Nieuwe hospice officieel geopend

In aanwezigheid van zo’n 150 genodigden hebben burgemeester Thijs van Beem, voorzitter Frits Schmidt en initiatiefneemster Trix van Ast op vrijdag 23 augustus het nieuwe hospice aan de Leliestraat officieel geopend. Aansluitend konden aanwezigen op eigen gelegenheid het nieuwe hospice bekijken. Ook de open dag op zaterdag 24 augustus trok veel belangstellenden.

De plannen voor de uitbreiding van het hospice dateren al uit 2005. Nu negen jaar later is de uitbreiding van twee naar vier bedden dan eindelijk gerealiseerd. Voorzitter Frits Schmidt: “We ontdekten al snel dat we met onze plannen in de wachtkamer van de verbouwingsplannen van de Pronsweide kwamen te zitten. Het geduld raakte af en toe op, zowel binnen als buiten onze organisatie. Ik durf echter wel te stellen dat er geen alternatieven waren die tot een eerder en betaalbaar resultaat hadden geleid. Aanvankelijk wilden we een uitbreiding realiseren op de plek van het huidige hospice, maar in september 2011 kregen we zicht op het pand van het Dagcentrum de Lelie. Een pand dat vrijwel optimaal aan onze wensen voldeed.”

Trots op resultaat
Het hospice draait op vele vrijwilligers en is voor de financiering grotendeels afhankelijk van giften en donaties. Daarover zegt Frits Schmidt: “De uitbreiding in deze omvang zouden we in eerdere jaren nooit hebben kunnen financieren. In al die jaren wachten hebben we goed kunnen sparen. De vele giften zijn zorgvuldig beheerd en daardoor was het mogelijk de gewenste verbouwing te realiseren. Ook tijdens de verbouwing hebben we nog van vele bedrijven giften en sponsoring in vorm van korting ontvangen. Daar zijn we erg dankbaar voor. We zijn trots op het bereikte resultaat.” In zijn toespraak bedankte Frits ook Joke Verwey en Janny Stronks, de coördinatoren, en projectleider Hennie te Brummelstroete voor hun inzet.

Gouden randje
Initiatiefneemster van het hospice Trix van Ast was zichtbaar aangedaan. “Ik ben geraakt. Ik had ooit een droom, een grote wens. En die is in vervulling gegaan met deze uitbreiding. Ik ben al binnen geweest en het is echt prachtig geworden. Dit had ik nooit kunnen dromen”, aldus Trix van Ast tot 2005 in het bestuur van het hospice zat en behoort tot de oprichters. Ze sprak over de vrijwilligers, de coördinatoren en het bestuur als ‘mensen met een gouden randje’. “Deze mensen verrichten goed werk, die moeten we koesteren”, aldus een geëmotioneerde Trix van Ast.

Streekfunctie
Het hospice heeft een streekfunctie. Het verzorgingsgebied betreft de gemeenten Aalten, Winterswijk, Oost Gelre en Berkelland. Als burgemeester van de gastgemeente Winterswijk, sprak ook Thijs van Beem de aanwezigen toe: “Toen ik de uitnodiging ontving, heb ik geen moment geaarzeld om ‘ja’ te zeggen. Ik heb namelijk enorm veel waardering en respect voor het werk van de hospicegroep en in het bijzonder voor de inzet en betrokkenheid van de vrijwilligers. Ik spreek daarbij ook namens de gemeentebesturen van Aalten, Oost Gelre en Berkelland.” Hij vervolgt: “De laatste levensperiode is niet alleen een droevige periode, maar kan ook als enorm waardevol en mooi worden ervaren. Dat geldt zeker als er in die laatste levensfase sprake is van een zeer goede verzorging en ondersteuning in de vredige en prettige omgeving van dit hospice”, aldus burgemeester Thijs van Beem.

Opening en open dag

Na de toespraken hebben burgemeester Thijs van Beem, voorzitter Frits Schmidt en Trix van Ast gezamenlijk het nieuwe hospice geopend. Aansluitend konden de aanwezigen het nieuwe hospice bewonderen. Er was veel lof voor de ruime, sfeervol ingerichte kamers, de rust, de huiselijkheid en de intimiteit die het hospice uitstraalt. Op zaterdag 24 augustus was er s’ morgens een bijeenkomst voor de buurt, donateurs, sponsoren en oud-vrijwilligers. Vanaf 11.00 uur konden ook andere geïnteresseerden een kijkje komen nemen in het nieuwe hospice. Zo’n 500 tot 600 mensen hebben gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.

fotobron: Daniël Hoitink Fotografie

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door: Daniël Hoitink fotografie & video