor Hospicegroep De Lelie

Winterswijk – Op maandag 8 januari overhandigde gemeentesecretaris Alwin Oortgiesen een cheque van €1.029,00 aan de heer Ten Kate van Hospicegroep De Lelie (voorzitter bestuur Stichting Vrijwilligers Terminale Zorg Oost Achterhoek). Dit bedrag is het resultaat van een inzamelingsactie onder medewerkers van de gemeente Winterswijk tijdens de kerstbijeenkomst in december.

Alwin Oortgiesen is er trots op dat hij namens de gemeente deze cheque mocht overhandigen: “Elk jaar kunnen medewerkers de waarde van hun kerstpakket geheel of gedeeltelijk schenken aan een Winterswijks goed doel. Dit jaar is er gekozen voor twee goede doelen, te weten Hospice De Lelie en ‘De kerstboom van de Post’ (een initiatief van de Post). Ik vind het mooi dat we als organisatie goede doelen op deze manier kunnen en mogen ondersteunen, daaruit blijkt dat onze medewerkers erg betrokken zijn bij de Winterswijkse samenleving.”

 

De heer Ten Kate: “Het is een prachtig bedrag dat aan Hospicegroep De Lelie geschonken is. Daar zijn we enorm blij mee. Wat ik ook heel bijzonder vind is de gedachte dat De Lelie als goede doel gekozen is en dat de medewerkers van de gemeente Winterswijk onze organisatie een warm hart toedragen. Als voorzitter van de stichting ben ik hen daar erg dankbaar voor.”

 

 

Van links naar rechts op de foto: Mevrouw Joke Verwey (coördinator Hospicegroep De Lelie), de heer Hans ten Kate (voorzitter Stichting Vrijwilligers Terminale Zorg Oost Achterhoek), de heer Alwin Oortgiesen (gemeentesecretaris) en de heer Johan Teeuwsen (penningmeester Stichting Vrijwilligers Terminale Zorg Oost Achterhoek)

Kerstbijeenkomst

Ook dit jaar mochten we weer genieten van een gezellige kerstbijeenkomst. Een avond die het bestuur aanbied aan alle vrijwilligers voor alles wat ze hebben gedaan om zowel de gasten in het hospice als als de cliënten thuis, het zo comfortabel mogelijk te maken. Iedereen werd ontvangen in de prachtig aangeklede “Schoppe” bij de Twee Bruggen. Na een welkomst drankje en het openingswoord door Joke Verwey, nam voorzitter, Hans ten Kate het woord. Het jaar 2017 werd in vogelvlucht doorgenomen. Sopraan Irma ten Brinke en gitarist Jacqueline Snel zorgden voor twee prachtige optredens, tussen de gangen van het eten door. Gerrie Balk vertelde een kerstverhaal, over een kaars die in een concentratiekamp licht en hoop bracht. Een indrukwekkend verhaal dat ons deed beseffen, hoe goed wij het hebben. Iedereen deed zich tegoed aan een heerlijk buffet. Mede door een gift van de familie van een gast die in het hospice is geweest, werd deze prachtige avond mogelijk gemaakt. Nadat Joke diverse mensen bedankt had ging iedereen op weg naar huis, maar niet zonder dat iedereen een kerstattentie had ontvangen.

Hospice in kerstsfeer

In de aanloop naar de kerst is er ook aandacht voor kerstsfeer in het hospice. Zo kregen wij een prachtig kerststuk van het bezoek van een van onze gasten en ook maakte een van onze vrijwilligers een prachtig kerststuk. Daarnaast zingen de dames van Voices al een aantal jaren voor onze gasten en hun familie. Dat werd ook dit jaar weer zeer gewaardeerd door iedereen. Een van de leden is inmiddels ook vrijwilliger bij het hospice.

Kerst traktatie
Traditiegetrouw kregen wij ook dit jaar voor de kerst weer een krat met lekkers van Bakkerij ter Weme. Heel bijzonder hoe zij elk jaar aan ons denken. Onze gasten en vrijwilligers hebben ervan genoten!

 

 

 

 

 

Symbolisch kunstwerk

Beeld gemaakt door Agnes HulshofEind december kregen wij van Agnes Hulshof een prachtig kunstwerk. Agnes is jaren vrijwilliger geweest in het hospice, maar moest helaas stoppen met dit werk. Beelden maken is haar hobby. In dit beeld is veel symboliek verwerkt. Jong en oud komt tot uitdrukking, van geboorte tot sterven en het moeten loslaten van iemand, alles kun je er in zien. Een prachtig beeld dat een mooie plek heeft gekregen in de gezamenlijke woonkamer van het hospice. Wij bedanken Agnes hartelijk voor dit prachtige gebaar.

100% Winterswijk promotiefoto levert € 250,- op voor Hospicegroep De Lelie

In het voorjaar van 2017 diende Gienne te Gronde namens 100% Winterswijk een foto van het Hilgelo bij een fotowedstrijd van LeisureLands. Deze foto werd in 2016 voor 100% Winterswijk gemaakt door Pieter Navis.

“Toen ik de aankondiging van LeisureLands zag, waarin ze foto’s zochten van hun recreatiegebieden, heb ik Pieter gebeld en gevraagd of ik zijn foto mocht indienen”, aldus Gienne te Gronde van 100% Winterswijk. Bezoekers van Leisurelands konden stemmen en uiteindelijk is de foto van Pieter derde geworden in de categorie publiek. De inzending werd beloond met € 250, –

“Een mooie kroon op mijn werk”, lacht Pieter. “Er zijn zeker 50 foto’s ingediend en dan is deze waardering echt heel erg leuk! “Gienne vult aan: “Wat Pieter siert is dat hij meteen aangaf dat hij de geldprijs het liefst aan een goed doel in Winterswijk schenkt”. Hospicegroep De Lelie had zijn voorkeur. Daar kunnen wij vanuit 100% Winterswijk alleen maar respect voor hebben. Afgelopen week hebben we de cheque overhandigd aan het hospice.

Sinds 2005 zet het hospice zich in voor terminale zorg bij mensen aan huis én in het prachtig verzorgde hospice aan de Leliestraat. Coördinator Janny Stronks en bestuursvoorzitter Hans ten Kate van Hospicegroep De Lelie namen het bedrag in ontvangst.

De zorg van Hospicegroep de Lelie is mogelijk dankzij de samenwerking met bestaande zorginstellingen in de Oost-Achterhoek en wordt voor een deel gefinancierd uit thuiszorggelden. Dit is helaas allesbehalve kostendekkend. Naast de bijdrage van de gasten is de stichting afhankelijk van giften, donaties en legaten. Hans ten Kate sluit af: “Wij zijn Pieter dan ook zeer erkentelijk voor zijn donatie!”

Pieter Navis - Hilgelo

Fotografie & Copyright: Pieter Navis – Hilgelo 2016

Hospice in kerstsfeer

Een van onze vrijwilligers maakte een prachtig adventstuk. Het bloemstuk staat in het hospice zodat ook onze gasten ervan kunnen genieten! Dankjewel Yvonne Kruisselbrink.

adventstuk gemaakt door onze vrijwilligster Yvonne Kruisselbrink

adventstuk gemaakt door onze vrijwilligster Yvonne Kruisselbrink

 

Nieuwe vrijwilligers hospice

Op 30 november zijn twee nieuwe vrijwilligers geïnstalleerd. Beide dames  hebben de introductiecursus  met goed gevolg afgerond en gaan in het hospice aan de slag. Welkom bij de vrijwilligersgroep Marion Doets en Evalien Schilderink!

Marion Doets en Evalien Schilderink!

Marion Doets en Evalien Schilderink!

 

Vrijwilligers verzorgen lopers BAX Run warm welkom

In het weekend van 25 en 26 november vond  voor de vijfde keer de BAX Run plaats. Zo’n 15 vrijwilligers van Hospicegroep De Lelie– waaronder de coordinatoren en een aantal bestuursleden – verzorgden de deelnemers een warm welkom op de pauzeplaats in Dieren. 

Het is 2° C buiten en er staat een felle wind. Om 02.00 uur arriveren we op de parkeerplaats van de sportvelden aan de Helfrichlaan. Sponsor Ruesink Catering uit Aalten heeft drie partytenten en een aantal statafels en buffettafels meegenomen waarop etenswaren en drank worden uitgestald. Er is ook een warmtekanon waar de renners zich later die nacht gretig voor verzamelen om weer warm te worden. Met vereende krachten worden de tenten opgezet. De tafels staan ook al snel en dan kunnen de ‘opwarmertjes’ voor de renners worden neergezet: warme chocolademelk, ossenstaartsoep, krentenbollen, mars repen en bananen. Gesponsord door Grolsch en Sel. Vlak voor 03.00 uur staat alles en dat is precies op tijd, want daar komt de bus met een deel van de renners al aan. In totaal zijn er 40 renners, opgedeeld in twee groepen. De route beslaat 6 à 7 etappes, met een totaalafstand van ongeveer 50 kilometer. De eerste en laatste etappe leggen beide groepen gezamenlijk af. Daar tussenin wisselen ze elkaar af.

Björn Harbers van Bax. “Het hele kantoor werkt hier aan mee. Het draagt bij aan de groepsbuilding. Gedurende 80 uren werken we intensief samen aan één doel en dat verbroedert”. De eerste 3 keer ging het sponsorgeld naar Serious Request. Vorig jaar besloot de stichting lokale doelen te zoeken. “Het is beter zichtbaar waar de opgebrachte sponsorgelden naar toe gaan”, zegt Björn. “Geld ophalen is makkelijk, maar wat je er vanuit het goede doel voor terugkrijgt, zoals hier bij de pauzeplek, is onbetaalbaar. Dit is een geweldig onthaal , zo midden in de nacht. En dat allemaal vrijwillig. Vorig jaar was de impact op de renners nog groter, toen de route langs het hospice liep. Dan zie je echt waar je het voor doet”.

Om 05.00 uur zijn de laatste renners aangesterkt en opgewarmd en vertrekken zij en de Bax Run-bus naar de volgende pauzeplek. Tijdens het thuis waken ligt het zwakste moment vaak rond 05.00 uur. Dan kan het moeilijk zijn wakker te blijven. Deze nacht was zo enerverend en bijzonder dat het geen enkel probleem was de klok van 05.00 uur te halen. Met vereende krachten worden de partytenten en tafels weer opgeruimd en ingeladen en om 06.00 uur reizen de vrijwilligers van Hospicegroep De Lelie weer tevreden af richting Winterswijk. Hospicegroep De Lelie is de Bax Run-deelnemers, zeer dankbaar voor hun inzet. In het totaal is met de Bax Run ruim € 31.000 opgehaald. Met de bijdrage die Hospicegroep De Lelie hieruit ontvangt kunnen langdurige vrijwilligers ingezet worden bij het thuis waken en in het hospice.

Sinterklaas in het hospice

Op 2 december kwam sinterklaas met maar liefst 5 pieten het hospice met een bezoekje vereren. Ze hadden voor de gasten ook nog een presentje meegenomen. Het werd enorm gewaardeerd dat Sint en zijn Pieten het hospice niet vergat! Op 5 december werden we opnieuw verblijd met een cadeau van Bakkerij ter Weme. Het spreekt voor zich dat al dat lekkers met plezier wordt genuttigd door zowel onze gasten en hun familie als door onze vrijwilligers. Dank u Sinterklaasje!

Hospicegroep De Lelie zoekt vrijwilligers thuis waken

Dinsdagavond 31 oktober a.s. houdt Hospicegroep De Lelie een inloopavond bij de Zuiderkerk aan de Ludgerstraat 64 in Aalten. Tussen 19.00 en 21.00 uur kunnen mensen vrijblijvend informatie halen over wat het inhoudt Vrijwilliger thuis waken te zijn.

Hospicegroep De Lelie biedt vrijwillige, terminale zorg aan huis of in het gastenverblijf in Winterswijk aan inwoners uit de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. Dat gebeurt met ongeveer 80 vrijwilligers. Mensen die gebruik maken van het hospice betalen hiervoor een kleine eigen bijdrage, aan de inzet van vrijwilligers voor het thuis waken zijn geen kosten verbonden.

Voor het thuis waken is De Lelie op zoek naar vrijwilligers. Bent u benieuwd naar wat het werk inhoudt? Wilt u weten of thuis waken iets voor u kan zijn? Loop dan vrijblijvend binnen op 31 oktober bij de Zuiderkerk. Ervaren vrijwilligers vertellen u alles over het werk en de coördinatoren van De Lelie kunnen u uitleggen wat er voor nodig is vrijwilliger te worden.
Heeft u vooraf al vragen of bent u niet in de gelegenheid  om te komen dinsdag 31 oktober a.s., neem dan contact op met Janny Stronks of Joke Verwey, coördinatoren Hospicegroep De Lelie, via telefoonnummer (0543) 52 11 11, of het contactformulier.

Thuis waken Hospice de Lelie

 

Landelijke dag voor de Palliatieve Zorg

Vrijdag 13 oktober is het de Landelijke dag van de Palliatieve zorg. Enkele vrijwilligers van ons gaan daarvoor een symposium bezoeken in Zelhem. Daarnaast wordt er in samenwerking met enkele Bibliotheken aandacht besteed aan ons werk via een informatiestand met boeken, die te lenen zijn in de bibliotheek over dit onderwerp.

Opnieuw een fijne samenwerking.

Dit jaar staan we van 13-22 oktober in Aalten, Borculo en Groenlo. Een opmaat was j.l. vrijdag 6 okt. d.m.v. een Vrijwilligersmarkt in Aalten, waar mensen heel gericht kwamen zoeken naar vrijwilligerswerk. Wij mochten ons op veel belangstelling verheugen. Dit wordt nog eens herhaald in een inloopavond op dinsdag 31 oktober in de Zuiderkerk te Aalten van 19-21 uur. Speciaal voor het thuiswaken proberen we zo extra vrijwilligers te werven met als doel ons werk hopelijk iets uit te kunnen breiden. Mooie aandacht voor het vrijwilligerswerk in het totaal van onze Regio.

Zinvolle dag op Jam markt Neede

Een Jamkoningin die verbaast toehoort hoe je via een jamcupje je vrijwilligerswerk kan laten zien tijdens de Needse Jammarkt. Onze vrijwilligers hadden op deze markt specifieke aandacht voor alle mensen die de moeite namen om aandacht aan onze kraam te schenken. Gezellig, verzorgd en sfeervol zo werd deze dag ervaren en dat is ook wat wij konden laten zien over alle onderdelen van ons werk. Ook de giftenpot werd niet vergeten en zo hadden we een fijne en zinvolle dag op een zonnige Jam markt. Dank aan allen!

Hospice aanwezig op Nationale Jammarkt Neede

Ook dit jaar zijn de vrijwilligers van Hospicegroep De Lelie aanwezig op 23 augustus op de Nationale Jammarkt in Neede. Hun ‘jam’ bestaat uit eigenhandig gevouwen doosjes met één portie jam erin als teken van gerichte aandacht. Dagelijks geven de vrijwilligers aandacht aan de gasten en hun familie van het hospice en aan mensen in de thuissituatie. Tijdens de jammarkt zijn het de bezoekers van de markt die alle aandacht krijgen, want aandacht alleen is al een cadeaumoment! Kom naar de kraam van De Lelie en neem uw cadeau in ontvangst.

Fancy Fair Neede en Familiespektakel Winterswijk

Zowel in Neede bij de Fancy Fair van de Protestante Gemeente, als in Winterswijk bij het Familiespektakel mochten we met een stand staan. Gelukkig zijn er altijd vrijwilligers bereid in de stand te staan en de pr-vrijwilligers te ondersteunen.

Op de Fancy Fair was de Hospicegroep een van de vier goede doelen. ¼ deel van de opbrengst werd aan ons geschonken. Ook mocht in de stand een collectebus staan, waarin uiteindelijk ook nog een mooi bedrag zat. Van het weekend ervoor (Achterhoekse Streekproductenmarkt) waren nog leliebollen over. Deze werden weggegeven onder het motto: ‘Als dank voor uw aandacht voor De Lelie bieden wij u een lelie aan.’ Ze werden door de bezoekers dankbaar in ontvangst genomen.
Deze Fancy Fair was de 25e en tevens de laatste. Terugloop van tweedehands materiaal en vrijwilligers noopt de kerk helaas tot stoppen.

Het Familiespektakel was een mooi moment om aan de Winterswijkse bevolking, en andere bezoekers, te laten weten wat ons vrijwilligerswerk kan betekenen. De hele familie wordt immers geraakt zodra ondersteuning vanuit de Hospicegroep moet worden aangevraagd. De bezoekers aan de stand waren weer divers. Mensen die uit eigen ervaring al van het bestaan van de Hospicegroep wisten. Een zoon van een aanstaande gast, die meteen verteld kon worden van de open dag, elke 1e zaterdag van de maand. Aspirant vrijwilligers die informatie wilden over de inhoud van ons vrijwilligerswerk. En nog veel meer.
De laatste leliebollen werden uitgereikt en de collectebus werd gevuld met vrije giften en met bijdragen uit de loterij. En zo werd een druk pr-weekend goed afgesloten.

Deelname Achterhoekse Streekproductenmarkt Lievelde

Op tweede Pinksterdag hebben wij deelgenomen aan de Achterhoekse Streekproductenmarkt bij Kaasboerderij Weenink in Lievelde. We brachten het onder de noemer “Aandacht voor EEN lelie = aandacht voor DE Lelie”. Het was prachtig weer, niet te warm en er was een niet aflatende stroom van bezoekers. We werden gastvrij ontvangen door de medewerkers van de kaasboerderij en we hadden een mand vol zakken Leliebollen uit Lemelerveld. Tiny heeft tijdens de markt een aantal bezoekers gevraagd wat ze ervan vonden dat wij op deze steekmarkt staan? Reacties waren bijna allemaal unaniem: “Goed dat jullie je laten zien”, “het hoort bij het leven”, “hoe moet je het anders vertellen”, “altijd doen, mensen moeten dit gewoon gaan vinden”. Er waren mensen uit alle windstreken. Zoals vrijwilligers van hospices uit Zoetermeer, Vorden en Nijkerk. Maar ook een mevrouw die Lelieveld heette en daarom graag een leliebol wilde. Maar ook één van ‘onze’ filmsterren en een tegellegger kwamen langs in onze stand. Allemaal betrokken mensen die reageren op onze stand en mogelijk zelf vrijwilliger willen worden.

20170610-IMG_1862

Voorzitter Hospicegroep De Lelie treedt terug

Winterswijk, 13 Maart 2017

De heer Arjan Jonge Vos heeft vandaag bekend gemaakt terug te treden als bestuursvoorzitter van Hospicegroep De Lelie. In het afgelopen jaar is het de voorzitter en de coördinatoren gezamenlijk niet gelukt om tot een werkbare samenwerking te komen. Het bestuur betreurt het vertrek, maar respecteert het besluit van de heer Jonge Vos. De heer Hans ten Kate neemt de rol van bestuursvoorzitter tijdelijk waar totdat er een opvolger is gevonden.

Cheque voor Hospicegroep De Lelie

Winterswijk – 2 maart 2017 – Afgelopen dinsdag overhandigde Gerard Scholten een cheque ter waarde van 760 euro aan Arjan Jonge Vos, voorzitter van Hospicegroep De Lelie. Het bedrag is tijdens de kerstviering eind december ingezameld onder medewerkers en oud-medewerkers van Fairbanks Nijhuis.

Namens Hospicegroep De Lelie nam voorzitter Arjan Jonge Vos de cheque in ontvangst. “Als hospicegroep bieden wij vrijwillige, terminale zorg aan huis of in het gastenverblijf in Winterswijk aan inwoners uit de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. Dat doen wij met ongeveer 80 vrijwilligers. Mensen die gebruik maken van het hospice betalen hiervoor een kleine eigen bijdrage, aan de inzet van vrijwilligers voor het thuiswaken zijn geen kosten verbonden. Om ons werk goed te kunnen doen zijn wij grotendeels afhankelijk van giften en donaties. Met het bedrag dat wij geschonken hebben gekregen van de medewerkers en oud-medewerkers van Fairbanks Nijhuis kunnen wij één van de terrassen van de gastenkamers opknappen. Dit stond voor maart gepland, dus met deze gift kunnen we nu ook meteen beginnen met de uitvoering.”

Vanuit de directie overhandigde Gerard Scholten de cheque namens de oud-medewerkers en medewerkers: “Als bedrijf vinden wij het belangrijk om onze lokale betrokkenheid te tonen. Sinds twee jaar bieden wij onze medewerkers en oud-medewerkers de mogelijkheid om de waarde van hun kerstpakket geheel of gedeeltelijk te doneren aan een goed doel. Afgelopen jaar hebben wij daarbij gekozen voor Hopsicegroep De Lelie omdat zij zich dagelijks met vele vrijwilligers inzetten om mensen die in hun laatste levensfase zitten, een waardig einde te bieden.”

Foto: Gerard Scholten (links) overhandigt de cheque aan Arjan Jonge Vos van Hospicegroep De Lelie.

 

100% running Winterswijk schenkt twee nieuwe bedden

Persbericht: In hospice De Lelie worden gasten die terminaal ziek zijn liefdevol verzorgd door vrijwilligers en professionals. Geen moeite is de verzorgers te groot om de laatste dagen of weken in het leven van de gasten zo comfortabel mogelijk te maken. De doelstelling van een hospice past geweldig bij het motto van Roparun: “Leven toevoegen aan de dagen waar vaak geen dagen meer toegevoegd kunnen worden aan het leven”. Roparun is de jaarlijkse estafetteloop van Parijs of Hamburg naar Rotterdam waarbij ruim 300 teams uit heel Nederland geld inzamelen voor mensen die getroffen zijn door kanker. In 2016 deed het team 100% Running Winterswijk voor het eerst mee aan Roparun en bracht ruim € 20.000 bij elkaar. Een groot gedeelte van dit geld werd lokaal besteed in Winterswijk: zowel Hospice De Lelie als Hof van Kairos ontving een aanzienlijk bedrag van de Stichting Roparun. Hospice De Lelie besteedde de gift aan de aanschaf van 2 comfortabele speciale bedden voor de gasten. De levering van de nieuwe bedden op 30 december werd een klein feestje: een gedeelte van het team 100% Running Winterswijk werd in het hospice gastvrij onthaald door vrijwilligers, gasten, de coördinatoren van het hospice en bestuursleden om gezamenlijk de oude bedden naar buiten te duwen en de nieuwe bedden naar binnen te rijden. Het was niet alleen een feestelijk moment, maar voor de teamleden ook een indrukwekkend moment om daadwerkelijk van dichtbij te ervaren wat het werk in een hospice inhoudt en hoe er dan concreet “leven toegevoegd wordt aan de dagen” van de gasten. Voor het team dat ook in 2017 opnieuw geld bij elkaar gaat lopen voor Roparun werkte deze bijeenkomst bijzonder motiverend!

Videoverslag door RTV Slingeland:

Nieuwe vrijwilligers geïnstalleerd

Op 28 december zijn zes nieuwe vrijwilligers geïnstalleerd. Karin Reumer komt ons ondersteunen op gebied van PR. Marianne van der Linden gaat thuis waken en de overige vier gaan in het hospice aan de slag. We heten ze van harte welkom en wensen ze een goede tijd toe.

Van links naar rechts: Boven: Ria Kraaijnbrink, Marijke Verheij, Karin Reumer, Marianne van de Linden, Onder: Elly Aalders en Vroni Scheink.

Afscheid bestuursleden

Na jaren lid geweest te zijn van het bestuur van de hospicegroep hebben Annelies van Teeseling en Wim ter Haar op de kerstbijeenkomst afscheid genomen van alle vrijwilligers. Ze werden toegesproken door Coraline Braam en kregen een prachtig fotoboek met foto’s van de hospicegroep.

Afscheid vrijwilligers
Tijdens de kerstbijeenkomst hebben we ook afscheid genomen van Jolanda Visser en Christine Scholten. Jolanda heeft de coördinatoren jarenlang ondersteund door een stuk administratie over te nemen.
Christine is jaren lang vrijwilliger geweest voor het waken bij mensen thuis. Haar leeftijd is de reden dat ze daarmee stopt.
Beide dames werden toegesproken door Joke Verwey en Janny Stronks. Tevens kregen ze een bos bloemen met een bon als dank voor al het werk dat ze gedaan hebben voor de hospicegroep.

Annelies van Teeseling en Wim ter Haar

Christine Scholten en Jolanda Visser

Kerstgeschenken

Ook dit jaar hebben wij weer kerstgeschenken ontvangen van een aantal gulle ondernemers. Zo ontvingen wij van GUV heerlijke kerstbroden. Van Monique Stevens van Monere Bloemdecoraties ontvingen wij een mooi kerststuk en een gift voor de hospicegroep. Hartelijk dank!!

img_0511img_0502

Les over barmhartigheid op de basisschool

In het ‘jaar van de Barmhartigheid’ werd op basisschool De Regenboog in Eibergen gewerkt aan het thema zorg. Groep 7/8 heeft als steekwoorden barmhartigheid en troost. Wij zijn als vrijwilligers van de terminale thuiszorg gevraagd om over ons werk te komen vertellen en hadden een fijne les.

We praatten samen over de tijd voor je gaat sterven en wat er dan allemaal gebeurt met de zieken en hun omgeving. Hoe je je hart kan laten spreken en troost kunt geven. De kinderen delen hun ervaringen. Zij maken tekeningen, schrijven briefjes en kaarten en bieden enkelen aan voor onze gasten in het hospice.

De les wordt afgesloten met het maken van een ”pantoum” een dichtvorm waarin steeds een aantal regels worden herhaald. Alle leerlingen gaan aan de slag en in de foto’s vind u er nog twee terug, mooi om te lezen hoe kinderen dit zien en voelen. Dank asn groep 7/8 van De Regenboog voor deze gezamenlijke ervaring om via je ‘hart’ ‘troost’ te kunnen geven aan elkaar. Woorden als barmhartigheid en troosten krijgen dan weer een diepere lading!

hgdl2016dec-troost-img_0501 hgdl2016dec-troost-img_0500

Lekkers van de Sint….

Ook dit jaar kregen we rond Sinterklaas weer allerlei lekkers van Bakkerij ter Weme.
De gasten, familieleden en vrijwilligers hebben er van genoten!

20161203_095803-terwheme

Adventsstuk

Een van onze vrijwilligers maakte dit prachtige adventsstuk voor in het hospice.
Zo zorgen we ook hier voor een huiselijke sfeer!
hgdl-adventstukje-nov2016

Installatie nieuwe vrijwilligers

Op donderdag 24 november werden vier nieuwe vrijwilligers geïnstalleerd. Coördinator Joke Verwey sprak de nieuwe vrijwilligers toe en reikte hen de overeenkomst en een lelie uit. Wilma Elsinghorst en Jos Meulenbeek hebben de regionale introductiecursus gevolgd en gaan respectievelijk aan de slag als vrijwilliger bij het thuiswaken en het hospice. Anita Papen en Johan Schreurs zijn geen zorgvrijwilliger maar zijn inmiddels al volop bezig met hun vrijwilligerswerk voor de hospicegroep. Anita gaat de coördinatoren administratief ondersteunen. Johan Schreurs vrijwilliger die coördinatoren komt ondersteunen op ICT.

hgdl-vrijwilligers-nov2016

Van links naar rechts: Wilma Elsinghorst (thuiswaken); Jos Meulenbeek (hospice); Anita Papen (administratieve ondersteuning) en Johan Schreurs (ict).

Bax2Give loopt hard voor hospicegroep

Ieder jaar organiseert advocatenkantoor Bax uit Doetinchem een hardloopevenement voor het goede doel: Bax2Give. Dit jaar hebben zij Hospicegroep De Lelie uitgekozen als één van de drie goede doelen. Wij zijn daar natuurlijk heel blij mee. Het evenement vond dit jaar plaats op 26 en 27 november. Zo’n 60 hardlopers liepen, in 28 uur, van Doetinchem via Winterswijk naar Zutphen en weer terug naar naar Doetinchem. In totaal ongeveer 230 kilometer! Op zaterdag 26 november om 19.20 uur vond er een loperswissel plaats bij het Hospice. Een groot aantal vrijwilligers was aanwezig om hen aan te moedigen en trakteerde de lopers op warme chocolademelk, koek, banaan en speculaas. Ook wethouder Aalderink van de gemeente Winterswijk toonde namens de gemeente zijn betrokkenheid. Op zondag 27 november om 15.30 uur kwamen de lopers duidelijke vermoeid maar voldaan over de finish in Doetinchem. Na hun geweldige prestatie konden de lopers ons een cheque van € 9.950 overhandigen. Wij zijn de organisatie en de lopers zeer erkentelijk voor hun enorme inzet en deze mooie bijdrage aan onze Hospicegroep.


Videoproductie: Simon Schutter

Foto’: Vrijwilligers Hospicegroep de Lelie

“Kwaliteit van leven, als het leven pijn doet”

Dit thema van de ‘Dag van de Palliatieve Zorg 2016′ werd ondersteund deze week door verschillende acties onder de aandacht gebracht. Belangstelling en aandacht onderstreepten zo ons werk en diverse afspraken konden worden gemaakt om die aandacht ook verder uit te breiden. Met dank aan de Bibliotheek Oost Achterhoek, die ons een plaatsje gaven in twee bibliotheken en dit op hun site hadden vermeld. Ook via de krant werd dit onder de aandacht gebracht.

Jubileum Zonnebloem in Eibergen

Een jubilerende Zonnebloem in Eibergen. Heel veel enthousiasme en PR ging eraan vooraf en dat was op deze feestelijke dag goed zichtbaar.
Wij mochten erbij zijn met een informatiestand over Hospicegroep De Lelie. We hebben zowel potentiële nieuwe vrijwilligers informatie gegeven, als lezingen gepromoot.
Ook hebben we herkenning en erkenning voor ons werk mogen ervaren. Via de collectebus kregen we voldoende geld binnen om ons stageld te betalen en om de rest aan de
‘Vrienden van het Hospice’ te geven. Zonnebloem gefeliciteerd met jullie jubileum, we waren graag te gast bij jullie.

Informatiekraam tijdens de Jammarkt in Neede

Tropisch warm en vol vuur  gingen onze vrijwilligsters aan de slag om op de Jammarkt in Neede hun enthousiasme te delen met allen die een doosje met Jam ontvingen.
Soms met herkenning, soms met vragen, maar altijd blij met de mogelijkheden die we hun vertelden. Folders en informatie delen we. Verhalen over en weer.
De markt is een ontmoetingsplek bleek ook dit jaar weer. Een doosje met jam, een klein cadeautje om door te geven. Persoonlijke aandacht kan veel betekenen voor zomaar iemand.
Onze kraam was even zo’n plekje van ontmoeting tussen bezoekers en vrijwilligsters en van vrijwilligsters onderling. We hadden inderdaad een ‘warme’ dag in Neede.

Bloemstuk Gelderse Roos

Eén van onze vrijwilligers heeft een prachtig bloemstuk gemaakt van de bessen van de Gelderse roos. Er zitten wel twee kruiwagens vol bessen in verwerkt, aldus de vrijwilliger. Het stuk staat op de sidetable in de gang van het hospice, waar iedereen er van kan genieten. Een echt blikvanger, waar veel reacties op komen.
IMG_0353

Anonieme gift

Van een anonieme gever hebben wij een douchestoel en twee nachtkastjes gekregen. Wij zijn erg blij met deze gift. De douchestoel draagt bij aan een nog optimalere zorg voor onze gasten.
De beide nachtkastjes vervangen twee oudere nachtkastjes, waardoor het interieur van de gastenkamers er prachtig uit blijft zien. Het spreekt voor zich dat wij als hospicegroep deze anonieme gever erg dankbaar zijn voor dit mooie gebaar!

De Meergaarden collecteert heel seizoen voor De Lelie

Vrijwilligers van Hospicegroep de Lelie mochten in een kerkdienst van september 2015 iets vertellen over hun werk. Een heel seizoen werd daarna de collecte die in deze diensten worden gehouden bestemd voor het werk van de Vrijwillige Terminale Zorg in Oost Achterhoek. Zondag 10 juli 2016 werd  opnieuw een vrijwilligster van deze Stichting  uitgenodigd nu  om in de dienst  een cheque in ontvangst te nemen. € 2224,05 was het bedrag dat ons werd geschonken.

Geweldig om zo ons werk ondersteund te weten en dankbaar werd deze cheque aanvaard.
Hartelijk dank aan alle gulle gevers van De Meergaarden.

Leliedag 2016

Op 23 juni 2016 heeft Hospicegroep de Lelie een vrijwilligersdag georganiseerd, als dank voor het mooie werk dat onze vrijwilligers doen.

Op deze tropische dag zijn zij gestart in de Zonnebrink met een kopje koffie en een heerlijke bonbon, deels aangeboden door Smaaklokaal Simone. Aansluitend is er een prachtige dorpswandeling gemaakt onder leiding van de gidsen van Het Gilde Winterswijk.

Tijdens deze wandeling zijn de vrijwilligers getrakteerd op een welverdiend verkoelend ijsje dat is aangeboden door Daals Traiteurs.

Om 17:00 uur vertrokken zij met naar restaurant De Woord waar het in de tuin genieten was van een fantastische outdoor cooking. Om 21:00 werd de avond afgesloten met een kopje koffie, aangeboden door restaurant De Woord, net op tijd voordat de luchten veranderden in een onweer spektakel.

Dank aan onze sponsors van deze dag. Het was fantastisch!

Leerlingen B.Stegemanschool tekenen voor het hospice

Al jarenlang maken de leerlingen van de – naast ons hospice gelegen – B. Stegemanschool tekeningen voor ons die ingelijst worden. Dit voorjaar maakten de kinderen van groep 1 en 2 onder leiding van juf Desiree Vreeman vrolijke bloementekeningen. Op uitnodiging van de coördinatoren kwamen de leerlingen op donderdag 9 juni een bezoekje brengen aan het Hospice. Zij wilden graag op de foto! Het was een gezellig bezoek van leuke ‘naobers’.

HGDL-Bstegeman-IMG_0324

 

Installatie nieuwe vrijwilligers

Op maandag 2 mei hebben we weer vier nieuwe vrijwilligers geïnstalleerd. Zij hebben de introductiecursus met goed resultaat afgelegd en mogen nu als vrijwilliger aan de slag.
Wij verwelkomen de volgende nieuwe vrijwilligers:

V.l.n.r. Corry Koenderinck, Ageeth Reitsma, Yvonne Kruisselbrink en Nicole Rosendahl.

Corry en Ageeth gaan thuis waken en Yvonne en Nicole  gaan aan het werk in het hospice.
We wensen ze alle vier een hele goede tijd toe als vrijwilliger bij de hospicegroep.

Een krat vol Leliebollen

Op 1 mei mochten we ons tijdens de Bloemenmarkt van Borculo niet alleen als Hospicegroep De Lelie, maar ook met lelies presenteren.
We kregen namelijk een krat met leliebollen gesponsord. We boden bezoekers een leliebol aan. Daarnaast gingen we zakjes bollen verloten en verkopen.
Het was koud, maar de reacties op ons werk waren zoals altijd hartverwarmend.
Mensen, die ons werk uit ervaring herkennen, mensen die geïnteresseerd vragen en tegelijk aangeven: “Ik wil er nog niet aan denken”.
En zomaar iemand die € 5,00 in de pot doet omdat hij dit werk ook jaren heeft gedaan ergens in Nederland.
Dan nog een drietal mensen die dit werk in de toekomst zeker willen gaan doen.
Mooi stukje PR-werk op deze zondag. Borculo, bedankt!

Arjan Jonge Vos nieuwe voorzitter Hospicegroep

Winterswijk – Met ingang van 10 februari is Arjan Jonge Vos benoemd tot nieuwe voorzitter van Hospicegroep De Lelie. Hij neemt daarmee het stokje over van Frits Schmidt die eind vorig jaar na elf jaar afscheid nam. Arjan Jonge Vos: “De rol van vrijwilligers gaat in de toekomst steeds belangrijker worden. Ik wil ze helpen zodat zij hun werk goed kunnen blijven doen.”

Arjan Jongevos

Arjan Jonge Vos

De vraag om voorzitter te worden van de hospicegroep kwam als een complete verrassing voor Arjan Jonge Vos. “De kans dat je na je pensionering gevraagd wordt voor bestuursfuncties of vrijwilligerswerk is groot, maar dit had ik niet verwacht. Nadat ik besloten had om vervroegd te stoppen met mijn werk bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken ben ik een keer bij de burgemeester op de koffie geweest. Ik heb toen aangegeven dat ik mij in de toekomst best in zou willen zetten voor iets in de Achterhoek. Toen hij hoorde dat de hospicegroep op zoek was naar een nieuwe voorzitter heeft hij mijn naam doorgegeven. Dus toen ik gebeld werd door bestuurslid Hans ten Kate was ik verrast, aan het hospice had ik namelijk niet gedacht. Lang heb ik er ook niet over hoeven nadenken, want als er dan één instantie is waarvoor ik mij graag wil inzetten dan is het de hospicegroep.”

Actief naar buiten treden
Hospicegroep De Lelie zet zich in voor terminale zorg bij mensen aan huis en in het hospice aan de Leliestraat in Winterswijk. Arjan: “De hospicegroep is in de afgelopen jaren stevig neergezet en staat solide. Nu is er ruimte om verder te bouwen aan de interne organisatie en het opbouwen van een goed extern netwerk. Voor mij gaat het meer om verbinden, dan om bouwen. Ik zie het als mijn taak om de organisatie soepel te laten draaien. Onze vrijwilligers moeten de juiste opleidingen kunnen volgen en de juiste middelen hebben om de gasten in het hospice en de mensen thuis goed te kunnen verzorgen. Ook vind ik het belangrijk dat wij waardering en erkenning krijgen bij relevante instanties, zodat wij ook de financiële steun blijven houden. Daarnaast moeten we als organisatie ook actief en transparant naar buiten blijven treden. Want ondanks de financiële steun vanuit de overheid, blijven donaties en giften ook noodzakelijk om ons werk te kunnen blijven doen.”

Rol vrijwilligers
De 61-jarige geboren Drentenaar kwam na vele omzwervingen zo’n 28 jaar geleden in Winterswijk terecht. “Ik ben zes jaar korpschef van de politie in Winterswijk geweest, misschien dat mensen mij daar nog van kennen. Ondanks dat ik daarna gewerkt heb in Apeldoorn en Den Haag zijn wij wel altijd hier blijven wonen. De ontwikkelingen rond de hospicegroep heb ik altijd wel gevolgd, maar vooral via de krant. Het bestuur heeft mij gevraagd vanwege mijn bestuurlijke ervaring en mijn grote externe netwerk. Kennis van de zorg heb ik niet, maar dat is in het bestuur voldoende aanwezig. De maatschappelijke discussie over de veranderingen in de zorg, sedatie en euthanasie volg ik actief. Er komt minder geld beschikbaar in de zorg. De rol van vrijwilligers gaat in de toekomst daarom steeds belangrijker worden. Bij de hospicegroep worden vrijwilligers ingezet in een professionele omgeving. Ik wil deze vrijwilligers helpen zodat zij hun werk goed kunnen blijven doen”, aldus Arjan Jonge Vos.

 

Voorzitter Frits Schmidt neemt afscheid hospicegroep

Winterswijk – Per 31 december legt voorzitter Frits Schmidt na tien jaar zijn functie als voorzitter van Hospicegroep de Lelie neer. Onder zijn leiding werden onder meer de plannen voor de uitbreiding van het hospice in Winterswijk een feit. “Ik vertrek met een goed gevoel. De organisatie is stabiel, financieel gezond en met de juiste mensen op de juiste plek”, aldus Frits Schmidt.

Zo’n 11 jaar geleden werd Frits benaderd door Trix van Ast, initiatiefneemster van het hospice. Frits: “Het begon met wat adviezen, maar uiteindelijk werd ik benaderd voor een bestuursfunctie. Eenmaal in het bestuur besloot toenmalig voorzitter Foppe de Boer om terug te treden als voorzitter en waren alle ogen op mij gericht. Zo werd ik meteen in het diepe gegooid, want ik heb wel een achtergrond in de zorg maar van een hospice wist ik niks. Ik kreeg ook meteen de opdracht om de schouders onder de uitbreidingsplannen te zetten. Ik liep daarbij al heel snel op tegen het feit dat wij moesten wachten op de verbouwing van de Pronsweide. Wij hebben wat dat betreft jaren op de bagagedrager van de Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé gezeten. Achteraf is het ook wel goed dat het lang heeft geduurd, want in de tussentijd hebben wij goed kunnen sparen.”

Integrale organisatie
In augustus 2013 werd het nieuwe hospice geopend. “Uiteraard ben ik trots dat het ons gelukt is om een prachtig hospice neer te zetten en dat we daarbij gegroeid zijn van twee naar vier bedden. Maar ik ben ook trots op het feit dat er een integrale organisatie is ontstaan. Toen ik aantrad was er weliswaar sprake van een juridische fusie tussen het hospice en de stichting vrijwillige thuiszorg, maar er was nog geen organisatorische fusie. Er waren wel coördinatoren, maar die werkten niet samen en de vrijwilligers werkten of in het hospice of ze waakten thuis. In de loop der jaren is dit geïntegreerd en functioneert de organisatie veel makkelijker. Dat hele proces heeft zeven jaar geduurd. Nu denk je misschien ‘heb je daar zo lang voor nodig’, maar dit is een vrijwilligersorganisatie en dit soort processen moet je zacht sturen”, aldus Frits.

Stokje overdragen
Ook trots is Frits op het feit dat het hospice een instituut is geworden dat niet meer weg valt te denken in onze huidige maatschappij. Frits: “Het bieden van mantelzorg in de laatste levensfase in een hospice of thuis is een privaat initiatief. Het is geen overheid, niemand kan dit afdwingen. Wij werken met vrijwilligers en onze financiering komt deels uit subsidie, maar vooral uit giften en donaties. Terugkijkend ben ik blij dat ik iets zinvols terug heb gedaan voor de maatschappij en dat geeft mij veel voldoening. In de afgelopen jaren hebben wij een verjonging in het bestuur kunnen realiseren, daar ben ik erg blij mee. Annelies van Teeseling neemt mijn functie tijdelijk waar, daarna gaat het bestuur in alle rust op zoek naar een opvolger. Na tien jaar is het voor mij tijd om het stokje over te dragen. Niet omdat het werk me teveel werd, maar omdat het goed is zo.”

Scheidend voorzitter Frits Schmidt in de keuken van de gemeenschappelijk ruimte van het in 2013 verbouwde hospice.

Scheidend voorzitter Frits Schmidt in de keuken van de gemeenschappelijk ruimte van het in 2013 verbouwde hospice.

Schenking luifel

Bij het benaderen van fondsen worden wij meestal geconfronteerd met de wens van de mogelijke fondsverstrekker om een concreet en tastbaar project aan te dragen. Op deze manier hebben wij een een groot landelijk fonds benaderd om een luifel te financieren, zodat onze gasten beschut en ‘windvrij’ van de buitenlucht kunnen genieten. Ruimhartig werd een bedrag van €5.500,- toegezegd. De offerte van de aannemer was ruim €10.000, maar dankzij de geweldige inzet van Hennie te Brummelstroete, Joop Stemerdink en Bert Helmink kon de luifel inclusief windscherm voor het gesponsorde bedrag gerealiseerd worden. De infrarode warmtestralers zijn met een bedrag van €1.000,- gefinancierd door Probroed & Sloot in Groenlo. Op 23 oktober werd de luifel officieel in gebruik genomen, in aanwezigheid van twee heren van het fonds, dhr. M. Duvigneau Raad van Bestuur stichting Zorgcombinatie Marga Klompé, bestuursleden,vrijwilligers en coördinatoren.

Op 23 oktober werd de luifel officieel in gebruik genomen, in aanwezigheid van twee heren van het fonds, dhr. M. Duvigneau Raad van bestuur, stichting Zorgcombinatie Marga Klompé, bestuursleden,vrijwilligers en coördinatoren.

Voorlichting aan uitwisselingskandidaten Malawi

Vorige week hebben de vrijwilligers Stef Geenen en Donna Ligtenbarg en coördinator Joke Verwey een presentatie gegeven over het werk van de hospicegroep aan een zestal Malawianen.
De Stichting Thuiszorgorganisatie Marga Klompé heeft een uitwisselingsprogramma met Malawi. Dit programma maakt onderdeel uit van een onderzoeksproject van een student aan de Universiteit van Tilburg. Op verzoek van SZMK hebben wij hen een presentatie gegeven. De zorg in Malawi is minimaal, de gemiddelde leeftijdsverwachting is 55 jaar. Er waren veel vragen. Onze zorg is best een luxe zorg, die we kunnen geven dankzij de vrijwilligers. De Malawianen vonden het bijzonder dat in een rijk land als Nederland deze zorg niet volledig vergoed wordt. Het was een indrukwekkende middag.

Week van de Palliatieve zorg

Afgelopen weken hebben wij ons in het kader van de Week van de Palliatieve zorg in drie vestigingen van de bibliotheken in Borculo, Winterswijk en Lichtenvoorde mogen presenteren met een stand. De ontvangst was gastvrij en de medewerking erg prettig.We zijn erg blij dat we medewerking hebben gekregen van de bibliotheken om zo  aandacht te krijgen voor de week van de Palliatieve Zorg. 

Bijzondere gift: Deco-dametjes

Afgelopen week hebben wij van één van onze gasten een prachtig cadeau gekregen. Dit cadeau bestaat uit vier handgemaakte poppen, dit is een hobby van mevrouw.  Zij noemt hen de deco-dametjes. Deze vier deco-dametjes hangen inmiddels in het hospice, het is eigenlijk een soort een schilderij. Het is alsof ze gemaakt zijn voor het Hospice. Natuurlijk zijn wij als hospicegroep zeer blij met deze bijzondere gift.

poppen2-P9160206 poppen1-P9160207

Nationale Ziekendag

Ter gelegenheid van nationale ziekendag op zondag 13 september ontvingen wij in het hospice een prachtig bloemstukje namens de Zonnebloem afdeling Meddo.
Het bloemetje heeft een mooie plaats in het hospice gekregen en we waarderen zeer dat men aan ons denkt.
hgdl-P9110189

Hospicegroep aanwezig tijdens kinderkerkdienst in Aalten

Op zondag 23 augustus waren we als hospicegroep te gast in een kinderkerkdienst in Aalten. De kinderen kregen verschillende Diaconale doelen gepresenteerd. Wij deden dat door middel van kleurplaten. Kinderen werden uitgenodigd een kleurplaat met daarop een Lelie te kleuren en deze aan een zieke te geven. Ook onze informatiestand werd door veel mensen bezocht. Een gesprek over ons werk ontstaat dan als vanzelf. Aalten heeft op deze wijze aandacht gegeven aan de terminale zorg van Hospicegroep De Lelie en de collecte opbrengst wordt ook deels aan ons gedoneerd. Wij willen PKN Aalten hartelijk bedanken voor de uitnodiging!
hgdl-kinderkerkdienst-aalten

Hospice op Jam markt Neede

Door de jam komen we met iedereen in gesprek”, zo schreef dagblad Tubantia over onze deelname aan de JAM markt in Neede. 
Op 19 augustus mochten we met het prachtige weer veel bezoekers in onze stand verwelkomen.  Men kreeg een kado-aandachtdoosje aangeboden gevuld met een kuipje Aardbeienjam en daarmee werden heel wat contacten gelegd. Vrienden van Hospicegroep de Lelie kreeg daardoor ook een mooi bedrag overgemaakt voor ons werk.
hgdl-20150819_101858
Alle steun en belangstelling werd door onze vrijwilligsters dankbaar aanvaard. 

AVA’70 doneert 650 euro

AVA`70 biedt als sportvereniging tal van activiteiten gericht op atletiek. Daarnaast wil de club ook haar maatschappelijke betrokkenheid tonen. Dit is de reden geweest voor de organisatie van de Gerard Tebroke Memorialloop om een deel van het inschrijfgeld van de Businessrun beschikbaar te stellen aan Hospicegroep de Lelie. Zowel bij AVA`70, als ook bij Hospicegroep De Lelie is de inzet van een grote groep vrijwilligers van onschatbare waarde. Dit is dan ook een van de belangrijkste redenen geweest om de donatie aan de hospicegroep te gunnen.
Op dinsdag 28 juli kregen voorzitter Frits Schmidt en coördinator Janny Stronks uit handen van de organisatie van de Gerard Tebroke Memorialloop een cheque van € 650,00 overhandigd. Wij zijn erg blij met de donatie en hebben AVA`70 en  de deelnemende bedrijven aan de Businessrun hartelijk bedankt voor deze bijdrage.

hgdl-P7280129

 

Bijzettafeltjes als gift van Univé

In november 2014 ontvingen wij een gift van Univé. Hiervan hebben we twee bijzettafeltjes aan kunnen schaffen voor de gastenkamers. Hierdoor worden onze gastenkamers nog completer. In een eerder stadium hebben we al twee bureaustoelen en een glazen bijzet tafel voor de huiskamer kunnen realiseren. Wij zijn Univé zeer dankbaar voor deze gift!
20150605-P6050113 20150605-P6050117

Leliedag 2015

Op woensdag 27 mei vond de jaarlijkse Leliedag plaats. Een dag waarop alle vrijwilligers als dank voor al hun inzet voor de hospicegroep in het zonnetje worden gezet. De middag begon met een kop koffie bij de Strandlodge in Winterswijk. Daarna werd een rondrit gemaakt door de prachtige omgeving van Winterswijk in de rode dubbeldekker van Frank Massop. Deze rondrit werd op een geweldige manier aan elkaar gepraat door Betty Wassink. Onderweg werd een stop gemaakt bij geiten- en kaas boerderij Brömmels  in het Woold. Hier kon iedereen alles bewonderen en zelf kaas proeven. Daarna ging de reis in de dubbeldekker verder om uiteindelijk weer bij de Strandlodge uit te komen. Hier hebben we genoten van een heerlijke en prima verzorgde  barbecue. Het weer werkte goed mee en we  hebben fijn buiten kunnen zitten op deze prachtige locatie.

Tijdens deze middag werd er afscheid genomen van twee vrijwilligers, te weten Rob de Bruijn en Geertje Eckhardt. Na jarenlange trouwe inzet hebben zij besloten te stoppen als vrijwilliger. Ze werden toegesproken door bestuurslid Annelies van Teeseling en kregen een prachtige bos bloemen en een bon overhandigd.

 

Nieuwe vrijwilligers geïnstalleerd

Op 21 mei zijn twee nieuwe vrijwilligers geïnstalleerd. Donna Ligtenbarg (links op de foto) en Dianne van Beek hebben de introductiecursus van negen avonden met goed gevolg afgerond. Zij zijn nu officieel geïnstalleerd als vrijwilliger bij Hospicegroep De Lelie. Donna gaat aan de slag als vrijwilliger in het hospice en Dianne gaat bij mensen thuis waken. Van harte welkom dames!
vrijwilligers-mei-2015-hgdl

Herman Wassink gestopt als vrijwilliger

Herman Wassink is elf jaar lang vrijwilliger geweest in het hospice en heeft besloten te stoppen met dit vrijwilligerswerk. Bij zij afscheid werd Herman toegesproken door bestuurslid Annelies van Teeseling. Zij bedankte Herman voor het vele werk wat hij heeft gedaan voor de hospicegroep. Voor de gasten, maar ook voor de verbouw van het nieuwe hospice heeft hij erg veel gedaan. Hij kreeg een prachtige bos bloemen en een bon onverhandigd, als dank.
Wij zullen in hem een zeer gewaardeerde vrijwilliger missen.
Herman Wassink

Achterhoekse Streekproductenmarkt Lievelde op 25 mei

15de-streekproductenmarkt
Op 25 mei – tweede Pinksterdag – is Hospicegroep De Lelie met een stand aanwezig op de 15e Achterhoekse Streekproductenmarkt. De markt is op het erf en de terreinen rondom de Kaasboerderij aan de Eimersweg 3 in Lievelde. Het thema  van de markt is ‘Tegenstellingen’ in de breedste zin van het woord. De markt is van 10.00 uur tot 17.00 uur. U komt toch ook?

Open Tuin Fair Noordijk

Op zondag 5 juli is Hospicegroep de Lelie met een stand aanwezig op de Open Tuin Fair in Noordijk. Een aantal vrijwilligers zijn aanwezig om mensen te woord te staan en zij proberen ons werk zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen.
De fair vindt plaats van 10-17 uur aan de Bliksteeg 3 in Noordijk. U komt toch ook?
open-tuin-fair-noorddijk

Jan Raben Koninklijk onderscheiden

Jan RabenOp vrijdag 24 april werd jan Raben verrast door de burgemeester van Aalten benoemd tot Lid in de orde van oranje Nassau. Jan kreeg dit voor al zijn vrijwilligerswerk bij diverse sportverenigingen, zijn werk voor Hospicegroep De Lelie en zijn bijdrage aan de jaarlijkse vakantieweek voor ouderen. Joke Verwey was namens het hospice aanwezig bij de plechtigheid. De hele dag door werd Jan verrast met allerlei activiteiten. s ’Avonds was er nog een gezellig feestje bij hem thuis. Het is hem van harte gegund!

Schenking Rotary Aalten-Wisch

Onlangs ontvingen wij een cheque ter waarde van € 5000,- namens Rotary Aalten-Wisch. Onze fundraisingcommissie heeft diverse Rotary Clubs aangeschreven en verteld over de uitbreiding van van 2 naar 4 gasten kamers. Hiervoor is erg veel geld nodig geweest en nog steeds nodig om alle kosten te kunnen blijven dekken.

Dit heeft de Rotary doen besluiten om ons deze checque te geven. Waarvoor onze dank!
Rotary-Aalten-Wisch-P3200714

Hospice aanwezig op Open Dag en Lentefair Figulus

Op zondag 19 april van 10.00 tot 16.00 uur organiseert de Stichting Figulus Welzijn een OpenDag met een Lentefair. Tijdens deze Open Dag promoot Figulus Welzijn hun welzijnsdiensten zoals: jongeren/ kinderwerk, vrijwilligersservicepunt, MBVO (Meer Bewegen Voor Ouderen). Daarnaast is er een gezellige lentefair op het terrein van De Ahof en de kinderboerderij. Hier zijn diverse kramen, activiteiten voor jong en oud, muziek, eten en drinken en de jonge voorjaars dieren van de kinderboerderij. Ook de vrijwilligers van Hospicegroep De Lelie zijn aanwezig met een informatieve stand. De Open Dag en Lentefair worden gehouden op het terrein van de Ahof in Aalten.
Figilus-welzijn-20150419opendag

Cheque van Probroed & Sloot

Namens het bestuur mocht Hans te Kate een  waarde cheque van € 1000 in ontvangst nemen van de firma Probroed & Sloot. Deze gift wordt gebruikt voor het verwezenlijken van een afdak aan ons hospice, zodat onze gasten ook bij slecht weer naar buiten kunnen. Het wordt een afdak met een zijwand en een heater.
probroed-sloot2014

Obelink trakteert !

Van een kleinzoon van een overleden gast kregen wij een cheque ter waarde van € 100,55. Hij werkt bij Obelink en omdat het bedrijf 55 jaar bestaat heeft elk personeelslid een cheque ontvangen. Deze cheque mogen de personeelsleden schenken aan een club of vereniging  naar keuze. Dennis was zo dankbaar dat zijn opa zo fijn en goed verzorgd was in het hospice, dat hij er voor gekozen heeft om zijn cheque aan de hospicegroep te schenken. Wij vinden het heel bijzonder en hart verwarmend  dat een kleinzoon dit doet. We zijn dan ook erg blij met deze donatie.

Nieuw meubilair dankzij gift van Univé

November vorig jaar kregen wij een gift van . Door deze gift waren we in staat om een prachtige bijzettafel aan te schaffen voor in de huiskamer, naast de relaxstoel. Ook hebben we de oude bureaustoelen op kantoor kunnen vervangen door twee fraaie, nieuwe exemplaren. Tot nu toe hadden we nog niet de financiën om deze wensen te vervullen en zonder de gift van   was dit niet mogelijk geweest. Wij willen Unive hartelijk danken voor deze mooie bijdrage!

Prachtig bloemstuk door Hoveniersbedrijf Wenninkhof

Op de woensdag voor kerst kwam Hoveniersbedrijf Wenninkhof ons verrassen met een prachtig bloemstuk en een tijdschrift.

Het bloemstuk kreeg een prachtig plaatsje in het hospice.

Het bloemstuk kreeg een prachtig plaatsje in het hospice.

Monére bloemdecorties doneert per verkocht bloemstuk

20141223-PC190656Monique Stevens van Monère bloemdecoraties , bracht ons deze prachtige lantaarn met  ook nog een gift hierbij.

Zij doneert van alle verkochte bloemstukken  €1,00 aan de Hospicegroep. Waarvoor onze hartelijke dank natuurlijk.

 

Hospice op kerstfair landgoed ’t Hulsevoort

Op de foto Tiny Appeldoorn en Riet Holweg.

Op de foto Tiny Appeldoorn en Riet Holweg.

Hospicegroep De Lelie heeft op 19, 20 en 21 december met een stand gestaan op een kerstfair op Landgoed ’t Hulsevoort te Beltrum.
Hier werd doormiddel van gesprekken en door de “aandachtsdoosjes” aandacht gevraagd van de bezoekers voor ons werk.

 

GUV verwend ons met heerlijke kerstbroden

GUV verwende ons met drie heerlijke kerstbroden, plus een aantal agenda’s en notitieblokjes. Hartelijk dank!

20141223-PC190655

Jaarlijkse kerstbijeenkomst voor alle medewerkers

Maandag 15 december hadden we onze jaarlijkse kerstbijeenkomst voor alle medewerkers. Deze avond wordt iedereen aangeboden door het bestuur.

Ook dit jaar waren we weer te gast bij de  Schoppe van de twee Bruggen in Miste. In een prachtige, in kerstsfeer aangeklede zaal, hebben we een fijne avond gehad.

Na de ontvangst met een glühwein werd er een woordje gesproken door onze voorzitter Frits Schmidt.

Hierna kreeg Gery Groot Zwaaftink het woord. Hij is een troubadour, zanger en verteller.

Een ieder heeft echt volop genoten van zijn prachtige  verhalen en liedjes.

Ook werd er nog afscheid genomen van twee vrijwilligers, Carla Brinkman en Willemien Berenschot. Ze werden toegesproken door Annelies van Teeseling en bedankt voor hun jarenlange inzet en toewijding voor hospicegroep de Lelie.

Tevens hebben we en heerlijk buffet gehad en de avond werd afgesloten met een kop koffie met een petit four, geschonken door  bakkerij ter Weme

Bij het na huis gaan ontving iedereen nog een kerstattentie.

We kunnen terugkijken op een fijne en geslaagde avond.

 

Heerlijke banketletter voor onze gasten en medewerkers

Van Monuta kregen we voor Sinterklaas een heerlijke banketletter voor onze gasten en onze medewerkers. Het smaakte heerlijk. Monuta bedankt!

 

3 nieuwe vrijwilligers geïnstalleerd als vrijwillger

We mochten  weer drie nieuwe vrijwilligers verwelkomen. Ze hebben de introductiecursus gevolgd en woensdag 10 december werden ze  officieel geïnstalleerd, als vrijwilliger voor Hospicegroep de Lelie.

Judy wordt vrijwilliger in het hospice, Ans gaat thuis waken en José gaat beide doen.

We zijn blij  dat we weer nieuwe vrijwilligers mogen verwelkomen, om ons mooie werk te kunnen blijven doen.

Op de foto van links naar rechts:  Judy Zomer, José Hoek en Ans Orriëns.

Op de foto van links naar rechts: Judy Zomer, José Hoek en Ans Orriëns.

Veel lekkers van ter Weme

Op vijf december kwam bakkerij ter Weme ons weer heel veel lekkers brengen. Hiervan is volop gesmuld door iedereen.
Geweldig hoe mensen toch steeds weer aan ons denken. Dit is echt hartverwarmend. Onze dank hiervoor!

Hospice op kerstmarkt in Dinxperlo

Op 23 november stonden onze vrijwilligers op de Kerstmarkt in Dinxperlo.

Ook hier werd het werk van Hospicegroep de Lelie onder de aandacht gebracht bij de bezoekers.

Op de foto Annie Klumpenhouwer en Hennie Oudenampsen.

Op de foto Annie Klumpenhouwer en Hennie Oudenampsen.

 

Teamavond Hospice met maar liefst 5 jubilarissen

Op twintig november  werd op de teamavond van het hospice aandacht besteed aan het twaalf en half jarig bestaan van het hospice.

Tevens werden de jubilarissen in het zonnetje gezet. Er zijn vijf jubilarissen, maar er waren er drie aanwezig op deze avond.

Joke Verwey sprak de jubilarissen toe en ze mochten een prachtige bos bloemen in ontvangst nemen en een bon.

Ook bestuurslid Annelies van Teeseling sprak hen toe.

Annelies van Teeseling spreekt de jubilarissen toe

Annelies van Teeseling spreekt de jubilarissen toe

Van links naar rechts, Bep van Harrewijn, Yola van der Horst en Willemien Berenschot. Gerrie Balk en Henny Schreurs ontbraken op deze avond

Van links naar rechts, Bep van Harrewijn, Yola van der Horst en Willemien Berenschot. Gerrie Balk en Henny Schreurs ontbraken op deze avond

Een prachtig bloemstuk geschonken door de vijf jubilarissen

Een prachtig bloemstuk geschonken door de vijf jubilarissen

Voor alle medewerkers van het hospice hadden zij ook gezorgd voor een kaars,

Voor alle medewerkers van het hospice hadden zij ook gezorgd voor een kaars,

 

 

Cheque Univé Verzekeringen t.w.v. 2500,- euro

Op 18 novenber mochten wij een cheque t.w.v € 2500,-  in ontvangst nemen van Univé verzekeringen, tijdens de uitreiking in Doetinchem.

Dit jaar werden maar liefst 14 goede doelen door Univé  blij gemaakt met een cheque. Door dit bedrag zijn we in de gelegenheid om een bijzettafel voor de huiskamer te kopen en twee ergonomische stoelen.

Op de foto, rechts Hans ten Kate, daarnaast Janny Stronks, en het team van Univé.

Wij danken de Univé hartelijk voor deze gulle donatie!cheque univé verzekeringen

cheque univé verzekeringen

 

Maandelijkse bijeenkomst BRENG/WAL vrijwilligers

Op 10 november  hadden we onze maandelijkse vrijwilligersavond van de Breng/wal vrijwilligers.

Op deze avond werd er afscheid genomen van Jos du Bois. Zij heeft moeten besluiten te stoppen  met dit werk, wat haar zeer aan het hart gaat. Namens ons allen kreeg Jos een prachtige bos bloemen aangereikt, als dank voor haar enorme inzet.

Tevens werden er vijf jubilarissen in het  zonnetje gezet. De jubilarissen werden toegesproken door Joke Verwey en ontvingen een mooie bos bloemen en een cadeaucheque overhandigd.

En met wat lekkers bij de koffie en de lovende woorden van Hans te Kate, bestuurslid, maakten dit het geheel tot een feestelijke avond.

vijf jubilarissen werden in het  zonnetje gezet

VLNR: Rob Steenbeek, Joke Verwey (coördinator), Marty Herlaar, Agnes Hulshof, Leida Lubbers en Narda Kempink

sta-opstoelen donatie door de Protestanse kerk Winterswijk

Afgelopen dinsdag, 21 oktober 2014, hebben wij twee sta-opstoelen cadeau gekregen, ter vervanging van twee fauteuils op de gastenkamers.

Deze fauteuils zijn geschonken door de diaconie van de Protestantse kerk van Winterswijk. Riekie Boerman en Bert Geers van de diaconie waren aanwezig om de stoelen in ontvangst te nemen samen met bestuurslid Hans ten Kate en coördinator Joke Verwey.  We zijn erg blij met dit cadeau, onze gasten zullen er dankbaar gebruik van maken.

 

Thema avond ‘Sterven op je eigen manier’

Op maandag 13 oktober 2014 hebben we een thema avond gehad, voor alle vrijwilligers.

Voor deze avond was Bert Buizert uitgenodigd. Hij werkt voor Stichting Stem.

Stem staat voor:  sterven op je eigen manier.

Het was een zeer zinvolle avond waarin werd gesproken en gekeken naar hoe mensen in  dit proces staan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA HGDL-Thema-avond-2014-01

Hospice op Seniorenbeurs Haarlo

Op een druk bezochte beurs in Haarlo , waar van alles voor de 50+ ers werd gepromoot, mochten wij ons werk laten horen en zien.

Dat we ook aan huis komen is voor veel mensen nog altijd onbekend en over die mogelijkheden werden veel vragen gesteld.

Voor de foto’s van het Hospice en voor onze nieuwe folders was volop belangstelling.

 

Menig bezoeker nam nog een cadeau doosje mee om als lichtje door te geven. Dat ons werk gewaardeerd wordt werd menigmaal uitgesproken.

Diverse “Antennes”werden uitgereikt aan mensen , die interesse toonden om ook als vrijwilliger aan de slag te gaan. Het was goed om ons te laten zien op deze plaats.

Hospice op Afscheidsbeurs de Huve in Eibergen

Tijdens de afscheidsbeurs in de Huve in  Eibergen op 1-10-2014 j.l. konden ook wij als  de Terminale Zorg in Oost-Gelderland ons presenteren.

Op deze  rustige mooie locatie kwamen mensen hun vragen stellen over wat er zo al mogelijk is in de laatste levens fase en bij een afscheid.

Enkele vrijwilligers gaven informatie en folders mee en ook aspirant vrijwilligers kregen over de mogelijkheden voor de basiscursus te horen.

Zaterdag 11 oktober is de Dag van de Palliatieve zorg

Ook in Oost Achterhoek wordt hiervoor aandacht gevraagd en wel d.m.v. een samenwerking tussen de Bibliotheken van Winterswijk, Lichtenvoorde en Eibergen.

Op deze dag staat er een tafel klaar met informatie over de zorg van Hospicegroep “de Lelie”, Terminale zorg in heel Oost-Achterhoek aan huis en in het Hospice.

De Bibliotheek bied u een scala aan boeken over de laatste levensfase, ervaringsverhalen van terminale patiënten en boeken met doeltreffende adviezen en raad.

Samen hopen we u advies te kunnen geven als u in uw omgeving te maken krijgt met zorg voor ernstig zieke mensen.

Kerkdienst Ruurlo

Op zondag 17 augustus jl. is in Ruurlo een kerkdienst in het dialect gehouden. Tijdens de dienst is gecollecteerd voor Hospicegroep de Lelie. De dienst werd gehouden in een tent buiten. Tijdens de dienst werd door Willemien Vaags in het dialect verteld over het werk van Hospicegroep de Lelie. Na afloop van de dienst was er de mogelijkheid om in de kerk een stand van Hospicegroep de Lelie te bezoeken.

Kerkdienst ruurlo

 

Hospice aanwezig op Jammarkt 2014 in Neede

Op 20 augustus jongstleden was een aantal vrijwilligers aanwezig met een informatiekraam op de Nationale Jammarkt in Neede.
Er was erg veel belangstelling voor ons werk en we hebben zo’n 600 euro opgehaald.

Hospice aanwezig op Aalten dagen 2014

Op 7 augustus jl. was Hospicegroep de Lelie aanwezig op de Aalten dagen. Middels een stand is het werk van Hospicegroep de Lelie onder de aandacht gebracht. Op een prachtige plek werden met voorbijgangers en geïnteresseerden gesprekken gevoerd. Namens Hospicegroep de Lelie stonden Hennie Oudenampsen, Willemien Vaags en Tiny Appeldoorn de mensen te woord.

Ook de zelfgemaakte ‘aandachts-doosjes’ gingen goed van de hand.

Wederom een mooie manier om op deze stralende dag het werk van “Hospicegroep De Lelie” onder de aandacht te brengen.

 

 

 

 

 

Streekproductenmarkt op 2e Pinksterdag 2014 in Lievelde

Op de Streekproductenmarkt op 9 juni nl. in Lievelde hebben enkele vrijwilligers de Terminale Zorg Oost Achterhoek gepresenteerd. Aan de hand van gesprekken, informatie en via de aandachtdoosjes werd steun voor het werk van Hospicegroep de Lelie gevraagd. Vaak werd er ook spontaan een bijdrage gegeven.

Hospicegroep de Lelie mocht van de familie Weenink gratis met een kraampje op de streekproductenmarkt staan, een prachtig gebaar!

Naast alle waardevolle gesprekken en informatie over het werk van Hospicegroep De Leie, kon ook nog € 186,50 overgemaakt worden naar het fonds: Vrienden van de Hospicegroep “de Lelie”.

Het was een prachtige dag, waarbij de vrijwilligers in de stand van Hospicegroep de Lelie spontaan werden getrakteerd op gebak, ijsjes en fruit door voorbijkomende vrijwilligers en familieleden.

Al met al een mooie manier om op deze stralende Pinksterdag het werk van “Hospicegroep De Lelie” onder de aandacht te brengen.

foto-streekproductenmarkt-juni-2014

 

 

Vier nieuwe vrijwilligers!

Afgelopen week zijn tijdens de vrijwilligersavond van Hospicegroep de Lelie vier nieuwe vrijwilligers geïnstalleerd.

Op de foto staan van link naar rechts:Limmy van de Kolk, Greet Hendrikse, Marijke van Hal en Angela Penterman.

Limmy en Greet gaan in de thuissituaties werken, en zo nu en dan ook in het Hospice.

Angela en Marijke gaan in het Hospice werken. Hospicegroep de Lelie heet hen van harte welkom!

Hospice aanwezig op de Achterhoekse Streekproductenmarkt

Op 2e pinksterdag, 9 juni 2014, wordt er bij Kaasboerderij Weenink in samenwerking met Groei en Bloei afdeling Lichtenvoorde Winterswijk weer een grote Achterhoekse Streekproductenmarkt georganiseerd.

Vele Achterhoekse producenten nemen deel aan deze markt, u kunt genieten van heerlijke Achterhoekse jam, groenten en fruit, honing, koek en koekjes, Boerenkaas, Achterhoekse wijnen, Geitenkaas en nog vele andere producten.

Daarnaast zijn er ook vele standhouders met alles wat Groeit en Bloeit! Alles voor uw tuin, vaste planten, zomerbloeiers, bloemen en (groente-) zaden, maar ook tuinmachines, tuinaccessoires en tuinsieraden.

Daarnaast ook mooie typische ambachten, houtdraaien, bezems van berkentakken, antiek, houten speelgoed, konijnen- en kippenverblijven. Ook voor de creativiteit uit de regio is er weer uitgebreid aandacht!

Voor de kinderen is er veel te beleven, de boerderij met al haar dieren, de grote Airtrampoline, zandbak en ook is er de mogelijkheid om geschminkt te worden. Speciaal voor kinderen zijn er schilder- en mozaïkworkshops.

Natuurlijk zorgen we ook voor de muziekale omlijsting van de markt, de Egerländer muziekanten van de Bargkapel zorgen voor een gezellig deuntje op de markt. Ook zijn er spectaculaire roofvogelshows van de Valkenhof, durf jij het aan om mee te werken aan deze shows?

De markt wordt gehouden op het erf van Kaasboerderij Weenink, Eimersweg 3 in Lievelde.

Entree is € 3,- p.p. en kinderen van t/m 12 jaar gratis!

Parkeren is gratis!

Leliedag 2014

Tijdens de Leliedag, de jaarlijkse verwendag voor alle vrijwilligers van Hospicegroep de Lelie, is door het bestuur van Hospicegroep de Lelie een gezellige middag in Groenlo aangeboden aan alle vrijwilligers.

De middag bestond o.a. uit een Vesting speurspektakeltocht in Groenlo. Dit bestond uit: kick biken op de step  aan de hand van een plattegrond; een rondtoer door Groenlo met onderweg allerlei opdrachten en een bezoek aan de Stads boerderij, met daar een scrabble x. Ook is een bezoek gebracht aan de Oude Calixtus kerk, waar een voorstelling werd getoond over de geschiedenis van Groenlo.

Op bijgaande foto een drietal vrijwilligers in actie op de kick bike.

Leliedag 2014

De dag werd afgesloten met een heerlijk diner bij Frederik Hendrik in Groenlo.

Een  zeer geslaagde dag, waar iedereen van heeft genoten.

 

Bijscholingsavond vrijwilligers

Onlangs heeft er wederom een bijscholingsavond plaats gehad over til en transfer technieken. Onder leiding van een fysiotherapeut werd er flink geoefend, zoals op bijgaande foto te zien is. Hospicegroep de Lelie kijkt terug op een leerzame, geslaagde avond!

Vrijwilligers aan het werk

Hennie-en-Joop-HGDLOp bijgaande foto’s zijn twee vrijwilligers van Hospicegroep de Lelie aan het werk. Een langgekoesterde wens van een aantal vrijwilligers gaat hiermee in vervulling. Hospicegroep de Lelie heeft een aantal potten in ontvangst mogen nemen (anoniem) waar verse kruiden in gekweekt kunnen worden voor het bereiden van maaltijden. Op de foto zijn Hennie en Joop bezig met de potten te vullen.

Oranjemarkt Eibergen

Op de oranjemarkt in Eibergen hebben in april jl. enkele vrijwilligers de Terminale Zorg Oost Achterhoek gepresenteerd. Zij deden dit onder anderen d.m.v. Leliebollen die gesponsord waren door www.schriekenlelies.nl uit Lemelerveld. Deze leliebollen werden via de inmiddels bekende Cadeau-Aandacht doosjes verloot. De doosjes, gevuld met een waxinelichtje, gingen weer royaal van de hand. Het letterlijk en figuurlijk geven van verlichting wordt zo tot uitdrukking gebracht. Naast alle waardevolle gesprekken en informatie over het werk van Hospicegroep De Leie, kon ook nog € 125,00 overgemaakt worden naar het fonds: Vrienden van de Hospicegroep “de Lelie”. Al met al een mooie manier om op deze eerste Koningsdag, met de koninklijke bloem ”De lelie” en een doos leliebollen, het werk van “Hospicegroep De Lelie” onder de aandacht te brengen.

Hospicegroep De Lelie bij Jan Breukelaar van Aladna FM

Dinsdag 11 maart jl. ging het in het radioprogramma van Aladna FM ‘Tied veur’n präötjen’ over Hospicegroep de Lelie.  Voor het programma zijn de twee coördinatrices van Hospicegroep de Lelie, enkele vrijwilligers en familie van de gasten geïnterviewd.  Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. de thuiszorg, het  levenseinde, de financiën, de passie van de vrijwilligers, en de bedankjes in het gastenboek.

Klik hieronder voor de link naar de website van Aladna FM.

http://www.aladnafm.nl/index.php/item/625-hospice-de-lelie-bij-jan-breukelaar

Cheque Regionaal Advies Comité

Hospicegroep de Lelie heeft namens RAC (Regionaal Advies Comité) een cheque ontvangen.

RAC is een commissie bestaande uit een zestal dames. De commissie keek, op verzoek van gemeentes en Stichting de Woonplaats, mee naar bouwtekeningen en gaf hierop hun advies.

De commissie is inmiddels opgeheven, en het resterende geld dat nog in kas zat, is aan Hospicegroep de Lelie geschonken. Op bijgaande foto is de cheque afgebeeld. Frits Schmidt, voorzitter van Hospicegroep de Lelie, heeft de cheque in ontvangst genomen.

Hospicegroep de Lelie heeft nog wensen voor een stilte centrum. Deze bijdrage is een eerste aanzet voor het bouwen hiervan. Hospicegroep de Lelie dankt RAC hartelijk voor deze mooie bijdrage!

Kerstbijeenkomst 2013 Hospicegroep de Lelie

Op dinsdag 17 december jl. vond de jaarlijkse Kerstbijeenkomst van Hospicegroep de Lelie plaats in zaal ‘de Schoppe’ bij de Twee Bruggen in Winterswijk. Bestuurslid Hans ten Kate sprak de aanwezige vrijwilligers namens het bestuur toe en dankte hen hartelijk voor al het werk wat afgelopen jaar is verricht.

De vrijwilligers konden genieten van een heerlijk buffet. Mary Hulshof, oud vrijwilligster van Hospicegroep de Lelie vertelde een mooi Kerstverhaal. De muzikale omlijsting was in handen van de Big Band van muziekschool Boogie Woogie uit Winterswijk. De overheerlijke petit fours werden dit jaar wederom geschonken door bakkerij ter Weme uit Winterswijk, waarvoor onze dank!

De vrijwilligers gingen allen naar huis met een kleine attentie, aangeboden namens het bestuur van Hospicegroep de Lelie.

Al met al een zeer geslaagde avond!

Vogelhuisjes

Hospicegroep de Lelie heeft onlangs vier vogelhuisjes aangeboden gekregen door leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool CBS uit Barlo.

De leerlingen hebben de vogelhuisjes op school zelf gemaakt!

 
Het hout is gesponsord door Pampiermole houtzagerij.

Bouwbedrijf Bepam  uit Aalten leverde de timmerman en de vogelplaten zijn door Dorset Groep ter beschikking gesteld.

Begin december hebben de leerlingen de huisjes aangeboden aan Hospicegroep de Lelie.

Het vogelvoer werd gesponsord door de Albert Heijn.

 

Hospicegroep de Lelie dankt alle betrokkenen hartelijk voor deze geweldige bijdrage!

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuin Hospicegroep de Lelie

Met man en macht wordt door vrijwilligers gewerkt om de tuin van Hospicegroep de Lelie een mooier aanzien te geven.

Op de foto’s worden door vrijwilligers tuinhuisjes in elkaar gezet en grint gewassen.

 Door de firma Wenninkhof uit Winterswijk zijn twee bomen verplant. Twee bomen stonden bij het oude Hospice die daar zijn geplant als gedachtenisbomen voor twee overleden vrijwilligers. Deze bomen ‘verhuizen’ mee naar het nieuwe onderkomen van Hospicegroep de Lelie.

 

Deze week wordt de laatste hand aan de tuin gelegd. Het wordt prachtig! Iedereen heel erg bedankt voor alle hulp!

 

 

 

Drie nieuwe vrijwilligers!

Afgelopen week zijn tijdens de teamavond van Hospicegroep de Lelie drie nieuwe vrijwilligers geïnstalleerd.

Op bijgaande foto staan van links naar rechts afgebeeld: Trudy Hebly, Els Stijntjes en Christa Gehrels. Hospicegroep de Lelie heet hen van harte welkom!

Overheerlijke taart voor geweldige hulp

Deze taart is aan de medewerkers van Hospicegroep de Lelie aangeboden door een dankbare familie.

Bij deze familie is gewaakt in de thuissituatie. Tijdens de vrijwilligersavond in november werd deze taart bezorgd als dank voor ‘de geweldige hulp’ zoals de familie het zelf omschreef.

De taart smaakte prima en het is fijn te ervaren dat mensen de hulp van Hospicegroep de Lelie zo waarderen!

Opbrengst eerste oogst voor Hospicegroep De Lelie

De heer Depenborck uit Gaxel is aardappelteler van beroep. Traditioneel wordt van de eerste oogst in augustus een feestje gemaakt.
Medio augustus was dat zover. Er werden aardappelkuchen verkocht en Moezelwein geproeft. De opbrengst was vorig jaar voor het Hospice in Stadtlohn, dit jaar voor  Hospicegroep “De Lelie” in Winterswijk.

 Volksbank Aardappeloogst

Op bijgaande foto reiken de heer en mevrouw Depenbrock de opbrengst van maar liefst € 640,- uit aan Joke Verwey, coordinator van Hospicegroep De Lelie.

 

 

 

Nieuwe hospice officieel geopend

In aanwezigheid van zo’n 150 genodigden hebben burgemeester Thijs van Beem, voorzitter Frits Schmidt en initiatiefneemster Trix van Ast op vrijdag 23 augustus het nieuwe hospice aan de Leliestraat officieel geopend. Aansluitend konden aanwezigen op eigen gelegenheid het nieuwe hospice bekijken. Ook de open dag op zaterdag 24 augustus trok veel belangstellenden.

De plannen voor de uitbreiding van het hospice dateren al uit 2005. Nu negen jaar later is de uitbreiding van twee naar vier bedden dan eindelijk gerealiseerd. Voorzitter Frits Schmidt: “We ontdekten al snel dat we met onze plannen in de wachtkamer van de verbouwingsplannen van de Pronsweide kwamen te zitten. Het geduld raakte af en toe op, zowel binnen als buiten onze organisatie. Ik durf echter wel te stellen dat er geen alternatieven waren die tot een eerder en betaalbaar resultaat hadden geleid. Aanvankelijk wilden we een uitbreiding realiseren op de plek van het huidige hospice, maar in september 2011 kregen we zicht op het pand van het Dagcentrum de Lelie. Een pand dat vrijwel optimaal aan onze wensen voldeed.”

Trots op resultaat
Het hospice draait op vele vrijwilligers en is voor de financiering grotendeels afhankelijk van giften en donaties. Daarover zegt Frits Schmidt: “De uitbreiding in deze omvang zouden we in eerdere jaren nooit hebben kunnen financieren. In al die jaren wachten hebben we goed kunnen sparen. De vele giften zijn zorgvuldig beheerd en daardoor was het mogelijk de gewenste verbouwing te realiseren. Ook tijdens de verbouwing hebben we nog van vele bedrijven giften en sponsoring in vorm van korting ontvangen. Daar zijn we erg dankbaar voor. We zijn trots op het bereikte resultaat.” In zijn toespraak bedankte Frits ook Joke Verwey en Janny Stronks, de coördinatoren, en projectleider Hennie te Brummelstroete voor hun inzet.

Gouden randje
Initiatiefneemster van het hospice Trix van Ast was zichtbaar aangedaan. “Ik ben geraakt. Ik had ooit een droom, een grote wens. En die is in vervulling gegaan met deze uitbreiding. Ik ben al binnen geweest en het is echt prachtig geworden. Dit had ik nooit kunnen dromen”, aldus Trix van Ast tot 2005 in het bestuur van het hospice zat en behoort tot de oprichters. Ze sprak over de vrijwilligers, de coördinatoren en het bestuur als ‘mensen met een gouden randje’. “Deze mensen verrichten goed werk, die moeten we koesteren”, aldus een geëmotioneerde Trix van Ast.

Streekfunctie
Het hospice heeft een streekfunctie. Het verzorgingsgebied betreft de gemeenten Aalten, Winterswijk, Oost Gelre en Berkelland. Als burgemeester van de gastgemeente Winterswijk, sprak ook Thijs van Beem de aanwezigen toe: “Toen ik de uitnodiging ontving, heb ik geen moment geaarzeld om ‘ja’ te zeggen. Ik heb namelijk enorm veel waardering en respect voor het werk van de hospicegroep en in het bijzonder voor de inzet en betrokkenheid van de vrijwilligers. Ik spreek daarbij ook namens de gemeentebesturen van Aalten, Oost Gelre en Berkelland.” Hij vervolgt: “De laatste levensperiode is niet alleen een droevige periode, maar kan ook als enorm waardevol en mooi worden ervaren. Dat geldt zeker als er in die laatste levensfase sprake is van een zeer goede verzorging en ondersteuning in de vredige en prettige omgeving van dit hospice”, aldus burgemeester Thijs van Beem.

Opening en open dag

Na de toespraken hebben burgemeester Thijs van Beem, voorzitter Frits Schmidt en Trix van Ast gezamenlijk het nieuwe hospice geopend. Aansluitend konden de aanwezigen het nieuwe hospice bewonderen. Er was veel lof voor de ruime, sfeervol ingerichte kamers, de rust, de huiselijkheid en de intimiteit die het hospice uitstraalt. Op zaterdag 24 augustus was er s’ morgens een bijeenkomst voor de buurt, donateurs, sponsoren en oud-vrijwilligers. Vanaf 11.00 uur konden ook andere geïnteresseerden een kijkje komen nemen in het nieuwe hospice. Zo’n 500 tot 600 mensen hebben gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.

fotobron: Daniël Hoitink Fotografie

 

Uitbreiding hospice met behoud van intimiteit

Winterswijk – Op vrijdag 23 augustus wordt het nieuwe hospice aan de Leliestraat officieel geopend door burgemeester Thijs van Beem van Winterswijk. Na maanden van intensieve verbouwing is er nu ruimte voor vier bedden. Op zaterdag 24 augustus is er van 11.00 tot 16.00 uur een open dag. Voorzitter Frits Schmidt: “Ik hoop dat er veel mensen een kijkje komen nemen. Ondanks de uitbreiding zijn we er in geslaagd de intimiteit te behouden. Dat is voor ons erg belangrijk.”

Met de uitbreiding van twee naar vier bedden gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Frits vertelt: “We liepen in 2005 al rond met plannen voor de uitbreiding, maar moesten dit door omstandigheden een aantal jaren in de ijskast zetten. Nu is het dan eindelijk zover. We hebben door de verhuizing niet alleen meer gastenkamers gekregen, maar ook veel meer ruimte. De gastenkamers zijn groter waardoor er ruimte is voor een slaapbank op de kamer. Wil de familie graag dicht bij hun familielid blijven slapen, dan kan dat. De kamers hebben allemaal een eigen badkamer en openslaande deuren naar buiten die uitkomen op een terras met veel privacy. Naast meer en ruimere gastenkamers, hebben we ook een ruime logeerkamer, een gezellige woonkamer met grote keuken, een kantoor voor de coördinatoren en een mooie ruimte voor de vrijwilligers.”

Bijna-thuis-huis

De meeste hospices in Nederland zijn kleinschalig van opzet. Dat geldt ook voor Hospice de Lelie. “Die kleinschaligheid is voor ons erg belangrijk. We willen onze gasten graag een huiselijk gevoel geven. Als een bijna-thuis-huis. In het begin was ik bang dat met de enorme ruimte die we er bij kregen, ook de huiselijkheid en de intimiteit zou verdwijnen. Maar dat is absoluut niet zo. In de inrichting hebben we veel gebruik gemaakt van lichte kleuren en er hangen overal schilderijen aan de muur. Gasten mogen trouwens hun eigen spullen meenemen om de kamer een persoonlijk tintje te geven. Ook huisdieren mogen mee naar het hospice. We zijn alleen geen uitlaatservice, dat moet de familie zelf regelen. We werken samen met de wensambulance en als iemand toch graag een weekend naar huis wil, dan is ook dat mogelijk”, aldus Frits.

Betrokkenheid vrijwilligers

Hospicegroep de Lelie werkt met 80 vrijwilligers en twee betaalde coördinatoren. Frits vertelt: “De betrokkenheid van de vrijwilligers is enorm. Ik heb grote bewondering voor het werk dat zij doen. Voor het grootste deel verlenen zij terminale zorg aan huis. Vaak waken ze ‘s nachts bij mensen, zodat de familie rustig kan slapen. Als het niet thuis kan of als de verzorging te veel tijd vraagt verlenen zij de zorg in het hospice. Daarbij worden de gasten met respect en liefde verzorgd. Na het overlijden van een gast hebben de vrijwilligers een aantal gebruiken om afscheid te nemen van de overledene. Zo vormen ze  onder meer een erehaag als de kist naar buiten wordt gedragen en wachten ze tot de rouwauto uit het zicht is. Uiteraard gebeurt dit allemaal in overleg met de familie.”

Donaties blijven noodzakelijk

Het hospice steunt op giften en donaties. “Een hospice hoort tegenwoordig al tot de algemene voorzieningen van een woonplaats. Het is en blijft echter een particulier initiatief. Donaties blijven dus ook in de toekomst noodzakelijk. Voor de verbouwing hebben we in de afgelopen acht jaar flink gespaard. Daarnaast hebben we tijdens de verbouwing veel dingen kosteloos of tegen zeer gereduceerd tarief gekregen van het lokale en regionale bedrijfsleven. Iets waar we enorm dankbaar voor zijn, zeker in deze economisch moeilijke tijd. Tijdens de opening en de open dag hebben we een bus staan waar mensen geld in kunnen doneren. Daarnaast is het ook mogelijk om donateur te worden of een geld bedrag te schenken. Financiële bijdragen zijn welkom op   bankrekeningnummer 38.02.72.539 te name van ‘Vrienden van Hospicegroep De Lelie’.

Open dag

Op zaterdag 24 augustus kunnen geïnteresseerden een kijkje komen nemen in het hospice. Van 11.00 tot 16.00 uur zijn de deuren geopend. Het hospice is verhuisd van Leliestraat 34-1 naar Leliestraat 36. Parkeren kan op het terrein van Theater De Storm aan de Haitsma Mulierweg. Vanaf de parkeerplaats links af de Pronsweg in (langs de B. Stegemanschool). Na 150 meter rechtsaf de Leliestraat in. Volg de verwijsborden.

Frits Schmidt in de keuken van het nieuwe hospice.

Frits Schmidt in de keuken van het hospice.

 

 

 

 

 

 

Verbouwing Hospicegroep op schema

De verbouwing van Hospicegroep de Lelie verloopt volgens planning. Meer en meer wordt duidelijk hoe het nieuwe Hospice er straks uit gaat zien.

Momenteel wordt de keuken geplaatst. Het sanitair en de tegels in de badkamer zijn reeds geplaatst. Deuren worden afgehangen en de schilder is volop bezig. Kortom: er wordt hard gewerkt om voor eind augustus alles klaar te hebben.

Het bedrijf Wenninkhof uit Winterswijk bekommert zich met een aantal vrijwilligers over de tuin rondom het Hospice, zodat alles er straks mooi bij ligt.

Laatste foto’s toegevoegd op: 19 augustus 2013

Thomasviering

Op zaterdag 6 juli jl. is in de Jacobus kerk te Winterswijk een Thomasviering gehouden waarbij de opbrengst van de collecte bestemd was voor Hospicegroep de Lelie.

Op bijgaande foto’s een impressie van deze viering. De collecte heeft het prachtige bedrag van € 217,13 opgebracht!

Leliedag 2013

Jaarlijkse Leliedag

Onlangs zijn alle vrijwilligers van Hospicegroep de Lelie in het zonnetje gezet tijdens de jaarlijkse Leliedag. Dit jaar werd deze gehouden bij Hotel Restaurant Reijrink in Lievelde.

Cabaretière Irene van der Aart bezorgde de aanwezigen een paar gezellige uurtjes met haar programma ‘De boer op’. Aansluitend stond er voor iedereen een heerlijk buffet klaar.

Op deze dag is tevens afscheid genomen van Mary Hulshof en Annie Teixera. Op bijgaande foto overhandigt Annelies van Teeseling namens het bestuur van Hospicegroep de Lelie een mooie bos bloemen aan Mary Hulshof als dank voor haar jarenlange trouwe dienst als vrijwilliger.

afscheid-Mary-Hulshof

Klussen

Op vrijdagmiddag 10 mei en zaterdag 11 mei is er door 22 vrijwilligers hard geklust in het toekomstig nieuwe onderkomen van Hospicegroep de Lelie.

Van alle muren moest behang verwijderd worden, voordat de stukadoors hun werk kunnen doen.

Vrijwilligers, bestuursleden, coördinatoren, familieleden, partners en vriendinnen; iedereen hielp een handje mee. Onder toeziend oog van één van de aannemers werd er hard gewerkt.

Op sommige plekken vloog het behang eraf, op andere stukken zat het behoorlijk vast en kostte het heel wat geduld, zweet en kapotte knokkels met stijve spieren als gevolg!

Geweldig om te zien dat zoveel mensen het Hospice een warm hart toe dragen.

Aan het klussen bij Hospicegroep de Lelie

Aan het klussen bij Hospicegroep de Lelie

Hospicegroep onder de aandacht!

Op 30 april heeft een afvaardiging van Hospicegroep de Lelie op de Oranjemarkt in Eibergen gestaan. Middels een kraam, die volledig ingericht was in Hospicegroep sfeer, is aandacht gevraagd voor het werk van Hospicegroep de Lelie.

Belangstellenden konden doosjes kopen voor 1 euro met hierin een waxinelichtje. In sommige doosjes zat een lot verstopt, waarop een klein prijsje gewonnen kon worden.

Al met al zijn veel doosjes verkocht en uiteindelijk kon 150 euro overgemaakt worden naar de rekening van de hospicegroep.

Niet alleen de opbrengst is geweldig, maar ook de gesprekken met bezoekers aan de kraam over het werk van de Hospicegroep zijn goed geweest. Hiermee is het werk van Hospicegroep de Lelie positief onder de aandacht gebracht.

Hospicegroep de Lelie op de Orangemarkt in Eibergen.

Hospicegroep de Lelie op de Orangemarkt in Eibergen.

Geslaagd voor basiscursus!

Onlangs zijn zes nieuwe vrijwilligers op de teamavond van Hospicegroep de Lelie geïnstalleerd.

 Op bijgaande foto staan Siny Derksen, Marijke ten Kate,  Annelie Schigt, Bea Verhoeven, Jannie Kamperman en Ina Bloemers.

Allen hebben de basiscursus met goed gevolg afgelegd en gaan aan de slag als vrijwilliger in het Hospice. De kersverse vrijwilligers hebben de basiscursus als zeer bijzonder ervaren: erg leerzaam en verrijkend.

De nieuwe vrijwilligers kregen allen een leliebloem overhandigd; de Leliespeld; de bijbehorende overeenkomst en een klein presentje.

 Hospicegroep de Lelie wenst hen veel succes en plezier toe.

Basiscursus-april-2013

 

De tuin ligt er weer mooi bij!

Hoveniersbedrijf Wenninkhof uit Winterswijk ontfermt zich al jaren geheel vrijblijvend en kosteloos over de tuin om en rond Hospicegroep de Lelie.

Met veel liefde en aandacht wordt een aantal keer per jaar de tuin volledig onderhouden. Afgelopen zaterdag hebben 11 vrijwilligers van Hospicegroep de Lelie onder leiding van een aantal mensen van Wenninkhof de tuin bij het nieuwe Hospice onder handen genomen. Vrijwilligers van het Hospice, partners van vrijwilligers, bestuursleden, allemaal staken ze de handen uit de mouwen.

Er is keihard gewerkt en het begin van een mooie tuin wordt inmiddels zichtbaar.

Op bijgaande foto is hier een impressie van te zien.

Hospicegroep de Lelie bedankt iedereen voor hun inzet.

Tuin-hospice-april-2013

Kijk voor meer informatie over hoveniersbedrijf Wenninkhof op www.wenninkhof.nl

 

 

 

Hospicegroep nu ook op Facebook

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Hospicegroep De Lelie? Volg ons dan op Facebook. Via dit kanaal informeren wij u over de verbouwing, giften, acties en andere activiteiten. Ga naar facebook.com/hopicegroepdelelie en ‘vind ons leuk’. 

 

Hospicegroep De Lelie op Facebook

Verbouwing De Lelie van start

Maandag 25 maart is gestart met de verbouwing van Hospice De Lelie. De opdracht voor de verbouwing is afgelopen week gegund aan de bouwcombinatie Wam & Van Duren/WBC, HtW Installatie en Wassink Installatie. Met de verbouwing krijgt de hospice ruimte voor twee extra bedden. Voorzitter Frits Schmidt: “Die bedden zijn hard nodig, afgelopen jaar hebben we toch zeker 20 mensen moeten teleurstellen omdat we geen ruimte hadden.”

Het hospice is gevestigd op het terrein van verpleeghuis De Pronsweide in Winterswijk. Ze verhuizen nu naar een groter gebouw, waar eerder de dagopvang zat. “Pronsweide heeft de afgelopen periode zelf ingrijpend verbouwd, daardoor komt dit gebouw voor ons beschikbaar. Daar zijn we heel erg blij mee. Als hospicegroep hebben we ongeveer het zelfde werkgebied als het streekziekenhuis Koningin Beatrix: Berkelland, Oost Gelre, Aalten en Winterswijk. Om zo’n gebied te bedienen hebben we eigenlijk acht bedden nodig. Met deze verbouwing gaan we van twee naar vier bedden. Die andere vier bedden hopen we in de toekomst ergens in de gemeente Berkelland te kunnen realiseren”, aldus Frits Schmidt.

 Lokale bedrijven

De verbouwing moet voor de bouwvak klaar zijn. De werkzaamheden worden vooral verricht door Winterswijkse bedrijven. Frits Schmidt licht die keuze toe: “We zijn gevestigd in Winterswijk en willen dat de Winterswijkers een band krijgen met ons nieuwe pand en ons werk. Daarnaast vinden we het ook belangrijk om in deze barre economische tijden de lokale bouwers een steuntje in de rug te kunnen bieden. We hebben dan ook de afspraak gemaakt dat zij in ruil voor de opdracht de aanleg van de tuin financieren. Het ontwerp van het gebouw  – van ’t Fundament Interieurarchitecten – hebben we gesponsord gekregen van de 50plus club van de Round Table 88 in Aalten.”

Bijna-thuis-huis

Hospicegroep de Lelie werkt met 80 vrijwilligers en steunt op giften en donaties. Ook voor de verbouwing zijn nog aanvullende middelen nodig. “In de afgelopen acht jaar hebben we alle giften gespaard waardoor we het grootste deel van de verbouwing kunnen betalen. Maar we hebben nog zo’n € 250.000 euro nodig om het echt te kunnen maken zoals we het graag hebben willen. Giften in natura zijn natuurlijk ook welkom. Denk daarbij aan goede bedden, inrichting, enzovoort. We hechten veel belang aan een goede sfeer. We zijn een bijna-thuis-huis, dus onze gasten moeten rust en geborgenheid voelen als ze bij ons komen”, aldus Frits Schmidt.

Hospice steunen?

Inwoners en bedrijven die het werk van de hospicegroep een warm hart toedragen kunnen donateur worden of geld schenken. Financiële bijdragen zijn welkom op   bankrekeningnummer 38.02.72.539 te name van ‘Vrienden van Hospicegroep De Lelie’.

Frits Schmidt zegt tot slot: “We zijn blij met alle giften, groot of klein. Binnenkort plaatsen we een thermometer op onze website zodat mensen kunnen zien hoeveel we al hebben ontvangen. In het najaar organiseren we nog een open dag, zodat mensen ook kunnen zien wat we met het geld gedaan hebben.”

hospice_delelie_bron_buropinq

 

Op de foto: Anne Wassink, Frits Schmidt, Willy Smit, projectleider Hennie te Brummelstroete, Henk Kip en Wim ter Haar na ondertekening van de opdrachtovereenkomst

Fotobron: Buro Pinq Marketing en Communicatie

Gift Protestantse Kerk Lichtenvoorde

Hospicegroep de Lelie heeft eind maart een gift t.w.v. 500 euro ontvangen van de Protestantse Kerk uit Lichtenvoorde.

Drie vrijwilligers van het Hospice, te weten, Herman Wassink , Carla Brinkman en Narda Kempink hebben hier onlangs een lezing gegeven. Na afloop van deze avond, waarvoor veel belangstelling was, werd bijgaande cheque overhandigd.

Foto-cheque-Protestantse-Kerk-april-2013 

Op de foto Narda Kempink met de cheque. Hospicegroep de Lelie dankt een ieder die hieraan bijgedragen heeft voor dit mooie gebaar!

Gift handwerkclub

Iedere donderdagmiddag komt de Winterswijkse handwerkclub (het voormalig UVV) bij elkaar om te handwerken.
Van de opbrengst van al het moois dat deze dames maken, is onlangs € 600,- aangeboden aan Hospicegroep de Lelie.

Op de foto staan mevrouw Leusink (links) en mevrouw Baak van de Winterswijkse handwerkclub afgebeeld. Het geld is aangeboden om aan te wenden voor inrichting van het nieuwe onderkomen van de Hospicegroep.

Het Hospice is de dames zeer erkentelijk voor deze bijdrage en dit mooie gebaar.

Foto handwerkclub februari 2012

Afscheid Janny Besselink

Op bijgaande foto neemt Janny Besselink afscheid van Hospicegroep de Lelie. Janny heeft besloten te stoppen met het vrijwilligerswerk bij Hospicegroep de Lelie, omdat dit niet meer te combineren is met haar haar huidige werk. Annelies van Teeseling bedankte Janny middels een toespraak, een mooie bos bloemen en een beeldje. Hospicegroep de Lelie is Janny Besselink zeer erkentelijk voor haar getoonde inzet.
Foto-afscheid-Janny-Besselink-januari-2013

 

Bloemstukken!

Het Hospice is voor de Kerstdagen opgefleurd met twee prachtige bloemstukken, zie bijgaande foto’s.

Monere Bloemdecoraties uit Winterswijk en ’t Bloemenhoekje uit Neede hebben ieder een prachtig Kerststuk aan het Hospice geschonken.

Zowel de gasten als de vrijwilligers hebben hier volop van genoten. Het Hospice is het Monere en ‘t Bloemenhoekje zeer erkentelijk voor dit mooie gebaar.

Cheque voor Hospicegroep de Lelie

Hospicegroep de Lelie heeft een cheque ontvangen van de gemeente Winterswijk.

Naast een kerstattentie die alle medewerkers van de gemeente Winterswijk ontvangen, is er ook ieder jaar een goed doel wat een gift ontvangt. Dit jaar is gekozen voor Hospicegroep de Lelie. Op bijgaande foto wordt een cheque t.w.v. € 1.1222,50 uitgereikt aan de heer Frits Schmidt van Hospicegroep de Lelie.

 Cheque-Hospice-De-Lelie-Gemeente-Winterswijk-2012

 

 

 

 

 

 

Hospicegroep de Lelie bedankt de gemeente Winterswijk voor dit mooie gebaar!

Hospice De Lelie wordt uitgebreid

Hospice De Lelie aan de Leliestraat in Winterswijk wordt volgend jaar uitgebreid. Daardoor stijgt het aantal bedden van 2 naar 4. Dit tot vreugde van voorzitter Frits Schmidt van hospicegroep De Lelie. “We hebben dit jaar 31 mensen niet kunnen opnemen, dus we zijn blij met de uitbreiding.”

Hospice De Lelie kan worden uitgebreid omdat met het nabijgelegen verpleeghuis Pronsweide overeenstemming is bereikt over de overdracht van dagcentrum De Lelie, dat werd gebruikt voor dagbesteding. “Het is rond, het dagcentrum verhuist naar de nieuwbouw van de Pronsweide”, zo geeft Schmidt aan. Hospice De Lelie krijgt op 1 februari de sleutel van het nieuwe gedeelte, Schmidt verwacht dat het aanpassen van het voormalige dagcentrum 3 tot 4 maanden in beslag neemt.
Hoe de uitbreiding gefinancierd wordt, is nog de vraag. Het zag er aanvankelijk goed uit. Omdat Gelderland het oosten van de Achterhoek voor wat betreft de palliatieve zorg als knelpunt beschouwt, had de provincie een regeling in het leven geroepen waar bij een uitbreiding van een hospice voor ieder extra bed eenmalig 22.500 zou worden gegeven. Maar de provincie geeft die bijdrage niet meer, waardoor De Lelie met een gat van 45.000 euro kampt. Alleen een bijdrage van 15 mille van de Rabobank blijft op dit moment over. Het wegvallen van de provinciale bijdrage betekent een forse tegenvaller voor hospicegroep De Lelie, die er alles aan doet om het benodigde bedrag bijeen te brengen. “We zijn op zoek naar andere middelen”, zo geeft Schmidt aan. “We zijn van plan om fondsen, zoals het Oranjefonds, aan te schrijven. En we benaderen de provincie Gelderland met de vraag of ze alsnog die 45.000 euro willen betalen. Hoe dan ook, dat geld komt er.”
In hospice De Lelie verblijven mensen uit de gemeenten Winterswijk, Aalten, Oost Gelre en Berkelland die aan de laatste fase van hun leven bezig zijn en niet meer thuis verpleegd kunnen worden. “Zeventig procent van onze gasten komt uit Winterswijk, twintig uit Oost Gelre en Berkelland en tien uit Aalten. Het meest ideaal is een hospice in Winterswijk en Berkelland met in totaal acht bedden. Maar laten we eerst deze uitbreiding voor elkaar maken, dat geeft rust en we kunnen onze job op een verantwoordelijke manier doen. Dan richten we onze pijlen op Berkelland.”

Bron: Bart Kraan, Achterhoek Nieuws

Afscheid vrijwilligers

Afscheid Roelie VereistTijdens de Kerstbijeenkomst van Hospicegroep de Lelie is afscheid genomen van een aantal vrijwilligers: Cilia Semmelrogge, Elise Holthousen, Hannie Boland, Elly Nijmolen en Roelie Verelst.

Op bijgaande foto ontvangt Roelie Verelst uit handen van Joke Verweij, coördinator van Hospicegroep de Lelie, een attentie als dank voor haar jarenlange inzet voor het vrijwilligerswerk.

Hospicegroep de Lelie dankt de dames voor hun jarenlange inzet. Ook aan de overige dames is een attentie uitgereikt.

Kerstbijeenkomst Hospicegroep de Lelie

Kerstbijeenkomst 2012

Op bijgaande foto is het Eibergs Vocaal Ensemble te zien onder piano begeleiding van Marty Herlaar, vrijwilliger bij Hospicegroep de Lelie.  Het koor heeft de Kerstbijeenkomst van Hospicegroep de Lelie muzikaal opgeluisterd. Er werden een aantal prachtige liederen ten gehore gebracht. Daarnaast droeg het koor een aantal mooie gedichten voor.

Vrijwilligers van Hospicegroep de Lelie werden warm ontvangen met buiten brandende vuurkorven en binnen een heerlijk glaasje glühwein en warme appelsap. Tevens werd genoten van een heerlijk buffet.

Hopicegroep de Lelie dankt alle vrijwilligers voor hun inzet het afgelopen jaar en wenst iedereen hele fijne feestdagen en voor 2013 heel veel voorspoed.

Sinterklaasverrassing!

 

Op bijgaande foto een impressie van deze lekkernijen. Hier werd volop van gesmuld voor iedereen. Echt een Sinterklaas gevoel dat nog werd versterkt doordat Sint en piet om 12.30 uur ook nog een bezoekje brachten aan het Hospice. De aanwezige gasten en vrijwilligers zijn hiermee enorm verrast.

Hospicegroep de Lelie is Bakkerij ter Weme zeer erkentelijk dat aan het Hospice  gedacht is. Een erg mooi gebaar!

Sinterklaasverrassing beschikbaar gesteld door bakkerij Ter Weme

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geslaagd voor basiscursus!

Onlangs zijn drie nieuwe vrijwilligers op de teamavond van Hospicegroep de Lelie geïnstalleerd. Op bijgaande foto staan Dirkje Beemsterboer, Cindy de Jong en Nelly Dijkshoorn. Deze drie dames hebben de basiscursus met goed gevolg afgelegd.

Geslaagd voor de basiscursus in november 2012

 

Hospicegroep de Lelie wenst hen veel succes en plezier toe.

Training til en transfer

Hospicegroep de Lelie hecht er veel waarde aan dat vrijwilligers goed geschoold blijven. Derhalve wordt regelmatig een cursus of workshop aangeboden.

Dinsdag 23 oktober jl. vond er een bijscholing ‘til en transfer’ plaats. Onder de bezielende leiding van Hermi en Erna werden diverse technieken geoefend. Vrijwilligers konden zelf oefenen met elkaar en daarnaast ook zelf ondervinden hoe het voelt als een ander je uit bed haalt. Ook het gebruik van een glijzeil werd geoefend.

Er werd veel gelachen, want het blijkt in de praktijk toch nog wel eens moeilijk te zijn.
Al met al een geslaagde oefening!

Klik op de foto’s voor een uitvergroting

Verslag lezing Arthur Polspoel

Lezing Arthur Polspoel 19.30 uur, 16 oktober 2012 in de Doopsgezinde kerk, Winterswijk.

In een goed gevulde Vermaning gaf Arthur Polspoel (docent en begeleider aan de Theologische Faculteit Tilburg) een lezing over geestelijke verzorging bij verliesverwerking. Hij gaf veel praktische voorbeelden rond verzorgers in de palliatieve zorg, waarbij het niet alleen gaat om de gast (patiënt) maar ook om de direct betrokkenen van de gast (partner, familie, vrienden,…). Verliesverwerking is niet: het verdwijnen van een negatieve ervaring uit het leven, omdat indringende verlieservaringen altijd deel zullen blijven uitmaken van het leven, en de persoon (mis)vormen. Het gaat er juist om dat de negatieve ervaring wordt opgenomen in het leven, zodat de pijn van het verlies geleidelijk kan worden losgelaten en gezocht kan worden naar nieuwe zin en betekenis.

Een goede verliesverwerking heeft alleen maar kans van slagen als:

Verzorgers kunnen een taak hebben bij alle vier hierboven genoemde onderdelen van verliesverwerking. De signalen die de gast geeft zullen dan ook goed gezien en begrepen moeten worden, waarbij in eerste instantie vooral geluisterd en aangevoeld moet worden. In zijn boek: “Eenzaam Sterven?” geeft de heer Polspoel aan de hand van een aantal casussen praktische voorbeelden en tips op dit gebied. Ander boeken van hem zijn: “Wenen om het verloren ik” en “Het was toch een mooi leven. Over rouw bij ouderen”.

Boekhandel Kramer was aanwezig, genoemde boeken konden ter plekke gekocht worden en het Hospice kreeg twee van de boeken geschonken. Na de pauze werden er vragen beantwoord en om 21.30 werd de avond besloten door Joke Verweij, een van de coördinatoren van de organiserende Hospicegroep. (ter informatie vindt u op hier het artikel “Geestelijke verzorging bij verliesverwerking”, waarin veel van de aandachtspunten van de lezing worden aangeroerd.)

Lezing Arthur Polspoel

Hospicegroep De Lelie organiseert i.s.m. Boekhandel Kramer een lezing in het kader van de ‘Internationale week van de Palliatieve zorg’ door Arthur Polspoel, genaamd: Eenzaam sterven?
De lezing vindt plaats op dinsdag 16 oktober a.s. in de Doopsgezinde kerk te Winterswijk. Aanvangstijd: 19:30 u.
De toegang is gratis. Meld u aan via info@hospicegroepdelelie.nl
Voor meer informatie lees ook dit Affiche van ArthurPolspoel in PDF vorm.

Opgefleurd!

Iedere vrijdag mag Hospicegroep de Lelie kosteloos een bos bloemen uitzoeken bij Jan Fleur in Winterswijk. Begin augustus zijn de eerste bossen in ontvangst genomen. Niet één bos, maar vijf (!) bossen zijn geschonken aan Hospicegroep de Lelie! Hier zijn een aantal mooie boeketten van gemaakt, zie bijgaande prachtige foto. Hospicegroep de Lelie is de firma Jan Fleur zeer erkentelijk voor dit mooie gebaar. Het Hospice fleurt er iedere keer weer van op! Kijk voor meer informatie op www.janfleur.nl

Opgefleurd door Jan Fleur bloemenOpgefleurd door Jan Fleur bloemen

 

De tuin ligt er weer mooi bij!

 Het bedrijf Wenninkhof uit Winterswijk ontfermt zich al jaren geheel vrijblijvend en kostenloos over de tuin om en rond Hospicegroep de Lelie.

 Met veel liefde en aandacht wordt een aantal keer per jaar de tuin volledig onderhouden. Op bijgaande foto een impressie van de tuin, die, ondanks het regenachtige weer, er weer prachtig bijligt.

 Hospicegroep de Lelie bedankt Wenninkhof uit Winterswijk voor dit mooie gebaar.

 Kijk voor meer informatie op www.wenninkhof.nl

Tuin onderhouden door Wenninkhof

Tuin onderhouden door Wenninkhof

Leliedag 2012

Op donderdagmiddag 31 mei jl. vond de Leliedag 2012 plaats. Deze dag wordt alle vrijwilligers aangeboden door het bestuur als dank voor de inzet. De middag begon bij de Gallery in Winterswijk. Hier werd een ieders zangtalent op de proef gesteld middels een workshop van de Barbershopsingers. Na het ontdekken van de juiste stem van iedereen werd de groep in vieren gesplitst en studeerde iedere groep een eigen partij in. Vervolgens kwamen alle groepen weer bijeen en werd gezamenlijk het lied ‘My wild Irisch rose’ gezongen.

[audio:http://www.hospicedelelie.nl/wp-content/uploads/HGDL-My-wild-Irish-Rose.mp3|titles=My wild Irish Rose|autostart=no]

 ‘Een erg leuke ervaring’, was een veelgehoorde reactie.

Aansluitend kon iedereen genieten van heerlijke tapas.
Tevens is op deze avond afscheid genomen van Joke van Dijk. Vrijwilligster vanaf het eerste uur.

 

 

 

Hopicegroep de Lelie kijkt terug op een geslaagde dag!

 

 

 

Geslaagd voor basiscursus!

Op bijgaande foto staan Jos du Bois en Ankie van Noort, samen met Annelies van Teeseling van het bestuur van Hospicegroep de Lelie. Yliane Balkenhof ontbreekt helaas op de foto. Deze drie dames hebben samen de basiscursus met goed gevolg afgelegd.

Hospicegroep de Lelie wenst hen veel succes en plezier toe.

 

Afscheid van twee vrijwilligers

Afscheid van twee vrijwilligers Op bijgaande foto staan Frans Verelst en Cees van Turnhout. Twee vrijwilligers van wie recentelijk afscheid is genomen bij Hospicegroep de Lelie. Frans heeft vanaf 1 februari 2003 in het Hospice gewerkt. Cees vanaf juni 2002. Beide hebben zich met veel toewijding en enthousiasme ingezet voor het Hospice. Hospicegroep de Lelie bedankt Frans en Cees voor hun jarenlange inzet en wenst hen alle goeds voor de toekomst!

Duo Plus uit Neede zingt voor gasten in Hospice

Op dinsdag 1 mei jl. heeft het duo Plus uit Neede gezongen voor gasten in Hospicegroep de Lelie. Duo Plus bestaat uit Greetje Agterhuis, sopraan, Luppo Nobbe, bariton en Tijs de Groot, accordeon en zang. Duo Plus zingt en speelt Nederlandse, Duitse en Engelstalige Evergreens. Duo Plus vraagt voor hun optredens een kleine vergoeding. Ieder jaar wordt de opbrengst hiervan geschonken aan een goed doel. Dit jaar is gekozen voor Hospicegroep De Lelie. Na afloop van de ‘voorstelling’ is een enveloppe met een inhoud t.w.v. € 500,- overhandigd aan de voorzitter van Hospicegroep De Lelie, de heer Schmidt.

De gasten en ook een aantal familieleden hebben volop genoten van dit mooie optreden.

Duo-Plus

 

 

 

 

 

 

 

Hospicegroep De Lelie is Duo Plus zeer erkentelijk voor deze bijzondere bijdrage.

Monuta doneert aan Hospicegroep de Lelie

Hospicegroep de Lelie heeft een donatie ontvangen t.w.v. 500 euro van Monuta uit Winterswijk. Op bijgaande foto ontvangt Frits Schmidt van Hospicegroep de Lelie uit handen van de heer Beems en mevrouw Vermaas namens Team Monuta Winterswijk de bijbehorende cheque.

 Het Monuta gebouw in Winterswijk is onlangs verbouwd. Bij de heropening van gebouw werden giften gevraagd voor Hospicegroep de Lelie. Het resultaat van deze opbrengst is op donderdag 26 april overhandigd.

 

Uitreiking cheque Monuta Winterswijk 

 

 

 

 

 

 

Hospicegroep de Lelie is Monuta zeer erkentelijk voor deze bijdrage!

Herdenkingsbijeenkomst Hospicegroep De Lelie

Op zondag 15 april jl. is voor de 10e keer de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst van Hospicgroep De Lelie gehouden. Tijdens de bijeenkomst zijn 30 mensen herdacht die het afgelopen jaar in het Hospice zijn overleden. Voor alle gasten is een kaars aangestoken en een lelie met een kaart eraan in een vaas gezet. Tijdens de bijeenkomst zijn gedichten gelezen en is naar muziek geluisterd. Hospicegroep De Lelie kijkt terug op een zeer waardevolle middag die erg gewaardeerd wordt door de familieleden van onze gasten.

Herdenkingsbijeenkomst 15 april 2012

Voices

Op woensdagavond 21 december heeft het koor Voices ’s avonds een optreden verzorgd voor de gasten in het Hospice.

Er waren op die avond twee gasten in het Hospice waarvoor apart werd gezongen. De gasten genoten er zichtbaar van.

Onder het genot van warme chocolademelk en banketstaaf werd de fijne avond afgesloten.

Hospicegroep De Lelie is de dames van Voices zeer erkentelijk voor deze muzikale, liefdevolle bijdrage! 

Quilt

Hospicegroep De Lelie is een prachtige aanwinst rijker: een quilt, ook wel troostdeken genoemd. Deze wordt op bed gelegd, nadat de laatste zorg aan een overledene is verleend.

Vijf vrijwilligers, te weten Ida Heinen, Henny Schreurs, Dinie Oonk, Gerrie Balk en Willemien Berenschot zijn hier een seizoen lang mee bezig geweest. Twee keer per maand op dinsdagochtend hebben zij hier onder het genot van een kopje koffie hard aan gewerkt.

Dit alles is gedaan bij mevrouw Ineke Esselink van Landgoed Vriezenhuis. Mevrouw Esselink heeft tevens een patchwork winkel.
Mevrouw Gerda Tiggeloven, vrijwilligster aldaar, heeft de vijf dames alle fijne kneepjes van het vak geleerd en heeft zelf ook veel meegeholpen aan het quilt.

Vele uurtjes handwerk zitten erin, en het resultaat is dan ook geweldig!

QuiltQuilt

 

 

 

 

 

 

We zijn mevrouw Ineke Esselink zeer erkentelijk voor alle mogelijkheden die zij geboden heeft en mevrouw Gerda Tiggeloven zeer dankbaar voor de bezielende leiding.

Kerstbijeenkomst Hospicegroep De Lelie

Dinsdag 13 december jl. vond de jaarlijkse Kerstbijeenkomst voor alle vrijwilligers van Hospicegroep De Lelie plaats bij restaurant de Schoppe aan de Meenkmolenweg 13 te Winterswijk. In een prachtige, sfeervol aangeklede zaal werd iedereen warm onthaald. Na een welkom door Joke Verwey hield bestuurslid Frits Schmid een korte toespraak. Vervolgens vertelde Stef Geenen een eigen Kerstverhaal, wat een ieder raakte. Tijdens een heerlijk buffet speelde het Rainbow orkest voor de vrijwilligers verschillende Kerstnummers. Het Rainbow orkest is een band bestaande uit mensen met een verstandelijke beperking. Wat was dit mooi en wat hebben alle medewerkes hier van genoten! Ter afsluiting kreeg een ieder aan het eind van de avond een kop koffie met een petit four aangeboden door bakkerij ter Wheme uit Winterswijk. Op iedere petit four stond het logo van Hospicgroep De Lelie. Geweldig!
Kerstbijeenkomst Hospicegroep De Lelie december 2011Kerstbijeenkomst Hospicegroep De Lelie december 2011Kerstbijeenkomst Hospicegroep De Lelie december 2011

 

 

 

Namens alle vrijwilligers willen we iedereen die deze avond mede mogelijk heeft gemaakt nogmaals bedanken.

Kerstversiering

Hospicegroep De Lelie is onlangs aangenaam verrast met een geweldig mooie Kerstversiering voor het hele Hospice! Een dochter van een gast van het Hospice heeft deze mooie versiering geschonken aan het Hospice. Op de foto’s ziet u een impressie van deze sfeervolle aankleding. Ontzettend fijn dat mensen zo’n warm hart toedragen aan het Hospice!

Kerstversiering 2011Kerstversiering 2011Kerstversiering 2011

Kerstboom geschonken door Decora

Sierkwekerij DECORA uit Ruurlo heeft dit jaar wederom een kerstboom geschonken aan Hospicegroep De Lelie. Op bijgaande foto plaatst Henk Nijman de kerstboom in de tuin van het Hospice. Inmiddels hangen de lampjes erin en straalt de boom ons tegemoet. Hospicgroep De Lelie dankt DECORA voor deze mooie bijdrage!

Cheque Kringloop Aktief

Op bijgaande foto ontvangt Joke Verheij uit handen van Tim Broshuis van Kringloop Aktief een cheque van 150 euro! In de kringloopwinkel heeft men een actie voor het goede doel gehouden. Bezoekers van de winkel konden hun voorkeur aangeven voor een goed doel. Hospicegroep De Lelie is hierbij uitverkoren. Wij danken Kringloop Aktief en hun bezoekers voor dit mooie gebaar!

Sinterklaas bezoekt Hospicegroep De Lelie!

Sinterklaas op bezoek bij Hospicegroep de Lelie

Op zaterdag 3 december jl. heeft Sinterklaas met drie van zijn Pietermannen een bezoek gebracht aan Hospicegroep De Lelie. De goedheiligman had met zijn 3 Pieterbazen net daarvoor de hockeyclub in Winterswijk bezocht, waarna hij ook even langs het Hospice toog. Iedereen was erg blij met dit bezoek. Dank u Sinterklaasje!

Schenking van de handwerkclub

Elk jaar schenkt de handwerkclub Winterswijk haar opbrengsten aan een goed doel. Dit jaar mochten wij de dames begroeten en maar liefst een schenking van 800 euro ontvangen!

De handwerkclub komt elke donderdag bij elkaar in de Mondriaan te Winterswijk. Al hun gemaakte werkjes worden o.m. verkocht op een stand bij het SKB in Winterswijk.

Wij zijn de dames zeer erkentelijk voor deze bijdrage!

Overhandiging enveloppe door mevrouw Leusink en mevrouw Baak

6 Nieuwe vrijwilligers

Onlangs zijn zes nieuwe vrijwilligers begonnen bij Hospicegroep De Lelie. Bijgaand een foto van de installatie van Mariët Hummelink, Riet Holweg, Willemien Vaags, Henny Oudeampsen, Greet Kok en Marja Spekschoor (in willekeurige volgorde). Ans Reijrink ontbreekt op de foto. Wij heten hen allen van harte welkom en wensen hen veel werkplezier.

Monere bloemdecoraties doneert voor elk bloemstuk

Monere bloemdecoraties uit Winterswijk maakt prachtige bloemstukken voor verschillende gelegenheden. Van ieder bloemstuk wordt €1,- gedoneerd aan Hospicegroep De Lelie, een ontzettend mooi gebaar!

Nieuwe vrijwilligers

Onlangs heeft een aantal vrijwilligers een basiscursus afgerond. Op de foto staan de trotse cursisten met de cursusleiding. Zeven van deze personen gaan vrijwilligerswerk in het Hospice doen, en ook een aantal vrijwilligers gaat thuis bij mensen waken. Het betreft een leuke groep met enthousiaste mensen, waar Hospicegroep de Lelie hopelijk nog lang plezier van mag beleven!

Prachtige stoel geschonken door PCOB

Bij Hospicegroep de Lelie in Winterswijk staat sinds kort een prachtige sta-op stoel. Deze is aangeschaft dankzij een donatie van de PCOB (Protestants Christelijke Ouderen Bond).

Het Hospice is hen zeer erkentelijk hiervoor!

 

Cheque van de Meergaarden

Op 10 juli jl. heeft Hospicegroep de Lelie tijdens een kerkdienst in de Meergaarden een cheque in ontvangst mogen nemen. Op bijgaande foto wordt de cheque uitgereikt.

De Meergaarden is een woonzorgcentrum in Eibergen. Tijdens de kerkdiensten die daar worden gehouden, zijn de collectes een jaar lang bestemd voor Hospicegroep de Lelie.

Een geweldig resultaat waar Hospicegroep de Lelie de Meergaarden zeer erkentelijk voor is!

Santiago de Compostela

Op 1 juli jl. heeft Wim ter Haar, penningmeester van het bestuur van Hospicegroep de Lelie, een cheque in ontvangst mogen nemen uit handen van de heer Vreman en de heer Dunnewold t.w.v. van 2000,- !

In mei en juni hebben Jaap Vreeman uit Winterswijk, Ben Heinsbroek uit Lichtenvoorde en Henk Dunnewold uit Winterswijk een fietstocht gemaakt naar Santiago de Compostela voor Hospicegroep de Lelie. Met dank aan verschillende sponsoren is bovengenoemd bedrag opgehaald, een geweldig resultaat!

Herdenkingsbijeenkomst Hospicegroep De Lelie

Op zondag 17 april jl. is voor de 9e keer de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst van Hospicgroep De Lelie gehouden. De bijeenkomst werd gehouden in kerkelijk centrum de Zonnebrink in Winterswijk. Tijdens de bijeenkomst worden mensen herdacht die het afgelopen jaar in het Hospice zijn overleden. Voor alle gasten wordt een kaars aangestoken en een lelie met een kaart eraan in een vaas gezet waarbij hun naam genoemd wordt. Dit gebeurt door de familie zelf als ze aanwezig zijn en dit willen, anders door een vrijwilliger van Hospicegroep De Lelie.

Tijdens de bijeenkomst, waarbij ca. 60 personen aanwezig waren, worden gedichten gelezen en wordt er naar muziek geluisterd, dit keer o.a. begeleid door de heer Hietkamp op piano. Na de herdenking was er nog gelegenheid om tijdens een drankje wat na te praten.

Hospicegroep De Lelie kijkt terug op een zeer waardevolle middag die erg gewaardeerd wordt door de familieleden van onze gasten.

 

 

Cheque en taart voor Hospicegroep De Lelie

De vrijwilligers van Hospicegroep De Lelie kregen onlangs tijdens hun vrijwilligersbijeenkomst bezoek van Eric en Lianne Slijkhuis van Slijkhuis Interieur Design en Jan-Paul Steggerda van Leolux. Zij brachten niet alleen twee prachtige taarten mee, maar ook nog een cheque van maar liefst € 1.800,-. Die cheque vertegenwoordigt de opbrengst van een stoel, model Pallone, beschikbaar gesteld door Leolux. Dat stoeltje was in opdracht van Eric en Lianne door kunstenaar Sjer Jacobs – bij de cheque-uitreiking door ziekte verhinderd – beschilderd en zo tot een waar kunstobject gemaakt. Tijdens de Design Weken van Slijkhuis Interieur, in september vorig jaar, werd de Pallone geveild. ‘En de opbrengst van die veiling, € 1.800,-, willen we graag schenken aan Hospicegroep De Lelie. Als dankjewel en waardering voor het vele goede werk dat jullie, vrijwilligers doen voor mensen in de laatste levensfase,’ zo sprak Erik Slijkhuis de vrijwilligers toe. Vrijwilligerscoördinator Joke Verweij bedankte het echtpaar Slijkhuis en Jan-Paul Steggerda voor de gulle gaven. ‘We vinden het vooral ook heel bijzonder dat jullie zo heel expliciet hebben aangegeven dat jullie de cheque graag wilden uitreiken op een vrijwilligersavond, omdat jullie de vrijwilligers willen eren. Dank daarvoor, namens alle vrijwilligers, maar ook namens bestuur en coördinatoren’, aldus Joke Verweij, die vervolgens met het aansnijden van de twee prachtige taarten, waarop de afbeelding in suikergoed te zien was van de Pallone, die zoveel geld opbracht.

Marietje Betting 12 1/2 jaar vrijwilliger

Marietje Betting is 12 1/2 jaar vrijwilliger bij Hospicegroep De Lelie. Als dank voor haar inzet is ze hiervoor gehuldigd en in het zonnetje gezet. Op de foto overhandigt Annelies van Teeseling namens het bestuur van Hospicegroep De Lelie een bos bloemen en een beeldje aan Marietje Betting. Wij zijn haar zeer erkentelijk voor haar inzet!

Hospicegroep de Lelie ontvangt cheque van PCOB

Op 23 maart jl. heeft bestuurslid Gosse Visser een cheque in ontvangst mogen nemen van de PCOB (Protestants Christelijke Ouderen Bond). De PCOB heeft door het jaar heen geld ingezameld voor onze Hospicegroep De Lelie. In het najaar heeft Gosse bij de PCOB een lezing gegeven en nu een cheque in ontvangst mogen nemen.

Op bijgaande foto neemt Gosse de cheque ter waarde van € 1856,20 in ontvangst.

Inloopavond vrijwilligers op maandag 28 februari 2011

Hospicegroep De Lelie is op zoek naar vrijwilligers voor zowel de thuiszorg als ook het gastenhuis/het hospice. Op maandag 28 februari is er een inloopavond in Ontmoetingscentrum Betula aan de Hoflaan 3-5 in Borculo. Tussen 19:00 u en 21:00 u is Janny Stronks, coördinator van Hospicegroep De Lelie aanwezig om uw vragen te beantwoorden of om u nadere informatie te geven. Ook zijn er een aantal vrijwilligers aanwezig, waaraan u uw eventuele vragen kunt stellen.

Heeft u op voorhand al vragen, of bent u niet in de gelegenheid om te komen maandag 28 februari a.s., neem dan contact met Janny Stronks, coördinator van Hospicegroep De Lelie via telefoonnummer (0543) 52 11 11.

De tuin ligt er weer kant bij!

Eind januari was de meeste sneeuw verdwenen en werd langzaam duidelijk hoe de tuin de winterse kou doorstaan heeft. Het bedrijf Wenninkhof uit Winterswijk ontfermt zich al jaren geheel vrijblijvend en kostenloos over de tuin om en rond Hospicegroep de Lelie. Ook in januari zijn ze bij ons aan de slag geweest. Op de foto zie je een tuinman van Wenninkhof aan het werk. Dankzij hen, is de tuin van Hospicegroep de Lelie weer seizoensproof, geweldig! Kijk voor meer informatie op www.wenninkhof.nl

Een nieuw likje verf voor de gastenkamers!

In januari zijn de gastenkamers van Hospicegroep de Lelie compleet opgefrist…. Vader en zoon van Hammerman Schilderwerken uit Neede hebben kostenloos de twee gastenkamers van onder tot boven voorzien van een nieuw likje verf. In twee dagen zijn de gastenkamers helemaal opnieuw gesausd. Op bijgaande foto zie je beide heren aan het werk. Alles ziet er weer gelikt uit. Wij zijn hen zeer erkentelijk voor deze mooie bijdrage! Kijk voor meer informatie over dit bedrijf op www.hammerman.nl

Monere Bloemdecoraties doneert aan Hospicegroep de Lelie

Hospicegroep de Lelie heeft een donatie ontvangen t.w.v. 300 euro van Monere Bloemdecoraties uit Winterswijk. Op bijgaande foto ontvangt Frits van Hospicegroep de Lelie uit handen van Monique Stevens de bijbehorende cheque. Monique is eigenaresse van Monere Bloemdecoraties. Naast de éénmalige donatie van 300 euro doneert Monique van elk verkocht bloemstuk 1 euro aan Hospicegroep de Lelie! Een geweldig gebaar! Monere Bloemdecoratie is gevestigd aan de Prunusstraat 26 te Winterswijk.

De bloemstukken en ook geurkaarsjes zijn tevens via de website te bestellen: http://www.monere.nu/

Voices zingt bij Hospicegroep De Lelie

Op donderdag 9 december jl. heeft het kwartet Voices in het Hospice voor de twee aanwezige gasten en de aanwezige vrijwilligers gezongen. De gasten konden aangeven welke liederen ze graag wilden horen. Het was een sfeervol gebeuren wat veel emoties opriep bij iedereen. Voices deed deze bijdrage belangenloos en op eigen verzoek. Het was een zeer bijzondere ervaring voor zowel de aanwezige gasten als de vrijwilligers!

Kijk voor meer informatie ook op : http://www.kwartetvoices.nl/

Feestelijke aankleding voor Hospicegroep de Lelie

Hospicegroep de Lelie is al flink in de kerststemming!

Het bedrijf Zuiver Plantaardig heeft een prachtig boeket geschonken aan Hospicegroep de Lelie. Iedere zaterdag om de week komt Zuiver Plantaardig een boeket brengen in het Hospice. Eventueel doen ze dit vaker, wanneer er bloemen over zijn. Een geweldig gebaar!

Kerstboom

Buiten bij het Hospice is een kerstboom geplaatst. De kerstboom is geschonken door Sierkwekerij Decora uit Ruurlo. Prachtig!

Hospicegroep de Lelie bedankt beide bedrijven voor deze feestelijke bijdrage!


Tiny Appeldoorn vrijwilliger van de maand!

Tiny Appeldoorn, vrijwilliger bij Hospicegroep de Lelie is door het Vrijwilligers Informatiepunt Berkelland uitgeroepen tot vrijwilliger van de maand december!

“Ze is breed inzetbaar zoals het bij de voordracht werd genoemd. Meerdere taken heeft Tiny dan ook bij de terminale zorg Oost Achterhoek. Daar is ze een van de vrijwillige coördinatoren, lid van de PR commissie, werkt ze in de hospice in Winterswijk, en geeft terminale zorg aan huis. Dit laatste is haar eerste keuze en heeft haar prioriteit. Partner, kinderen, mantelzorgers ontlasten door even de wacht over te nemen zodat zij het kunnen volhouden. Niet verwarren met stervensbegeleiding, want dat is niet de taak. Doen wat de familie ook doet. De Thuiszorg blijft in beeld voor alle zorg. De vrijwilligers van de Terminale Zorg ondersteunt de familie zodat de wens van hun geliefde vervuld kan worden: “Thuis blijven, hier in mijn eigen huis, mijn eigen kamer, hier…..wil ik graag sterven”. Door hun ‘er zijn’ geven ze rust en slaap aan degenen die de zorgtaak de volgende dag weer opnemen. Tiny doet dit 1 nacht in de week, anders houdt ze het niet vol. Een nacht van waken, van 11 tot 7 uur waarin ze leest, handwerkt, puzzelt of soms TV kijkt, afhankelijk van de situatie. Tiny ervaart het werk niet als zwaar, maar doet het juist met plezier. Waardevolle nabijheid, vol te houden door gepaste afstand te nemen. Het is bijzonder en fijn om toegelaten te worden in de laatste maanden, weken, dagen van een mensenleven. Ook ontroerend hoe elk gezin, elke familie dit altijd weer doet en zij mag ondersteunen door haar aanwezigheid. Ze werkt in teamverband waarin de situatie en de ervaringen van de nacht aan elkaar worden doorgebeld, zodat er een doorgaande lijn is en ze hun verhaal even aan elkaar kwijt kunnen. De weken dat er geen inzet is vult Tiny gaten op in het Hospice, een andere werkwijze, andere tijden, maar even verrijkend. En daarnaast geeft ze haar tijd in de PR. Er blijven altijd nieuwe vrijwilligers nodig. Zo wordt er in januari 2011 in Berkelland een inloopavond gehouden. Daar is de coördinator aanwezig die informatie kan geven en waar ook een aantal vrijwilligers aanwezig zijn die vragen kunnen beantwoorden. Tiny hoopt dat er meer mensen zijn die uren van hun tijd voor dit mooie werk willen geven. “Je wordt er een rijker mens van”, zegt ze en daarbij sluit ze aan bij een oudoom die eens zei: “De eerste zegen is voor jezelf”. Bron en meer info: http://www.vrijwilligersinformatiepunt-berkelland.nl/

Tip Top!

Op vrijdag 26 november jl. is schoonmaakbedrijf Tip Top uit Winterswijk met zeven man sterk bij het Hospice geweest. Van 10:00 u tot 12:30 u vlogen deze harde werkers als een wervelwind door het Hospice. Binnen buiten, van boven tot onder, alles hebben ze onder handen genomen met een blinkend en glimmend Hospice als resultaat!
Wij zijn hen zeer erkentelijk voor deze schoonmaaksurprise!

Inloopavond vrijwilligers op donderdag 28 oktober 2010

Hospicegroep De Lelie is op zoek naar vrijwilligers voor zowel de thuiszorg als ook het gastenhuis/het hospice.

Op donderdag 28 oktober a.s. is er een inloopavond van Hospicegroep De Lelie in de Oosterkerk, aan de Oosterkerkstraat 1 in Aalten. Tussen 19:30 u en 21:00 u is Janny Stronks, coördinator van Hospicegroep De Lelie aanwezig om uw vragen te beantwoorden of om u nadere informatie te geven over vrijwilligerswerk bij Hospicegroep de Lelie. Ook zijn er een aantal vrijwilligers aanwezig, waaraan u uw eventuele vragen kunt stellen.

Heeft u op voorhand al vragen, of bent u niet in de gelegenheid om te komen donderdag 28 oktober a.s., neem dan contact met Janny Stronks of Joke Verwey, coördinatoren van Hospicegroep De Lelie via telefoonnummer (0543) 52 11 11.

Opbrengst collecte voor Hospicegroep De Lelie

Op 12 september was het Nationale Ziekendag; een dag waarop de Zonnebloem de dialoog tussen zieke en gezonde mensen wil bevorderen. In Dinxperlo wordt ieder jaar op Nationale Ziekendag een kerkdienst georganiseerd door verschillende kerken in samenwerking met de Zonnebloem. Tijdens deze dienst wordt een collecte gehouden waarvan de opbrengst bestemd is voor een goed doel. Dit jaar is Hospicegroep De Lelie aangewezen als goed doel. Op zondag 12 september vond de kerkdienst plaats. Gerrie Balk, vrijwilliger in het Hospice is hierbij aanwezig geweest om vragen na afloop van de viering te beantwoorden. Met de collecte is een bedrag van E 320,- opgehaald voor de Hospicegroep! Afgelopen vrijdag hebben mevrouw Slutter en mevrouw van Loenen het geld van de collecte overhandigd aan Hospicegroep De Lelie. Wij zijn hen zeer erkentelijk voor deze bijdrage!

Winterswijk, september 2010

Schone ramen dankzij Tibo van Hout

Tibo van Hout. Glazenwasser van beroep en afkomstig uit Winterswijk. Sinds anderhalf jaar lapt Tibo drie keer per jaar vrijwillig en kostenloos alle ramen aan de buitenkant van het gebouw van Hospicegroep De Lelie.
Tibo is via een vrijwilliger in contact gekomen met Hospicegroep De Lelie; hij wilde graag belangenloos iets terugdoen voor een organisatie die afhankelijk is van donoren en sponsors. Op bijgaande foto is Tibo ‘in actie’ te zien! Hospicegroep De Lelie is is Tibo zeer erkentelijk voor deze mooie bijdrage!

Winterswijk, september 2010

Cheque GMB voor Hospicegroep De Lelie

Op zaterdag 4 september jl. heeft Gosse Visser namens Hospicegroep De Lelie een cheque in ontvangst mogen nemen van GMB en Rabobank Achterhoek-Oost.
Op zaterdag 4 september jl. heeft Gosse Visser namens Hospicegroep De Lelie een cheque in ontvangst mogen nemen van GMB en Rabobank Achterhoek-Oost. Op 25 juni van dit jaar hebben een aantal medewerkers en klanten van Rabobank Achterhoek-Oost tezamen met een aantal medewerkers van GMB de Mont Ventoux in Frankrijk per fiets beklommen. Het doel van deze actie was om geld in te zamelen voor de volgende vier goede doelen: – Hospice Zutphen – Hospicgroep De Lelie Winterswijk – Stichting Kanjers voor Kanjers – Pieken voor Bolivia Op bijgaande foto is te zien dat Gosse Visser een cheque van € 5.000,- in ontvangst neemt voor Hospicegroep De Lelie. Namens het Hospice te Zutphen kwam Gerard Schuurman de cheque in ontvangst nemen. Vera Hoffman was aanwezig namens stichting Kanjers voor Kanjers en voor Pieken voor Bolivia hebben Jan en Gerry Vermeer de cheque in ontvangst genomen. Winterswijk, 7 september 2010

Studenten verpleegkunde bezoeken Hospicegroep De Lelie


Op 14 juni jl. hebben vier studenten verpleegkunde een bezoek gebracht aan Hospicegroep De Lelie.

Voorafgaand aan dit bezoek heeft Joke Verwey, coördinator van Hospicegroep De Lelie een gastles verzorgd voor deze studenten in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) te Winterswijk. Joke heeft de studenten onder andere uitgelegd wat een hospice doet en hoe de organisatie in elkaar steekt.

De studenten luisterden aandachtig en stelden veel vragen: o.a. of er wel vrijwilligers genoeg zijn en hoe het is om altijd te zorgen voor mensen in de laatste fase van hun leven.

Na deze gastles hebben de studenten een bezoek gebracht aan het hospice in Winterswijk. De studenten waren onder de indruk van de huiselijke sfeer in het hospice.

Winterswijk, 14 juni 2010

Vrijwilligers Hospicegroep De Lelie in het zonnetje gezet

Op 26 mei jl. zijn de vrijwilligers van Hospicegroep De Lelie uit Winterswijk in het zonnetje gezet. Deze verwendag wordt jaarlijks door het bestuur aangeboden aan alle vrijwilligers als blijk van waardering voor alles wat de vrijwilligers doen voor de Hospicegroep. Tot de dag zelf blijft het voor iedereen een verrassing wat er die dag gaat gebeuren! Dit jaar werden de bijna 50 vrijwilligers om 13:30 uur ontvangen bij Centrum Goud in Eibergen met koffie en thee. Voor het middagprogramma kon men zich inschrijven voor twee workshops. Men kon kiezen uit bloemschikken, tekenen en schilderen, biodanza, dream-time ligconcert en wandelen met volle aandacht. Alle workshops vielen in de smaak. Menigeen was erg creactief met bloemen of schilderen en anderen genoten met volle teugen van het dreamtime ligconcert. Ook biodanza werd als zeer bijzonder ervaren. Tussen de workshops door kreeg men weer een lekker drankje met een heerlijke bonbon. Rond kwart over vijf toog het gezelschap richting Mallumse molen waar verdiend genoten werd van een heerlijk buffet (zie foto). Rond acht uur ging iedereen voldaan naar huis.

Cheque voor Vrienden van Estinea en Hospicegroep De Lelie


Van zondag 17 januari tot en met zaterdag 23 januari jl. vond de Arctic Challenge plaats. Jonnie en William Slotboom van Slotboom Steenhouwers en Willy Ebbers en Willem Lich van Elan Dak en Wand namen plaats in hun auto’s om deel te nemen aan deze tocht waarmee ze Scandinavië hebben doorkruist en extreme omstandigheden zijn tegengekomen.

Dag en nacht heeft men soms doorgereden, vaak onder omstandigheden met veel sneeuw, zeer gladde wegen en temperaturen van ver onder de nul. Het ging niet alleen om snelheid, maar ook om behendigheid, goed navigeren en anticiperen op het juiste moment. Na ruim 7000 kilometer te hebben gereden, is de equipe van Vrienden van Estinea uiteindelijk op de 28e plaats geëindigd en de equipe van Hospicegroep De Lelie op de 53e plaats. En dat allemaal voor het goede doel, namelijk Stichting Vrienden van Estinea en Hospicegroep De Lelie.

Stichting Vrienden van Estinea en Hospicegroep De Lelie
Jonnie en William hebben voor dit goede doel gekozen, omdat zij een warm hart toedragen aan Estinea. Een plek waar de zoon van William al enkele jaren met veel plezier woont en wordt begeleid door enthousiaste medewerkers. Beide heren hebben een goede indruk van de stichting gekregen die tot doel heeft de cliënten van Estinea direct of indirect te ondersteunen bij activiteiten op het gebied van recreatie, ontspanning, educatie en het algemeen welzijn. Stichting Vrienden van Estinea spant zich in om middelen en mogelijkheden te creëren, te organiseren, te verwerven en/of te beheren ter verbetering van de kwaliteit van leven van cliënten van Estinea. Willy Ebbers heeft gekozen voor Hospicegroep De Lelie, omdat hij van dichtbij mee heeft gemaakt wat de vrijwilligers allemaal doen om het de mensen die nog maar kort te leven hebben het zo goed mogelijk naar de zin te maken. De vrijwilligers van Hospicegroep De Lelie bieden hulp in de thuissituatie en werken met veel inzet mee om deze periode voor alle betrokkenen zoveel mogelijk te verlichten.

Chequeoverdracht
Op 24 april jl. werd in de gezellige en ongedwongen sfeer van café De Domme Aanleg de hele rit nog eens uitgebreid doorgenomen en overhandigden de heren Slotboom, Ebbers en Lich een cheque ter waarde van € 9.500,00 aan Stichting Vrienden van Estinea en Hospicegroep De Lelie. De heer Bax (bestuurder Estinea), de heer Timmer (voorzitter Vrienden van Estinea) en de heer Smidt (voorzitter Hospicegroep De Lelie) namen de cheque onder luid applaus in ontvangst en dankten de heren voor hun inzet.
Kijk voor meer informatie op http://delelie-arctic-challenge.nl

Onderlinge Glasverzekering Aalten schenkt E 7420,- aan Hospicegroep De Lelie

In 1918 werd de Onderlinge Glasverzekering Aalten opgericht als onderdeel van de Vereeniging Aaltense Middenstand. Door diverse maatschappelijke ontwikkelingen en het afnemende aantal verzekerden werd in de ledenvergadering van 21 oktober 2008 besloten de verzekering op te heffen. Na de juridische afwikkeling bleek dat de verzekering nog een eigen vermogen van E 30.000,- had, dat verdeeld kon worden. Op voorstel van het bestuur is door de leden besloten dat dit bedrag besteed wordt aan maatschappelijke doelen in Aalten of doelen waar Aaltenaren nauw bij betrokken zijn. Dit zijn de Stichting Restauratiefonds Oude Helenakerk (en dan met name voor het herstel van de muurschilderingen), Hospicegroep De Lelie in Winterswijk, de Stichting Vrienden Aaltense Musea en de Stichting MondiAalten. Op bijgaande foto neemt Gosse Visser, bestuurslid van Hospicegroep De Lelie de cheque in ontvangst.

Helder beeld van keuzen in laatste levensfase

Blaricum: Wie niet meer beter wordt, kan vanaf 10 oktober op het internet terecht voor 24 praktische filmpjes over de keuzen waar veel mensen in die situatie mee worstelen. Dan wordt in het kader van de Internationale Dag van de Palliatieve zorg het project: Als je niet meer beter wordt’ gepresenteerd. De filmpjes zijn bedoeld om mensen, die in de laatste fase van hun leven zijn, te helpen hun eigen weg te vinden in die verwarrende periode. Bijvoorbeeld in de dilemma’s over al dan niet verder behandelen, het informeren van je naasten en je kinderen, over thuis sterven of toch elders, en over kwesties als euthanasie en de mogelijkheden van palliatieve zorg – de zorg die is bedoeld om het lijden aan het einde van het leven zo veel mogelijk te verlichten. Jaarlijks krijgen zo’n 80.000 mensen in Nederland te horen dat ze niet meer beter zullen worden. Zij staan dan voor die keuzen. ,,Op het internet vind je dan wel van alles over bijvoorbeeld erfenissen of begraven, maar over de keuzen en dilemma’s die vóór die tijd op je af komen is er niets’’, zegt Albert Mullaart, een van de initiatiefnemers. ,,Je merkt dat mensen vooral dingen vertellen over de fase waar ze zelf in zitten’’, zegt Mullaart. ,,We verwachten dat het voor de kijkers hetzelfde zal zijn. Dat mensen toch vooral filmpjes zullen aanklikken over onderwerpen waar zij op dat moment mee worstelen’’. De hoofdpersonen van de filmpjes zijn acht gewone mensen die in de ongewone omstandigheid zijn dat hen de dood is aangezegd. Zij vertellen over wat ze meemaken. ,,Wij hebben er expres voor gekozen ons niet te concentreren op de emoties’’, zegt Mullaart. ,,Emotie tv is er genoeg. In deze filmpjes willen we mensen die ongeneeslijk ziek zijn, door hun lotgenoten laten informeren over wat hen te wachten kan staan.’’ ,,Hoewel het streven is om zoveel mogelijk door de hoofdpersonen zelf te laten vertellen, ontkomen we er niet aan’’ zegt Mullaart ,,om over ingewikkelde onderwerpen deskundigen aan het woord te laten. Bijvoorbeeld over euthanasie, over het idee dat morfine het sterven versnelt, of de angst om te stikken.’’ Het project ‘Als je niet meer beter wordt’ heeft de steun van artsen- en patiëntenorganisaties, van organisaties voor palliatieve zorg, en anderen. Geld kwam van onder meer verzekeraars, fondsen en het ministerie van VWS. ,,Wij opereren onafhankelijk van geldschieters en partners’’, benadrukt Mullaart. De meningen over kwesties rond het levenseinde zijn op z’n zachts gezegd divers. De mensen die het treft moeten wel hun weg kunnen vinden. ,,Wij zeggen niet wat mensen moeten doen, maar laten een aantal van de keuzen zien zoals anderen die hebben gemaakt’’, aldus Mullaart.

De filmpjes zijn te vinden op www.alsjenietmeerbeterwordt.nl.

Palliatieve zorg: rustig naar het einde gaan

Open en eerlijk spreken over de naderende dood. En goede hulp aanbieden zodat patiënt en familie rustig naar het einde kunnen gaan. Dat is wat ongeneeslijk zieken nodig hebben, meent prof. Kris Vissers, hoogleraar Palliatieve Zorg in het Nijmeegse Radboudziekenhuis.

Een patiënt krijgt de diagnose ‘ ongeneeslijk ziek’. „ Dat is het moment waarop je moet gaan spreken over de dood”, zegt prof. Kris Vissers. „ Ongeacht hoe lang iemand nog te leven heeft. Je moet dan al zeggen: ‘ Ga eens praten met de notaris, de pastoor en de bank. Zit niet te wachten op de dood maar regel de dingen’. Dat geeft rust aan de patiënt en aan de familie.” Veel te vaak komt het volgens Vissers voor dat bij het sterven wordt gezegd: hij of zij heeft een mooi leven gehad en heeft de zaken netjes kunnen afwerken. „ En dan toch ontstaat alsnog een crisissituatie, met symptomen die niet goed kunnen worden gehanteerd. Dat gevecht van de stervende blijft altijd op het netvlies van de nabestaanden hangen.” Naar. Maar vooral niet nodig, meent Vissers. Het leveren van goede palliatieve zorg kan die ellende voorkomen. Vissers trad in juni 2006 aan als hoogleraar Palliatieve Zorg in het Universitair Medisch Centrum St Radboud. Hij houdt zich bezig met alle soorten van zorg die het sterfproces zo goed mogelijk willen laten verlopen. Dus niet alleen het beheersen van pijn en het bestrijden van andere symptomen van de ziekte, maar ook het verlichten van psychologische, sociale en spirituele problemen. Volgens – de Belg – Vissers, van huis uit anesthesist, moet er op dit gebied in ons land nog veel gebeuren. „ Nederland heeft jarenlang zo eerlijk en open gediscussieerd over euthanasie dat de discussie over palliatieve zorg erbij is ingeschoten. Eerst is alles geregeld rondom euthanasie, vervolgens kwam palliatieve sedatie ( een methode die ervoor zorgt dat iemand rustig inslaapt, hvb), daarna kwam pas de palliatieve zorg aan bod. Ze zijn in Nederland vergeten goed na te denken over waar het bij ongeneeslijke ziekte precies om gaat.” Wonderlijk, vindt Vissers. Als er één volk is dat goed over de dood kan praten, zijn het de Nederlanders, weet hij uit ervaring. „ Nederland is koploper in eerlijkheid en veel meer klaar voor de dood dan landen als België, Frankrijk of Italië.
Wanneer ik met een ongeneeslijk zieke patiënt open durf te praten en ook zeg wat ik in mijn achterhoofd heb, dan wordt dat hier gewaardeerd. ‘ Eindelijk een dokter die eerlijk met me is en niet vol op genezing inzet’, is de reactie. Patiënten worden daar zelf ook opener van en durven meer te vragen. Mensen appreciëren die eerlijkheid. Het brengt ze tot rust en ze gaan aan de slag.” Palliatieve zorg zit in het behandeltraject nu nog altijd in het ‘ laatste wagonnetje’, stelt Vissers. „ Als er geen ontkomen meer aan is en de dood evident nadert.
Dat wil ik anders zien. De zorg moet uit de terminale hoek.” Veel ongeneeslijk zieken hebben een zwaar medisch traject meegemaakt. Vissers: „ We kunnen van alles. We rekken levens. Mensen met kanker krijgen therapie op therapie. Ze hadden in theorie allang dood moeten zijn, maar overleven. Ze hebben vaak he¬se pijn. Wij moeten de discussie voeren over hoe ver we moeten gaan. En we moeten die mensen vragen: wilt u dit?” Een misverstand is volgens Vissers nog dat ongeneeslijke ziekte op het eind in ons land bijna automatisch uitmondt in euthanasie. „ Slechts 3 procent van alle patiënten sterft door euthanasie. Die andere 97 procent niet. Het is dus heel belangrijk ons de vraag te stellen hoe het er bij die 97 procent aan toe gaat.” Palliatieve Zorg gaat daarom over veel meer dan alleen pijnbestrijding, stelt Vissers: „ Het is ook nodig als mensen niet meer helder zijn, bijvoorbeeld door verkeerdemedicijnen, of als ze enorm misselijk zijn en almaar moeten braken. Er zijn vaak betere middelen, maar er is zo veel aanbod dat bijvoorbeeld huisartsen het niet meer weten omdat ze worden overspoeld door ideeën en visies.” Palliatieve zorg bestrijkt dan ook vele disciplines, in en buiten het ziekenhuis. Vissers: „ Alle soorten van specialisten, van oncoloog tot cardioloog en uroloog, het pijnteam, maar ook huisartsen en mensen van de thuiszorg zouden er mee bezig moeten zijn. Ik werk in een team. Alleen ben ik niets.” Onmisbaar zijn de Integrale Kankercentra met veel kennis over kanker en begeleiding van patiënten. Vissers: „ Zelfs de pastoor of dominee moeten, als ze merken dat iemand het heel moeilijk heeft met de dood, de telefoon kunnen grijpen en met medici overleggen. Dat is nu nog te weinig het geval.”

PALLIATIEVE ZORG
Palliatieve zorg is essentieel bij ongeneeslijke ziekte. De helft van alle ongeneeslijk zieken heeft kanker. De andere helft sterft aan aandoeningen als hart- en longziektes, leverziektes of – wel steeds minder – aan aids. Palliatieve zorg is ook van belang bij overlijden van veel te vroeg geboren kinderen (neonaten).
Informatie: www.palliatief.nl, www.iko.nl (Integraal Kankercentrum Oost)

Bron: Hélène van Beek, De Gelderlander

Ronde Tafel Winterswijk doneert E 3500,- aan Hospicegroep de Lelie

Ronde Tafel Winterswijk doneert E 3500,- aan Hospicegroep de Lelie
De opbrengst van de jaarlijks terugkerende wijnactie van De Ronde Tafel Winterswijk is dit jaar geschonken aan Hospicegroep de Lelie in Winterswijk.

De Ronde Tafel heeft, mede doordat leden dierbaren hebben verloren die bijzonder goed zijn begeleid in het Hospice, dit doel gekozen. Door meer dan 450 dozen wijn te verkopen is een opbrengst van E 3500,- gerealiseerd. De Ronde Tafel, of ook wel genoemd de “Nederlandsche Tafelronde”, is een club met uitsluitend mannelijke leden in de leeftijd van ca. 25 tot 40 jaar. Zij stellen zich ten doel om inzicht te verschaffen in de wijze waarop anderen zich, zowel persoonlijk als in hun beroep, ontplooien. De ronde tafel stimuleert zijn leden bij de ontwikkeling van hun eigen persoonlijkheid.

Op de foto overhandigt Hendrik-Jan Sellink van de Ronde Tafel Winterswijk de cheque aan Gosse Visser, bestuurslid van Hospicegroep de Lelie.

New York New York : of hoe lopen 8 Achterhoekse lopers makkelijk een marathon…

Het is al weer en tijdje geleden, maar woensdagavond 31 oktober vertrokken 8 marathonlopers en 4 enthousiaste supporters c.q. begeleiders via Schiphol naar New York.

De 4 vrouwelijke deelnemers, Cecile van Oenen, Floor Hulshof, Marijke Schuit en Nardy Damkot, zijn rasechte Achterhoekers die hun specifieke streek aan de overkant van de oceaan promoten.
Veel meer lopen zij voor de goede doelen De Hospicegroep De Lelie en Stichting Homeless Child.


Foto: de lopers (m/v) voor aanvang van de Friendship run

De mannen, Herman Hulshof, Rob Rasquin, Cees van Kreij en Nico Nijweide lachen allen hartelijk als hun vooraf gevraagd wordt of zij het gaan winnen van de dames. “Het gaat ons om het uitlopen van deze barre tocht die leidt door 6 wijken van New York en over 5 grote imposante bruggen”. “Winnen doet iedereen die hem uitloopt in zijn eigen tempo!”.
Gemiddeld vallen er toch bij een marathon zo’n 3 tot 5% van deelnemers uit. Een goede voorbereiding is dus enorm van belang en samen liepen ze ter voorbereiding zo’n 20.000 kilometer voornamelijk door de prachtige bossen van Oost Nederland.

Bijkomen en voorbereiden

In New York hadden onze lopers (m/v) 3 dagen om bij te komen van de vlucht en om o.a. de verplichte startnummers op te halen en aan diverse rondleidingen
mee te doen door de imposante stad. Ground Zero, het Vrijheidsbeeld, Broadway, 5th Avene en The Empire State Building werden ondermeer bezocht.

De zaterdagmorgen voorafgaand aan de marathon renden ze met ruim 20.000 lopers van bijna 120 nationaliteiten de Friendship Run over 3 kilometer die startte voor het imposante gebouw van de Verenigde Naties.

Zondag 4 november zaten de lopers om 4.30 uur (’s morgens) al compleet vol met adrenaline. Tot 10.10 uur wachtten ze vervolgens, voordat ze aan de marathon van New York konden beginnen.
Het startschot klonk bij een prachtig herfstzonnetje en het duurt vervolgens nog 12 minuten voordat ze de startlijn passeren met 40.000 andere lopers. Alle lopers dragen een running champion chip die na iedere 5 kilometer de tussentijd registreert. Het thuisfront ontvangt tegelijkertijd per e-mail ook deze tussentijden.
De marathon wordt gelopen over een afstand van 42,195 kilometer of ruim 26,2 mijl. In mijlen lopen gaat wat makkelijker qua denken en zo voelt dat ook daadwerkelijk voor de lopers.


Foto: v.l.n.r. de lopers tijdens de uitreiking: Marijke Schuit, Els van Bergen (Hospice), Cees van Kreij, Joke van Dijk (Hospice), Rob Rasquin, Bas Wiersma (Homeless Child), Nico Nijweide en Nardy Damkot (Herman Hulshof ontbreekt).

High worden

Enorm high worden de lopers van de duizenden aanmoedigingen van 2,2 miljoen toeschouwers langs de kant van de weg. Wel even je voornaam noteren met dikke letters op je loopshirt, waardoor de knotsgekke Amerikanen weten waar ze voor schreeuwen.
The Bronx, toch een van de bekendere en beruchte wijken van New York, stopt tijdens de marathon met het voeren van de bende oorlogen en laat de lopers rustig passeren. “Welcome to the Bronx and You made it so far” roept een negroide man.

Central Park en de finish aldaar
Via 6 wijken en 5 bruggen belandden de lopers in het Central Park waar ze nog zo’n 5 kilometer moeten lopen voordat op Tavern on the Green de finish volgt. De ontlading volgt en alle 8 lopers halen voldaan de finish. De tijden liggen tussen de 4 uur en de 5,5 uur.
Onderweg zien ze de meest vreemde lopers verkleedt als o.a.: een houten vuurtoren, bugs bunny, de Hollandse leeuw inclusief zwiepende staart, Engelse bobby’s die de Amerikaanse collega’s tarten en de big kinnies (inderdaad, vrouwen lopende in een bikini).

Bijzonderheden: Vader en dochter
Herman en Floor Hulshof, respectievelijk vader en dochter lopen elkaar puur per ongeluk en volledig uitgeput tegen het lijf op zo’n 400 meter van de finish. Dit terwijl ze op verschillende tijden en plaatsen startten. Een unicum!

Romantisch
Een licht romantisch detail vinden we in de partners Nico Nijweide en Nardy Damkot. Zij blijven de gehele route bij elkaar en verlenen elkaar op de aanwezige momenten morele steun.

4 uur
Cees van Kreij trainde zich suf van te voren om de marathon binnen de magische 4 uur te eindigen. Aan de finish mistte hij jammer genoeg 58 seconden om zijn doel te behalen.

Uitreiking voorlopige opbrengst
Vrijdag 11 januari jl. werd door de aanwezige lopers een prachtig bedrag overhandigd aan de aanwezige vertegenwoordigers van de goede doelen van de Hospicegroep De Lelie en Homeless Child. Dankbaar namen de vertegenwoordigers van beide stichtingen afzonderlijk een voorlopig bedrag van € 13.100 in ontvangst. Dit bedrag kan nog verder aangroeien door subsidiering.

Sponsoring
Sponsorgelden kunnen nog steeds gestort worden op rekeningnummer 68.92.60.709 t.n.v. Stichting Community Service Rotaryclub Winterswijk onder vermelding van Rotary Runners.

Leden Rotary willen 42.195 euro voor goede doelen bij elkaar lopen

Leden van Rotary Winterswijk lopen de marathons van Enschede, Rotterdam en New York om geld in te zamelen voor hospicegroep De Lelie en stichting Homeless Child. Ze streven naar een bedrag van 42.195 euro.

Een lezing als startpunt voor een actie voor twee goede doelen. Nico Nijweide hield bij de Winterswijkse afdeling van Rotary een enthousiast praatje over het plezier wat je, ook op wat latere leeftijd, kunt hebben in hardlopen. Leden van de serviceclub besloten daarop de hardloopschoenen aan te trekken en zich ook in te zetten voor twee goede doelen: hospicegroep De Lelie, die zich bekommert om terminaal zieke mensen, en stichting Homeless Child, die zich in Honduras inzet voor dakloze kinderen. De ‘ Rotarians’ krijgen van een aantal geldschieters een bedrag per gelopen kilometer, anderen fourneren een afgesproken som. Terwijl de serviceclub in State of Art en Dusseldorp twee hoofdsponsors heeft. Ze willen 42.195 euro bij elkaar lopen.
„ We combineren bewegen met inzet voor maatschappelijk verantwoorde doelen”, zegt Herman Hulshof, directeur van de Lichtenvoordse leerfabriek Hulshof en eveneens ‘ Rotarian’. „ Het is bovendien leuk om met een groep bezig te zijn. Je bent als individu bezig, zet je in voor de Rotary én voor goede doelen.”

Herman Hulshof (links) en Nico Nijweide lopen met andere leden van Rotary Winterswijk drie marathons om geld in te zamelen voor hospicegroep De Lelie en stichting Homeless Child.

De Rotary- leden lopen zondag in Enschede hun eerste marathon. Om goed voorbereid aan de start te komen, hebben ze de afgelopen weken in de omgeving van Winterswijk de nodige trainingskilometers gemaakt. „ Nico is geboren in Winterswijk en fungeert als onze coach. Het is net alsof je op excursie bent”, zegt Hulshof. „ Nico komt uit een agrarische familie en weet veel van de omgeving vanwege zijn werk als financieel coach.” „ En wat ik niet weet, weet Herman wel”, zo vult Nijweide aan.
„Hij is goed op de hoogte met zaken die het waterschap aangaan.” Hulshof heeft er in ieder geval veel plezier in. Hij was een enthousiast hockeyer totdat een beschadigde knieschijf roet in het eten gooide.
Na een noodgedwongen pauze ging Hulshof twee maanden geleden hardlopen. „ Ik heb bijna m’n oude conditie terug, krijg er echt energie van. Ik ben ook al vijf kilo afgevallen.” Nijweide knikt instemmend. Hij loopt al wat langer hard dan Hulshof, die aanstaande zondag in Enschede zijn eerste marathon afwerkt.„ Je verlegt je grenzen, het is echt een kick.
„ Mensen kunnen ook meer dan ze denken. Iets houdt velen tegen om een marathon te gaan lopen, maar een dergelijke blokkade is meer mentaal dan fysiek.” Rotary Winterswijk is bij hospicegroep De Lelie en stichting Homeless Child terechtgekomen omdat de voorzitters, respectievelijk Frits Schmidt en Charles Duijne, lid zijn van de serviceclub.
Bas Wiersma, de neef van Duijne, is de drijvende kracht achter Homeless Child. „ Hij bekostigt zijn eigen vluchten”, zegt Hulshof. „ Het geld dat hij krijgt, wordt besteed aan de kinderen. Zij worden van straat geplukt en wij bieden hen een opleiding.” Hospicegroep De Lelie begeleidt mensen in de laatste fase van hun leven. „ Zij doen goed werk om niet. Daar willen we graag wat voor doen. Zoiets is belangrijk, want over twintig jaar is de helft van de Nederlanders zestig jaar of ouder. Het hospice heeft nu twee ligplaatsen, terwijl er ruimte voor vier is.”

New York New York

of hoe lopen we ‘gemakkelijk’ een marathon lopen…

Zondagmorgen 4 november 2007 om 5.00 uur in de ochtend: de telefoon gaat in de hotelkamer van The Barclay Intercontinental op 48 th Street 111 East in New York Amerika. Het computertelefoontje dat ons (Nardy en Nico) aanvullend wekt om ons te herinneren dat we vandaag ‘dat ding’ gaan aanvallen.

Samen met Marijke, Ceciel, Floor, Herman, Cees en Rob hebben we dat telefoontje helemaal niet nodig, want het slapen de nacht voor de grote dag doe je toch al bijna niet. Zo ook wij niet. Onze supporters Pieternel, Monica, Cecile en Jeroen konden zich bijna allemaal nog een keer lekker omdraaien in bed. Cecile zwaaide ons nog even hartelijk uit. De voorlaatste nacht sliepen we redelijk, terwijl dat onze tweede nacht al was in de grote stad.

Dag van vertrek
Woensdagavond 31 oktober vertrokken we richting Schiphol na het wegbrengen van onze dochters Britt (6) en Fay (4) die geen enkele moeite hadden met ons vertrek voor een periode van 5 nachten. Een raar gevoel bekruipt je in je buik en dan met name bij Nardy: vijf nachten zonder kinderen..de langste periode zonder was tot op dat moment 1 nacht…
Erik en Irma, de buren van nummer 10 zijn bijna een week de gastouders en vinden het geweldig dat ze komen logeren. Britt en Fay voelen zich daar goed en dat geeft al weer wat rust voor de spannende dagen.

Tranen
Het traanvocht laat na het afscheid nog even op zich wachten. De ontlading volgt meer, na de nacht in een eenvoudig 70 Euro hotelletje ergens rondom Schiphol. Op de luchthaven zelf, als we de rest van de lopers ontmoeten, ontlaadt de spanning zich en heeft Nardy het moeilijk en komt er van alles boven: kinderen, neerstortenden vliegtuigen, kan ik het wel, ik kan het niet en waar begin ik eigenlijk aan. Gevolgd door ik ga maar helemaal niet..
Tot op een bepaalde hoogte heel herkenbaar voor Nico die zijn 6e marathon tracht uit te lopen. 5 marathons liep hij om tot een wel simpel inzicht te kunnen komen: Het gaat makkelijk (met respect). De marathon staat bekend als een enorm zware tocht waarbij 30 tot 35 kilometer relatief goed zijn te lopen en waarna vervolgens de aanslag plaatsvindt op spieren, knieen, heupen en enkels. Als iedereen maar sterk blijft geloven dat het enorm moeilijk is, dan zal dat ook wel zo blijven.
Nico begon deze voorbereiding anders en had als motto: het gaat makkelijk, maar met respect voor de afstand! Nico en Nardy liepen ruim 10 weken lang veelal gezamenlijk op en renden 4 maal in de week door vele buurtschappen van Winterswijk voor de goede doelen De Hospicegroep De Lelie en Stichting Homeless Child.

Lange afstandslopen
De zondagen in deze periode gebruikten ze voor de lange afstandsloop die iedere keer minimaal een halve marathon groot was. 2,5 tot een maximum van 4,5 uur werd er op zo’n zondag afgelegd. Compleet gek!? Nee, hoor, het lichaam kan dit relatief makkelijk aan en met het juiste respect en basistraining vooraf verleg je je grenzen. Een doel koppelen aan het lopen vergemakkelijkt het trainen.
Het lopen als een vast onderdeel zien van je levenswijze lijkt ons nog beter. Het houd je fit en maakt allerhande van stofjes vrij in je lichaam. De stofjes die we honderden jaren terug vanzelf aanmaakten met ons zoek- en jachtpatroon naar eten. In New York liep de oudste man met een leeftijd van 86 jaar en een vrouw van 85 jaar de marathon beiden uit. De vrouw deed er met haar eindtijd van afgerond 5,5 uur bijna 2 uur sneller over dan haar mannelijke 80+er.

1 November
Donderdagmorgen 1 november vliegen we met de KLM in 8 uur tijd zonder jetstream naar Newark de luchthaven bij New York. Complete verkleedpartijen vinden er op de luchthaven bij de controle plaats en vooral de schoenen en de handbagage worden zorgvuldig gescand op alles waar maar een potentiele bom van gemaakt kan worden. Mandarijnen en bananen komen Amerika niet in zo ondervinden we aan den lijve en mogen deze producten achterlaten. We gaan met een hele rits Nederlanders in bussen naar ons hotel dat in de nabijheid van Broadway en Fith avenue centraal gelegen is. Onze bus racet als eerste de goede kant op en zet ons na een uur rijden af in een straat die is omgeven met wolkenkrabbers. Ons hotel met 13 verdiepingen is daar nog steeds een van de kleinere gebouwen De andere bus met een ingehuurde buschauffeur van elders mist een afslag en komt bijna 3 uur later aan.

Startnummers halen
S’Avonds kunnen we tot 19 uur onze rugnummers halen in het expo centre. Een reusachtig gebouw waar we een hele tijd in de rijs staan om de paperassen op te halen. Geen nummer geen run!
Herman vertelt over zijn heldendaad: hij redde 2 oude dametjes die achterover vielen van een roltrap en dreigden met hun blonde haren vast te raken in de happende roltrap. Herman houdt van blond en kaapte de dames op tijd weg. Zijn meniscus had niet op deze redding gerekend en liet van zich merken. Het gevolg was een hinkende Herman waarvan een ieder dacht die man hoort in het Roessingh thuis om te revalideren. Een blonde meegereisde fysiotherapeute had magische handen en met wat wondertape kon Herman toch starten. De terugtocht van het expo centre naar het hotel gebeurde met een witte stretche limousine van een meter of 12 lang.

Vrijdag
Vrijdag was onze vrije dag en we kozen voor een hop on hop off tour door de stad. Met een dubbeldekker crossen langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Zo geeft het volgende plaatje weer waar eens de Twin Towers stonden, nu slechts een groot gat resteerde. Zie de foto hiernaast.
Ook hier kon je volgens dreigende waarschuwingsborden direct gefouilleerd worden.

 

Het vrijheidsbeeld

 

en het Rockefeller Centre waren twee andere fraaie momenten om wat plaatjes te schieten. Nardy staat op deze foto voor een, op de top van het Rockefeller centre, gemonteerde veiligheidsglasplaat die zicht biedt op het Empire State building (ja, ja die toren uit de film King Kong) en zuid Manhattan. Er is geen sprake van een ondergaande zon in het water, maar enkel het flitslicht.

De overige lopers verkenden op hun eigen manier de stad, waarbij er een zelfs een vliegtuigje regelde om gezamenlijk al vast het parcours te verkennen, maar dan vanuit de lucht.

 

Zaterdag, 1 dag voor de loop
Zaterdagmorgenvroeg liepen we de Friendship run met zo’n man of 20.000 al vast en van alle nationaliteiten voorzien. Het startpunt ligt voor het gebouw van de Verenigde Naties. De natuurlijke spanning liep verder op.

 

Zondag 4 november zaten we dus met onze 8 hardlopers om 4.30 uur (’s morgens) al compleet vol met adrenaline. Nog even wachten folks.. Nog even betekende dan wel tot 10.10 uur, voordat het startschot zou klinken voor de New York marathon. Met de bus moesten we voor 7 uur de immens grote Verrezano brug over, omdat na dit tijdstip de hele brug gesloten werd voor al het verkeer en enkel de marathonlopers zou toelaten.

Amerikanen staan toch wel bekend om hun organisatietalent. Bijna 40.000 tot over hun oren gemotiveerde lopers op het startpunt krijgen van de marathon der marathons is en blijft een enorme klus. De kleding die je na de finish weer wilt terughebben moet je eerst van te voren afgeven bij een van de tientallen UPS busjes. Daar ging het mis met de bekende bottleneck: te veel mensen door een nauwe toegang die ook nog weer eens via dezelfde gang terug moesten. Een verbeterpunt voor het volgende jaar.

Het startschot klinkt en het duurt vervolgens nog 12 minuten voordat we de startlijn passeren. Alle lopers hebben een running champion chip die iedere 5 kilometer registreert wat de tussentijd is als je over registratiematten loopt. Het thuisfront ontvangt tegelijkertijd per e-mail ook de tussentijden. Nico heeft veel tijd en energie voor het maken van Jan de Bont foto’s en filmpjes met zijn mobiele telefoon en stuurt veel beelden door. In Nederland is het 6 uur later op de dag.

De marathon wordt gelopen over een afstand van 42,195 kilometer of ruim 26,2 mijl. In mijlen lopen gaat wat makkelijker qua denken en zo voelt dat ook daadwerkelijk..

Tot 25 kilometer lopen gaat het makkelijk waarna de eerste hamerslag wordt uitgedeeld en we enkele minuten rustig wandelen en wat eten en drinken om bij te komen.

 

High worden
Enorm high wordt Nico van de honderden aanmoedigingen van 2,2 miljoen toeschouwers langs de kant van de weg. Zo veel energie ontvang je niet vaak op een enkele dag is zijn gedachte. Wel even je voornaam noteren met dikke letters op je loopshirt, waardoor de knotsgekke Amerikanen weten waar ze voor schreeuwen.
The Bronx, toch een van de bekendere en beruchte wijken van New York stopt tijdens de marathon met het voeren van de bende oorlogen en laat de lopers rustig passeren. Welcome to the Bronx and You made it so far roept een eche negroide man.

Een diep respect gaat uit naar de Achilles lopers. Dat zijn de lopers die blinde! Marathonlopers (nog meer respect!!) begeleiden naar de eindstreep. Verder zien we ook nog de rolstoelers die ook nog mee mogen in het respect.

 

Central Park en de finish aldaar
Na nog 2 rustpauzes onderweg belandden we via 6 wijken en 5 bruggen in het Central Park waar we nog zo’n 5 kilometer moeten lopen voordat op Tavern on the Green de finish volgt.

Heerlijk die brandende pijn in de benen die door de toeschouwers weg geschreeuwd wordt. Ook het denken aan mensen die in een Hospice liggen of bijvoorbeeld aan een goede bekende die net z’n vrouw heeft verloeren na een noodlottig ongeval, kan je enorm laten relativeren. Kom op niet zeuren en doorlopen. Je kunt het en hop er komt vanzelf weer wat energie vrij uit je kleine rechterteen.
Zo lopen we rond half vijf ’s middags over de finish en ervaren een enorme overwinning op onszelf en voelen ons onoverwinnelijk…..

 

Genoeg eten en drinken
Nardy blijkt toch wat te weinig gedronken en gegeten te hebben onderweg en trekt wit weg. Blijven wandelen, lopen en doorgaan is het advies. Nardy wil enkel zitten en liggen op de grond. Mooi niet dus. De medaille om de nek maakt enorm veel goed, alhoewel Nardy er bijna geen oog voor heeft de eerste paar uur.
De kleren ophalen bij de bussen en vervolgens lopen terug naar het hotel….lopen? Jawel lopen omdat er veel wegen zijn afgezet en er geen doorkomen aan is. Sommige lopers huren een tuk tuk (fietstaxi) en betalen voor een klein ritje $ 70.

 

We lopen al met al er nog ruim 5 kilometer bij om thuis te komen, maar laten ons daarvoor nog even lekker op de foto zetten
We zien de achterhoedelopers nog steeds zwoegen door het Central Park en die zijn er dan toch al ruim 7 uur mee bezig. .
Een ieder van onze 8 lopers redt het de eindstreep te halen wat als een unieke prestatie genoemd mag worden. Ze finishen tussen net iets boven de 4 uur tot binnen de 5,5 uur.
Hulde voor de helden!..

Onderweg zien we de meest vreemde lopers verkleedt als o.a.: een houten vuurtoren, bugs bunny, de Hollandse leeuw inclusief zwiepende staart, Engelse bobby’s die de Amerikaanse collega’s tarten en de big kinnies (inderdaad, vrouwen lopende in een bikini).

 

Een bad na zo’n prachtige helse tocht is een genot om iedere keer naar uit te kijken. De Nederlandse hockey dames gebruiken echter na een interland een ijskoud ijsbad om de spieren sneller te laten herstellen. Brrrr.

Al snel na de loop is een ieder weer behoorlijk fit en stroomt over van de energie. Iets waar onze energiereus Shell jaloers op zou kunnen zijn.

Thuis
De volgende dag vliegt voorbij en op de luchthaven JFK missen we bijna 2 van onze mensen die per ongeluk een dag te veel boekten en dit aldaar pas merkten. De reis terug verloopt 2 uur sneller door de jetstream, waardoor we binnen 6 uur landden op Schiphol. Even de auto oppikken en naar huis ware het niet dat een van de grotere CO2 uitstoters kuren vertoonde en zijn baas met een lege accu liet staan. De wegenwacht helpt nog beter als een passant ook nog eens de sleutels van dit energieslurpende monster in de auto legt en deze zich zelf afsluit. Hoera en het begint te regenen. Welkom back in Nederland en op naar de volgende uitdaging.

Nardy blijft graag halve marathons lopen en Nico heeft als grote droom nog eens de triathlon te volbrengen voordat het 2018 wordt. De balans tussen gezin, werk, vrije tijd, hobby’s, opleiding, ontwikkeling, en het avontuur is een blijvende uitdaging en het ideaal.

Hartelijk dank voor de support, aanmoedigingen en ondersteuning!

Met hartelijke lopers- en andere groeten

Nardy Damkot en Nico Nijweide

20.000 kilometer lopen voor het goede doel?

Ja inderdaad! want dat is afgerond de afstand die de 8 deelnemers (4 mannen en 4 vrouwen) als voorbereiding in de afgelopen 2 jaar hebben gelopen om zondag 4 november as. de ultieme loop te volbrengen. De plaats van handeling ligt in New York waar om 10.10 uur lokale tijd (16.10 uur Nederlandse tijd) het startschot klinkt voor de marathon der marathons.

Bijna 40.000 deelnemers nemen deel aan deze waanzinnige tocht over de Verrezano Bridge en dwars door wijken als Manhattan, Brooklyn, Harlem en The Bronx om uiteindelijk te finishen in het groene hart van NY Central Park na 42 kilometer en 195 meter.
Enkele dagen daaraan voorafgaand vertrekt het gezelschap vanaf Schiphol om de dinsdag na de loop weer terug te keren.

Voor meer info: http://www.ingnycmarathon.org

Rotary Runners : Rotary is een serviceorganisatie. Dat wil zeggen dat de leden op verschillende manieren hun medemens steunen zonder onderscheid van ras, geloof of politieke overtuigingen. Rotary zet zich in voor vele goede doelen (www.rotary.nl)

Deelnemers
-Marijke Schuit (liep 2 jaar terug al de marathon van Berlijn en ziet het als één groot feest)
-Floor Hulshof (ziet het als een enorme uitdaging om haar grenzen te verleggen bij haar 1e marathon)
-Cecile van Oenen (vriendin van Floor en loopt ook haar 1e marathon)
-Nardy Damkot (wilde wat anders, viel bijna 20 kilo af in 2 jaar tijd en ziet zich graag de tocht makkelijk uitlopen)
-Herman Hulshof (loopt zijn vierde marathon maar mistte helaas wat trainingen)
-Cees van Kreij (zijn 1e marathon en kijkt al reikhalzend uit naar de volgende)
-Rob Rasquin (ook zijn 1e maar vermoedelijk ook zijn laatste: een eenmalige happening voor hem n.a.w.)
-Nico Nijweide (de 6e marathon in 3 jaar en tijd om het even wat rustiger te doen richting de triathlon t.z.t.)

Alle lopers hebben als droom het uitlopen van deze unieke marathon die ook nog eens rechtstreeks uitgezonden gaat worden op de Nederlandse tv. De loop gaat gepaard met zeer veel vals plat, steile bruggen en bijna 2 miljoen dolenthousiaste toeschouwers langs de kant van de weg.
De goede doelen waar de lopers hun zijn de Hospicegroep De Lelie in Winterswijk en Stichting Homeless Child (dakloze kinderen).

Nieuw benefietproject ’Achterhoek Smaak’

Hospicegroep De Lelie krijgt steun van ondernemers

Bredevoort/Doetinchem – Met het project Achterhoek Smaak proberen goudsmid Luci Aversteeg uit Bredevoort en interieurstyliste Anita van Gorkum uit Doetinchem in het najaar kwaliteit en belangeloze hulpvaardigheid uit deze regio samen te brengen. Beide ondernemers willen voortaan elk jaar in de vorm van een benefietavond op diverse plekken in de Achterhoek met hun producten de diverse vormen van smaak laten zien en daaraan een goed doel verbinden. Dat goede doel moet staan voor belangrijk maatschappelijk werk, waarbij de kwaliteit van dat werk op smaak is.

Dit jaar maken Aversteeg en Van Gorkum een rondgang langs diverse gerenommeerde Achterhoeks restaurants. Tijdens speciale diners, waarbij de gasten met hun inschrijving tevens sponsoren zijn, kunnen belangstellenden kennis maken met hun werk en het goede doel. Dat is de zorg van 130 vrijwilligers van de terminale thuiszorg Hospice de Lelie in Winterswijk voor mensen in hun laatste levensfase.

Voor de eerste Achterhoek Smaak met als thema Fashion Design & Dinner werken Aversteeg en Van Gorkum samen met de bekende modeontwerpster Rianne de Witte uit Breda. Tussen de diverse gangen van het menu toont De Witte haar nieuwste kledinglijn, waarbij modellen ook de bijzondere sieraden van Luci Aversteeg dragen. Anita van Gorkum zorgt voor de interieurstyling. Een vertegenwoordiger van Hospice De Lelie komt uitleggen wat terminale thuiszorg betekent voor mensen. Onder het diner maken de gasten met een bijzondere toast kans op een echte diamant en een gratis kleur- en interieuradvies .

“Ook de Achterhoek heeft smaak. Heel veel ondernemers leveren kwalitatief hoogwaardige producten. Dat willen we graag laten zien aan mensen. Goed ondernemerschap is ook omkijken naar de samenleving. Daarom het project Achterhoek Smaak”, legt Luci Aversteeg uit. “We dagen mensen uit kennis te maken met Achterhoeks ondernemerschap. Ook proberen we hen nog meer bewust te maken van het vele onbaatzuchtige werk van anderen”.

“Alle restaurateurs reageerden onmiddellijk enthousiast toen wij hen onze plannen voorlegden. Hun hotel-restaurants staan natuurlijk voor de goede smaak”, vertelt Anita van Gorkum. “Zij serveren tijdens de benefietavond een bijzonder culinair sponsordiner en wij zorgen voor de andere smaak. De restaurateurs nodigen hun gasten uit. Een deel van de omzet staan zij af aan Hospice De Lelie. Ook Drukkerij Ratio uit Doetinchem, Hypotheek Visie Doetinchem reageerden enthousiast en waren bereid de avonden te sponsoren. Jôshua Naarden van Hypotheek Visie Doetinchem presenteert de avonden en doneert 50% van elke afsluitprovisie aan het goede doel. Drukkerij Ratio zorgt geheel belangeloos voor al het drukwerk. We willen natuurlijk zoveel mogelijk geld ophalen voor de vrijwilligers. Het bedrag dat ter beschikking komt, mogen de vrijwilligers naar eigen goeddunken besteden”.
Goudsmid Luci Aversteeg maakt al meer dan twintig jaar unieke sieraden, aangepast aan de persoonlijke smaak van de drager. In haar bekende atelier Elcerlyck in het middeleeuwse vestingstadje Bredevoort presenteert zij regelmatig nieuwe collecties. Aversteeg heeft vele succesvolle exposities in binnen- en buitenland op haar naam staan.

Anita van Gorkum runt sinds 2006 haar gelijknamige kleur- en interieuradviesbureau in Doetinchem. Dit voorjaar werd zij door het Instituut voor Binnenhuisarchitectuur onder leiding van Hans Slim uitgeroepen tot topstyliste vanwege haar smaakvolle projecten. Haar opdrachtgevers zitten door heel Nederland.

Rianne de Witte, in 1994 Cum Laude afgestudeerd aan de Sint Joost Academie, werd onlangs genomineerd voor de Nederlandse Design Prijzen met het ontwerp ‘peace deux pièce’. De eigenzinnige stijl die De Witte kenmerkt laat zich omschrijven als klassiek, minimalistisch en organisch van vorm. Zij opende dit jaar een bijzondere winkel in Breda. De modeontwerpster werkt veel samen met Cora Kemperman.

De visage en de kapsels van de modellen worden verzorgd door Make-up Artist Lisette Bouwknegt van Skin Care Center in Ulft en Epe samen met Peter Wellen die een succesvolle design hairsalon runt in Epe. Bouwknegt volgde de opleiding visagie bij het House of Orange in Amsterdam en de opleiding Skin Care Therapist. Wellen leerden het kappersvak bij Ad Peters in Deventer. Beiden worden regelmatig gevraagd voor televisiewerk en shows in binnen- en buitenland. Voor de Achterhoek Smaak-avonden zorgen zij ook voor de modellen, die het werk van De Witte en Aversteeg showen.

Hospicegroep de Lelie in Winterswijk telt 130 vrijwilligers. Zij verlenen terminale zorg thuis en in de Hospice aan mensen die medisch zijn uitbehandeld en volgens de artsen nog hooguit 3 maanden hebben te leven.
De ondersteuning die de vrijwilligers thuis bieden is kosteloos. Voor het verblijf in het Hospice betaalt men een minimale bijdrage. De hospicegroep werkt met geselecteerde en getrainde vrijwilligers. De praktijk wijst steeds vaker uit dat de vrijwilligers een grote steun zijn voor de mensen die terminaal ziek zijn, hun partners of hun naaste familieleden.

Luci Aversteeg en Anita van Gorkum hopen dat hun nieuwe formule aanslaat. “Achterhoek Smaak moet een jaarlijks terugkerend fenomeen worden. Wij willen de kwaliteit van Achterhoeks ondernemers in een aangename combinatie met een goed doel onder de aandacht brengen van een breed publiek”, aldus Luci Aversteeg.

Voor meer informatie over Achterhoek Smaak, Fashion Design & Dinner en de sponsormogelijkheden kunt u bellen met Anita van Gorkum, 0314-327103 of 06-24972192. Ook kunt u een email sturen naar achterhoeksmaak@gmail.com

Deelnemende restaurants:

18 oktober, De Schatkamer, Bovendorpstraat 7, 7038 CH Zeddam, tel 0314 – 653959.

25 oktober De Beukenhorst, Markt 27, 7101 DA Winterswijk,
tel. 0543 – 52 28 94 (dan heeft Anneke vakantie)

1 november, De Olde Markt, Markt 10, 7121 CS Aalten, tel. 0543- 472951.

8 november, Hotel Avenarius, de Orangerie Dorpsstraat 2, 7261 AW Ruurlo, tel. 0573 – 451122.

15 november, Villa Ruimzicht Hotel -Restaurants – Kunst, Ds van Dijkweg 40, 7001 CV Doetinchem 0314- 320680

Marathonlopers IKGL steunen werk hospice

Ondernemers Herman Hulshof en Nico Nijweide hebben gisteren een cheque van 2500 euro geschonken aan Hospicegroep De Lelie in Winterswijk.

Ze hebben het sponsorgeld als leden van de Industriële Kring Groenlo-Lichtenvoorde onlangs bij elkaar gerend tijdens de marathon van Berlijn, met 31.000 deelnemers de grootste van Europa.
Nijweide en Hulshof gingen over de streep in respectievelijk 4 uur en 26 minuten en 4 uur en 21 minuten.
Ze liepen de marathon in een shirt van de gemeente Oost Gelre. De andere leden van de industriekring ondersteunden de marathonlopers financieel.
De beide lopers gaan door: op 15 april gaan ze naar Frankrijk en op 4 november naar New York.
Hulshof stelt dat de mensen weer moeten gaan beseffen dat de industrie de drager is van de economie en dus van de hele samenleving. Daar is volgens hem wat de klad in gekomen door het wegvallen van oude verbanden en het verschuiven van de industrie van de dorpen naar aparte terreinen.
„We voelden ons in de marathon echt de vertegenwoordigers van de hele gemeenschap”, meende Hulshof gistermorgen. „Een spreekwoord is dat je wereldwijd moet denken en lokaal moet handelen. En dat hebben we gedaan.”
Burgemeester Henk van der Woude bood beide lopers een fles wijn aan.
Voorzitter Frits Schmidt van Hospicegroep De Lelie zei dat deze altijd nog afhankelijk is van giften om de drie beroepskrachten en het pand in Winterswijk te kunnen betalen.
Hospicegroep De Lelie werkt in de regio Oost-Achterhoek met zo’n 120 vrijwilligers. Meestal komen die bij de mensen thuis, maar de opvang van stervenden gebeurt ook in het eigen centrum in de Leliestraat in Winterswijk. Dat gaat binnen afzienbare tijd van twee naar vier bedden om te kunnen voldoen aan de toenemende hulpvraag, zo verklaarde Schmidt.

(bron: De Gelderlander 18 januari 2007)

Aandacht in ’de Gelderlander’ voor Hospicegroep de Lelie

In de krant van 6 februari 2007 besteedt ’de Gelderlander’ met enkele artikelen aandacht aan hospices in het algemeen en aan Hospice ’De Lelie’ in het bijzonder (rubriek Focus Regio). Klik op de link om het hoofdartikel te lezen. U vindt hier ook een link om alle artikelen te lezen.

‘We dachten direct: hier ligt moeder goed’
Het hospice werd voor Dineke Obbink (83) uit Aalten een thuis.
Vanaf het moment dat ze er binnenkwam, met de prognose dat ze nog hooguit drie maanden zou leven, genoot ze van de huiselijkheid en persoonlijke aandacht die ze van de vrijwilligers kreeg. Haar schoondochter blikt terug: ‘Moeder knapte zo op. Ze ging zich weer opmaken’.

door Wilma de Cort

De familie wilde het woord eerst niet in de mond te nemen: hospice. „Alsof we het doodvonnis voor moeder tekenden’, zegt schoondochter Atie Obbink.
Maar toen Dineke Obbink (83) en haar kinderen in hospice De Lelie inWinterswijk kwamen, voelden ze zich meteen prettig.
„We dachten direct: ’hier ligt moeder goed’. Warm, huiselijk, persoonlijk. In haar kamer stond een tv, schemerlamp en lekker relaxfauteuil. Mijn man lag er geregeld te snurken. Wij voelden ons allemaal thuis. Alles werd er met aandacht gedaan. Je zag het al aan de zorg waarmee de bloemetjes in de vazen waren geschikt’, zegt Atie, woonachtig in Nijverdal.
Het aantal hospices in Nederland groeit sterk. Ook verpleeg- en verzorgingshuizen begeven zich steeds meer op de ’ markt’ van het huiselijk sterven. De familie Obbink denkt een jaar na het overlijden van Dineke nog altijd ’met een glimlach’ terug aan de tijd in het hospice.
„Moeder was een paar weken daarvoor met hoge koorts naar het streekziekenhuis Koningin Beatrix inWinterswijk gebracht’, vertelt Atie. „Ze had al een tijd pijn in haar buik. Het bleek eierstokkanker te zijn. Ze wilde nog wel een operatie, maar geen chemokuur erachteraan. Ze zei: ’Ik heb een prachtig leven gehad. Straks voel ik me ziek, verlies ik mijn haren en helpt het?’ Ze overlegde alles met ons, maar uiteindelijk nam ze zelf alle beslissingen’, zegt Atie.
Direct na de operatie, verward en ziek, ging het bergafwaarts met Dineke.
In het ziekenhuis weigerde ze eten en drinken. De arts voorspelde dat Dineke nog hooguit drie maanden zou leven.
Een maatschappelijk werkster opperde om haar naar een hospice te brengen. Zelf wilde ze niet naar het verpleeghuis en ook niet terug naar huis.
Atie: „ Ze woonde midden in het dorp en iedereen die ergens gezellig koffie wilde drinken, wist: dan moet je bij Dineke zijn. Dat vond ze heel leuk, maar ook wel eens een beetje belastend. Ik denk dat ze dacht: als ik terugga naar huis moet ik koffie schenken.’ In de tijd van leven die Dineke Obbink restte, draaiden de rollen om. In het hospice werd zíj gast. „En ze genoot van het verwend worden’, zegt Atie.
Op de eerste dag leunde een vrijwilligster op de bedstang en maakte een praatje. ’U mag aangeven wat u wilt en wij proberen het te regelen’, zei ze. ’ Heeft u misschien zin iets bepaalds te eten?’ Dineke Obbink, die in het ziekenhuis zelfs de sondevoeding eruit trok, dacht niet lang na: ’zelfgemaakte griesmeelpap, kan dat?’ Het kon. ’En bessensap erbij?’, polste Dineke.
Ook geen probleem. ’Misschien dan ook nog wat slagroom?’, besloot Dineke. Atie: „En wij dachten alleen maar aan die arme maag.’ Dineke Obbink knapte zo op in het hospice dat haar vier kinderen een gevoel van gêne bekroop.
Schoondochter Atie: „We dachten: is ze hier wel op de goede plek?
Op een zeker moment besloten we een rondgang langs bejaardenhuizen te maken. Maar op het hospice zeiden ze dat gasten vaker tijdelijk opknappen. Door de aandacht die ze krijgen. Moeder ging zich weer opmaken, liet de kapper komen en ze vroeg naar haar tekenspulletjes, al heeft ze die uiteindelijk niet meer gebruikt.’ Begin 2006 verslechterde Dineke Obbinks’ toestand onverwacht snel. Ze had nog een mooie kerst en jaarwisseling in het hospice.
Atie: „ Je kon als familie niet alleen logeren in het hospice, maar tegen een kleine vergoeding ook blijven eten of er zelf iets koken. Met de kerst is de hele familie in het hospice geweest. We hebben zelf gedekt en eten meegenomen. De houding van de vrijwilligers is zo prettig: ze houden alles op afstand in de gaten, dringen zich niet op, maar zorgen wel voor je.’ Nadat Dineke op 23 januari 2006 was overleden en gekist, werd ze door een poort van vrijwilligers met brandende kaarsen in hun handen uit het hospice gedragen.
Vandaar keerde ze voor het eerst weer terug naar haar huis in Aalten, waar ze werd opgebaard.
Vrienden, familie en dorpelingen kwamen er voor het laatst op de koffie. „Voor ons was het zo ook fijn’, zegt Atie. „We hadden moeder toch nog even thuis.’

VTZ Oost Gelderland in het nieuws

De Federatie Vrijwilligers Terminale Thuiszorg Oost Gelderland staat centraal in een speciale bijlage van de weekkrant Achterhoek Nieuws. Klik op onderstaande link om deze VTZ krant te bekijken. VTZ-krant-maart-2007

Bericht van de Marathon lopers

Nico Nijweide vertelt over zijn Marathon beleving…
En een foto impressie van de Marathon in Enschede
Circa 9 maanden geleden, het lijkt wel een bevallingsperiode… startten we onze “operatie” Rotary Runners met een simpele lezing voor onze leden van de serviceclub. In eerste instantie hadden we al snel 9 enthousiaste leden bij elkaar die wilden lopen voor het goede doel De Hospicegroep De Lelie en Stichting Homeless Child. Enorm goede doelen.
9 leden incl. partners, waarvan 3 dames die kozen voor de kwart-, de halve- of de hele marathon in Enschede.
Regelmatig liepen we onze ronden door het prachtige buitengebied van Winterswijk, Lochem en Lievelde. De afstanden varieerden van circa 10 km tot een kleine 35 km als voorbereiding op de helse marathon (exact 42,195 km).
Het menselijk lichaam blijkt volgens onderzoek na enige training zo’n 30 km gemakkelijke te kunnen hardlopen. De laatste 10 km van de totale 42 km zijn de meest vervelende. Het lichaam vraagt je om te stoppen… maar je moet verder… en je verlegt je grens.
Wind, prachtige sneeuwlandschappen, hagel, regen en het meest de zonneschijn in de vroege ochtend maken het lopen tot iets fascinerend en afwisselends om te doen. Een aangeboden ontbijt als verrassing na de voorbereidingsloop geeft iets extra’s.
Zondag 23 april 2006 verzamelden we ons met de aanwezige leden en betrokkenen in Enschede rond 10 uur. Zo’n 5 uur later had een ieder zijn loop er op zitten.
Een grote kick en nog meer uitgestraald enthousiasme geven aan dat we verder gaan richting april 2007 te Rotterdam waar de volgende loopt plaatsvindt. Een jaar zit er tussen om meer leden van de club er bij te betrekken en ook te laten lopen voor het goede doel (en zichzelf!). We laten ons sponsoren per groep per gelopen kilometer door bedrijven en particulieren.
Begin november 2007 volgt onze 3e loop in New York. Hiervoor hebben zich thans 1 dame en 5 heren opgegeven.

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door: Daniël Hoitink fotografie & video