Hospice De Lelie wordt uitgebreid

Hospice De Lelie aan de Leliestraat in Winterswijk wordt volgend jaar uitgebreid. Daardoor stijgt het aantal bedden van 2 naar 4. Dit tot vreugde van voorzitter Frits Schmidt van hospicegroep De Lelie. “We hebben dit jaar 31 mensen niet kunnen opnemen, dus we zijn blij met de uitbreiding.”

Hospice De Lelie kan worden uitgebreid omdat met het nabijgelegen verpleeghuis Pronsweide overeenstemming is bereikt over de overdracht van dagcentrum De Lelie, dat werd gebruikt voor dagbesteding. “Het is rond, het dagcentrum verhuist naar de nieuwbouw van de Pronsweide”, zo geeft Schmidt aan. Hospice De Lelie krijgt op 1 februari de sleutel van het nieuwe gedeelte, Schmidt verwacht dat het aanpassen van het voormalige dagcentrum 3 tot 4 maanden in beslag neemt.
Hoe de uitbreiding gefinancierd wordt, is nog de vraag. Het zag er aanvankelijk goed uit. Omdat Gelderland het oosten van de Achterhoek voor wat betreft de palliatieve zorg als knelpunt beschouwt, had de provincie een regeling in het leven geroepen waar bij een uitbreiding van een hospice voor ieder extra bed eenmalig 22.500 zou worden gegeven. Maar de provincie geeft die bijdrage niet meer, waardoor De Lelie met een gat van 45.000 euro kampt. Alleen een bijdrage van 15 mille van de Rabobank blijft op dit moment over. Het wegvallen van de provinciale bijdrage betekent een forse tegenvaller voor hospicegroep De Lelie, die er alles aan doet om het benodigde bedrag bijeen te brengen. “We zijn op zoek naar andere middelen”, zo geeft Schmidt aan. “We zijn van plan om fondsen, zoals het Oranjefonds, aan te schrijven. En we benaderen de provincie Gelderland met de vraag of ze alsnog die 45.000 euro willen betalen. Hoe dan ook, dat geld komt er.”
In hospice De Lelie verblijven mensen uit de gemeenten Winterswijk, Aalten, Oost Gelre en Berkelland die aan de laatste fase van hun leven bezig zijn en niet meer thuis verpleegd kunnen worden. “Zeventig procent van onze gasten komt uit Winterswijk, twintig uit Oost Gelre en Berkelland en tien uit Aalten. Het meest ideaal is een hospice in Winterswijk en Berkelland met in totaal acht bedden. Maar laten we eerst deze uitbreiding voor elkaar maken, dat geeft rust en we kunnen onze job op een verantwoordelijke manier doen. Dan richten we onze pijlen op Berkelland.”

Bron: Bart Kraan, Achterhoek Nieuws